Napeti kot strune so Ratečani le dočakali veliki trenutek

Za svetovno prvenstvo bo treba izpiliti le še podrobnosti.
Fotografija: Veselje po razglasitvi Planice za prirediteljico svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah leta 2023. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Veselje po razglasitvi Planice za prirediteljico svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah leta 2023. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Planica – Domačini iz Rateč so razglasitev prireditelja svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju leta 2023 pričakali v nordijskem centru Planica. Izbor Planice za prireditelja so pozdravili z veselimi vzkliki navdušenja, deloma pa tudi z olajšanjem, saj so uspeli šele s četrto kandidaturo.

V osrednjem objektu nordijskega centra se je zbralo okoli 50 domačinov, ki so zadrževali dih in čakali na odločitev. »Napeti smo kot strune,« je dejal domačin. Takoj po razglasitvi se je izbora prireditelja razveselil Blaž Veber, direktor Turizma Kranjska Gora in dejal: »Hudo!«.

»Zdaj smo le dobili priložnost, da organiziramo največji športni dogodek v zgodovini Slovenije. Iz promocijskega vidika prvenstvo predstavlja veliko priložnost, ne le za Kranjsko Goro in Slovenijo, ampak tudi za naše italijanske partnerje iz Furlanije-Julijske krajine in z avstrijske Koroške. Veselimo se, ker je Mednarodna smučarska zveza Planico prepoznala kot uveljavljenega prireditelja odmevnih skakalnih in v zadnjih letih tudi tekaških prireditev, ker je prepoznala tradicijo planiških tekmovanj in njeno veliko priljubljenost«, je dejal.

Tudi vodja nordijskega centra Planica Jure Žerjav se je pridružil čakajočim in po razglasitvi dejal, da je Planica v infrastrukturnem smislu zgrajena, za vrhunsko izvedbo svetovnega prvenstva pa bodo morali izpiliti le še podrobnosti. Tako že zdaj gradijo novo kolesarsko stezo od Rateč do Planice, ki jo bodo v času tekmovanj v Planici lahko uporabljali tudi kot servisno cesto ali za intervencijski dostop, je povedal Veber.

Motiv za mlade, ki bodo do SP dozoreli kot športniki

»Zadnji čas je bil, da tudi v Planici gostimo veliko tekmovanje«, je dejal nekdanji smučarski tekač, sicer pa domačin iz Rateč Robert Kerštajn. Planica je pripravljena za tako prireditev, je ocenil in si obenem zaželel, da bi se tekmovanja čim prej začelo. To je projekt vse občine in Slovenije pa tudi širše regije ob tromeji Italije, Avstrije in Slovenije, je dejal in napovedal, da se bo z veseljem vključil v priprave.

Nekdanjega smučarskega tekača smo vprašali še, kakšno spodbudo bi zanj kot domačinu predstavljalo takšno prvenstvo praktično na domačem pragu. Odgovoril je, da so bile vse tekme, ki jih je odtekel v Sloveniji, prežete s posebnimi občutki, svetovno prvenstvo v Planici bi bila zanj še posebej velika spodbuda. Ne glede na to, da ne tekmuje več, pa verjame, da bo ta dogodek velika spodbuda za mlade športnike in tudi motiv za tiste fante in dekleta, ki bodo do prvenstva še dozoreli kot športniki.

Za namestitve bodo na pomoč priskočili Avstrijci

Veselje je s sokrajani delila tudi Sonja Kavalar, predsednica krajevne skupnosti Rateče, ki je med drugim povedala, da je že dan pred razglasitvijo od norveških prijateljev iz Trondheima prejela sporočilo z dobrimi željami in izrazi podpore.

Še preden je bila znana odločitev o prireditelju svetovnega prvenstva je Andreas Küchler, vodja turistične pisarne v Beljaku v sosednji Avstriji, dejal, da so hvaležni Sloveniji in Gorenjski za priložnosti, ki jo je njim in turistom, ki dopustujejo tamkaj, ponudila Planica z nordijskim centrom.

Küchler ugotavlja, da imajo v Kranjski Gori za tako veliko športno prireditev premalo namestitvenih kapacitet, zato bodo planičarjem priskočili na pomoč. Prepričan je, da bi v primeru organizacije SP svoje kapacitete morali ponuditi ne le v Sloveniji in Avstriji, ampak tudi v Italiji.

Iz Planice do Trbiža ni daleč, prav tako je tudi od Beljaka do Planice zgolj 20 minut vožnje z avtomobilom. Zaradi bližine v Planico turisti, ki sicer dopustujejo na drugi strani meje, radi pridejo na enodnevne izlete, obiskujejo jo tudi domačini z avstrijske Koroške, pa tudi iz drugih delov Avstrije, saj številni ljudje spremljajo tekmovanja v zimskih športih.

Küchler je prepričan, da z velikimi in odmevnimi tekmovanji pridobiva vsa regija ob tromeji, hkrati predstavljajo nove priložnosti za sodelovanje in nadgradnjo siceršnje turistične ponudbe.

Komentarji: