Ledeniški uvod Tessi Worley, Meta Hrovat s 13 točkami (FOTO)

Na stopničkah söldenskega veleslaloma še Federica Brignone in Mikaela Shiffrin. Tri Slovenke brez točk.
Fotografija: Meta Hrovat je bila edina slovenska finalistka. FOTO: Tomi Lombar/delo
Odpri galerijo
Meta Hrovat je bila edina slovenska finalistka. FOTO: Tomi Lombar/delo

Sölden – Novo sezono svetovnega pokala v alpskem smučanju je na tradicionalnem veleslalomu na ledeniku Rettenbach nad Söldnom najbolje odprla Francozinja Tessa Worley, dvakratna svetovna prvakinja, ki si je konkurenco pokorila prvič na tem prizorišču, sicer pa trinajstič v karieri. Po prvi progi je držala tretje izhodišče, v finalu pa preklopila v še višjo prestavo in za 35 stotink odpravila prvo izzivalko, Italijanko Federico Brignone, vodilno po polovici preizkušnje. Na zmagovalnem odru je končala še olimpijska zmagovalka iz Pjongčanga, Američanka Mikaela Shiffrin.


Znižan štart


Dobitnica malega kristalnega globusa iz minule sezone, Nemka Viktoria Rebensburg, ni ubranila lanske ledeniške zmage. Po prvi progi je imela drugo izhodišče, v drugo pa se je v zahtevnih razmerah precej lomila in končala kot četrta. Predvsem dopoldanski del tekme sta zaznamovala veter in megla, zaradi česar so prireditelji znižali štartno mesto. V slovenskem taboru so lahko veseli točk najmlajše prvokategornice Mete Hrovat, ki je zasedla 18. mesto, preostale tri predstavnice (Ana Drev, Ana Bucik in Neja Dvornik) so bile bistveno prepočasne za finale. Jutri söldenski izziv čaka še moške.



POTEK PRVE PROGE


V spremenljivem vremenu – tekmovalke sta ovirala slabša vidljivost in veter – je na skrajšani progi, ki so jo najboljše tekmovalke presmučale v manj kot minuti, štartno številko 1 odlično unovčila Italijanka Federica Brignone, ki je bila prisiljena zaradi poškodbe izpustiti pomemben del pripravljalnega obdobja. Čeprav v cilju ni bila zadovoljna s svojim nastopom, se je kmalu izkazalo, da je bila kljub napakam zelo hitro na progi Rettenbach. To je dokazala že olimpijska zmagovalka iz Pjongčanga, Američanka Mikaela Shiffrin, ki je štartala takoj za njo in zaostala šest desetink.

Ana Drev je po vsej progi kopičila zaostanek do končnih petih sekund. FOTO: Tomi Lombar/delo
Ana Drev je po vsej progi kopičila zaostanek do končnih petih sekund. FOTO: Tomi Lombar/delo


Francozinja Tessa Worley se je vrinila med njiju, a vseeno za Italijanko zaostala štiri desetinke, medtem ko je bila Norvežanka Ragnhild Mowinckel, odkritje minule tekmovalne zime, počasnejša za skorajda sekundo. Pravo vrednost pa je nastop dotlej vodilne Brignonejeve dobil, ko se je iz štartne hišice pognala Nemka Viktoria Rebensburg, lanska zmagovalka söldenskega ledeniškega uvoda in nato dobitnica malega veleslalomskega globusa. Pri vseh merjenjih vmesnega časa je bila najhitrejša, pri zadnjem že dve desetinki, v spodnjem delu pa je pustila skoraj pol sekunde in ciljno črto prečkala 24 stotink počasneje kot Italijanka, ki si je lahko oddahnila.









Takoj po elitni sedmerici sta v novo tekmovalno zimo zakorakali tudi prvi Slovenki. Mlajša Meta Hrovat, z dvajsetimi leti celo najmlajša prvokategornica, je kljub pogumni predstavi kopičila zaostanek do končnih dveh sekund in pol, kar pa je bil še vedno čas, ki ji je zagotavljal miren preboj tudi v finale. Drugače je bilo z dosti izkušenejšo Ano Drev, ki je tekmovala takoj za njo. Že pri drugem merjenju vmesnega časa, po komaj pol minute smučanja, je bila več kot dve sekundi zadaj, do cilja je razkorak narastel na debelih pet sekund, s čimer si je že zapečatila söldensko zgodbo.

Ana Bucik je zaokrožila petdeseterico. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Ana Bucik je zaokrožila petdeseterico. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Povsem pri koncu 75 nastopajočih sta se po že precej zdelani progi spustili še preostali dve Slovenki, obe sta bili za najboljšo trideseterico prepočasni za več kot dve sekundi. Slalomska specialistka Ana Bucik je zaokrožila petdeseterico, mlada Neja Dvornik, ki je v internem dvoboju za nastop na uvodnem veleslalomu odpravila Klaro Livk, je končala na 61. mestu. Niti Drevova ni bila bistveno boljša (44. mesto), brez možnosti za finale je ostala že, ko je ciljno črto s številko 35 prečkala Japonka Haruna Išikava. Hrovatova je zadržala 14. izhodišče, na prvih sedmih mestih pa so ostale smučarke s štartnimi številkami od 1 do 7.

Tessa Worley je v Söldnu zmagala prvič. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Tessa Worley je v Söldnu zmagala prvič. FOTO: Tomi Lombar/Delo


POTEK DRUGE PROGE


Dobro štartno izhodišče v finalu je odlično unovčila malo znana Norvežanka Thea Louise Stjernesund, ki je bila po polovici preizkušnje šele 24., v drugo pa odlično opravila predvsem spodnji del in brez težav ostala v vodstvu vse do nastopa edine slovenske finalistke Mete Hrovat. Mlada Kranjskogorčanka si je že v zgornjem delu – z nekaj zdrsi – nabrala zaostanek, ki je spodaj narastel na debelo sekundo, s čimer je ciljno črto presmučala s sedmim časom. To je pomenilo, da si je zagtovila končno mesto v dvajseterici, obenem se je na že desetem zaporednem veleslalomu za svetovni pokal prebila med dobitnice točk. Nazadnje je praznih rok ostala lani v Mariboru.

Mikaela Shiffrin je v finalu skočila na stopničke. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Mikaela Shiffrin je v finalu skočila na stopničke. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Pred zadnjo sedmerico so se v norveškem taboru veselili trojnega vodstva. Prva je Stjernesundovo, za katero je bil današnji nastop celo krstni v svetovnem pokalu, za debele pol sekunde ugnala rojakinja Kristin Lysdahl, sedem sekund več je zaostala še Kristine Gjelsten Haugen. Popolno norveško prevlado je prekinila Švicarka Wendy Holdener, članica elitne sedmerice, za njo pa sta vodstvo skupaj, s povsem identičnima časoma, prevzeli Avstrijka Stephanie Bruner in Norvežanka Ragnhild Mowinckel. Nato pa so se na progo, skoraj enako kot prvič, pognale smučarke »z drugega sveta«.

Trojček najhitrejših. FOTO: Tomi Lombar/delo
Trojček najhitrejših. FOTO: Tomi Lombar/delo


Najprej je olimpijska zmagovalka iz Pjongčanga, Američanka Mikaela Shiffrin, dotlej vodilni čas popravila za skoraj sekundo, nato je bila še slabo sekundo hitrejša Francozinja Tessa Worley, ki je napovedala naskok na prvo zmago na tem avstrijskem prizorišču. Za njo si je preveč napak na progi privoščila dobitnica malega kristalnega globusa iz minule sezone, Nemka Viktoria Rebensburg, ki je zaostala 99 stotink in gledala v hrbet tudi Schiffrinovi, s čimer ni ubranila lanske zmage. Tudi vodilna po prvi progi, Italijanka Federica Brignone, je za Francozinjo zaostala 35 stotink, a se vseeno veselila drugega mesta.

Neja Dvornik ostaja brez veleslalomskih točk v svetovnem pokalu. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Neja Dvornik ostaja brez veleslalomskih točk v svetovnem pokalu. FOTO: Tomi Lombar/Delo

 

Preberite še:

Komentarji: