Meta Hrovat razkrila razloge za presenetljiv konec športne poti

Ker je še mlada, 24-letna Kranjskogorka na novinarski konferenci še ni želela reči, da se dokončno poslavlja od alpskega smučanja.
Fotografija: Meta Hrovat pogleduje v prihodnost. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Meta Hrovat pogleduje v prihodnost. FOTO: Jure Eržen/Delo

Slovenska alpska smučarka Meta Hrovat je na današnji poslovilni novinarski konferenci na sedežu Smučarske zveze Slovenije v Ljubljani uradno potrdila, da končuje športno pot. »To ni žalostno slovo, stara sem 24 let, v življenju me čaka še marsikaj zanimivega,« je obrazložila svojo odločitev.

»Končujem profesionalno kariero. Za to sem se odločila, ker po tekmi in padcu v Lenzerheideju nisem več našla pravih občutkov. Psihično in telesno se nisem več počutila sposobno dosegati vrhunskih rezultatov in nisem imela več tistih občutkov, ki bi mi prinašali veselje na snegu,« je povedala Hrovatova, ki se lahko pohvali s štirimi uvrstitvami na zmagovalni oder v svetovnem pokalu.

»Če sem poštena do sebe, si želim delati stvari stoodstotno, občutek imam, da v smučanju tega nisem več zmožna narediti, zato sem se odločila, da končam kariero,« je pristavila. Ker je še mlada, ni želela reči, da gre za dokončno slovo. Nadaljnjih življenjskih izzivov po koncu kariere profesionalne športnice še ni želela razkriti.

»Želim si vzeti nekaj časa zase, končno mi ne bo treba novinarjem odgovarjati o svojih ciljih,« je povedala. Smučanje se ji ni zamerilo; še naprej bo rada smučala rekreativno.

Čeprav je bila odločitev najboljše slovenske veleslalomistke po Tini Maze za javnost presenetljiva, pa je Hrovatova danes povedala, da je o tem razmišljala že dolgo: »Ne zdi se mi nenadna odločitev, moja družina me razume in me pri tem podpira.« Pri odločitvi, da konča tekmovalno pot, Hrovatovo podpirajo tudi na smučarski zvezi. Vodja panoge za alpsko smučanje Miha Verdnik je pred tednom dni prejel telefonski klic smučarke.

Meta Hrovat bo še naprej rada smučala rekreativno. FOTO: Matej Družnik/Delo
Meta Hrovat bo še naprej rada smučala rekreativno. FOTO: Matej Družnik/Delo

Verdnikova vrata ji bodo vedno odprta

»Najprej si me malo spravila v šok, potem sem tudi sam zadevo premislil in prespal. Življenje vrhunskega športnika ni lahka stvar, veliko je pritiskov, odrekanja, veliko je tudi zadovoljstva. Takšna odločitev je tudi zanjo težka, drugega kot to, da jo razumemo in ji stojimo ob strani, nam ne preostane. Zato sem Meti takoj povedal, da so moja vrata vedno odprta,« je dejal Verdnik, ki pa se s Hrovatovo še ni usedel in pogovoril o tem, kako bi lahko sodelovala v prihodnje.

V svetovnem pokalu je Hrovatova zbrala 19 uvrstitev med najboljšo deseterico, štirikrat je bila na stopničkah, dvakrat tretja v domači Kranjski Gori (2020, 2021) ter dvakrat tretja v Lenzerheideju (2018, 2021). Nazadnje je tekmovala na veleslalomu za svetovni pokal 6. marca v Lenzerheideju, kjer je grdo padla.

Šlo je za padec, ki je zarezal v kariero tekmovalke, specializirane za slalom in veleslalom. Pri tem si je poškodovala desno koleno. Načrti so se ji obrnili na glavo, ko je po začetku treningov na ledenih podlagah znova začutila bolečine. Zaradi vnetja patelarne vezi v kolenu je izpustila uvod v sezono v Söldnu, nato pa se je odločila, da bo postavila tekmovalne smuči v kot.

V svetovnem pokalu je nastopila na 84 tekmah, ognjeni krst je prestala 28. decembra leta 2015 na veleslalomu v Lienzu.

Po slovesu Hrovatove je v slovenski ekipi zazevala velika vrzel. Andreja Slokar je po operaciji kolenskih križnih vezi že končala sezono, še preden jo je začela. Zaradi poškodbe kolena je odsotna tudi Tina Robnik. Tekmujeta lahko le Ana Bucik in Neja Dvornik.

Preberite še:

Komentarji: