Legendarni Finec si je moral slednjič poiskati pomoč

Eden od najboljših smučarskih skakalcev v zgodovini Janne Ahonen zaupal, da trpi zaradi alkoholizma.
Fotografija: Janne Ahonen se je izpovedal v pogovoru za nacionalno finsko televizijo Yle. FOTO: Miha Šimnovec
Odpri galerijo
Janne Ahonen se je izpovedal v pogovoru za nacionalno finsko televizijo Yle. FOTO: Miha Šimnovec

Le nekaj dni po tem, ko je za en vikend skočil iz zasluženega športnega pokoja in se na finskem državnem prvenstvu na veliki skakalnici v Lahtiju ovenčal z bronasto kolajno, se je Janne Ahonen izpovedal na finski nacionalni televiziji Yle. V daljšem pogovoru je eden od najboljših smučarskih skakalcev v zgodovini priznal, da trpi zaradi alkoholizma.

»Zdaj sem okrevajoči alkoholik. Iz dneva v dan se upiram skušnjavi, da bi znova popil kakšen vrček piva,« je zaupal Ahonen, ki se lahko pohvali s 36 posamičnimi zmagami za svetovni pokal, s katerimi na večni lestvici drži visoko peto mesto. Da zaužije preveč alkohola, je lastnik dveh velikih kristalnih globusov (2003/04 in 2004/05) spoznal leta 2013. »Količine popitega alkohola so bile že prek razumnih meja. Zato sem se takrat odločil, da bom končal s pitjem,« je razkril 44-letni Finec in pristavil, da je dobrih sedem let zdržal brez kapljice alkohola. Toda alkoholizma s tem še ni premagal.

image_alt
Senzacija Ahonena: legendarni Finec skočil do kolajne v Lahtiju

Spomladi 2020 je rekorder po številu lovorik na novoletni turneji (5) spet odprl zamašek. »Bil sem s prijatelji in si privoščil nekaj pločevink piva, misleč, da to ni nič takšnega, da sem se v teh sedmih letih nekaj naučil in postal pametnejši. Kakšna zmota! Čez noč sem se znašel v istem položaju, v kakršnem sem bil pred dobrimi sedmimi leti,« se je razgovoril Ahonen, ki si je nato poiskal pomoč. Zdaj je spet trezen.

Preberite še:

Komentarji: