Nika Križnar spet na zmagovalnem odru, diskvalifikacija Graneruda

Mlada slovenska smučarska skakalka po petkovem podvigu osvojila še tretje mesto, jubilejna 60. zmaga za japonsko zvezdnico Saro Takanaši.
Fotografija: Nika Križnar je že šestič v tej sezoni skočila na zmagovalni oder. FOTO: Alex Nicodim/AFP
Odpri galerijo
Nika Križnar je že šestič v tej sezoni skočila na zmagovalni oder. FOTO: Alex Nicodim/AFP

Mlada slovenska smučarska skakalka Nika Križnar se je še petič zapovrstjo zavihtela na zmagovalni oder v svetovnem pokalu. Potem ko je na prvi tekmi v Rasnovu ugnala vso konkurenco, se je na drugi tekmi na tamkajšnji srednji napravi izkazala s tretjim mestom.

Jubilejne 60. zmage med svetovno elito se je veselila Sara Takanaši (92 m in 99 m), ki je vodila že po prvi seriji. Japonska zvezdnica je na koncu za 6,3 točke preskočila drugouvrščeno Norvežanko Silje Opseth (90,5 m in 97 m), tretjeuvrščena Križnarjeva (88 m in 92,5 m), ki je bila po uvodni seriji peta, pa je za Takanašijevo zaostala za 10,6 točke.

Nikin uspeh je dopolnila Ema Klinec (90,5 m in 90 m), ki je pristala na nehvaležnem četrtem mestu. Po prvem »polčasu« je bila tretja, na koncu pa jo je od reprezentančne in klubske kolegice pri SSK Žiri ločilo 4,3 točke.

Točke so osvojile tudi preostale slovenske skakalke: 12. Jerneja Brecl (82 m in 92,5 m), 19. Špela Rogelj (87 m in 83 m), 20. Urša Bogataj (82 m in 87,5 m) in 27. Katra Komar (81 m in 84 m).



V skupni razvrstitvi je Križnarjeva zadržala rumeno majico vodilne skakalke v svetovnem pokalu, vendar pa je njena prednost pred Takanašijevo skopnela na vsega pet točk. Na tretje mesto se je povzpela Opsethova, ki je prehitela Marito Kramer. Na Nizozemskem rojena Avstrijka po pravi zmešnjavi s testi na covid-19 (en je bil pozitiven, naslednja dva pa negativna) znova ni dobila dovoljenja za nastop.


Prve točke za svetovni pokal za novinca Presečnika


Med moškimi se je nove zmage že veselil Halvor Egner Granerud (94 m in 96,5 m), ki je za dve točki premagal drugouvrščenega Japonca Rjojuja Kobajašija (94 m in 98,5 m). Toda 24-letnega Norvežana so naknadno diskvalificirali, tako da je prvo mesto pripadlo Azijcu. Na drugo stopničko je napredoval Poljak Kamil Stoch (92,5 m in 97,5 m), tretji pa je bil na koncu Nemec Karl Geiger (94,5 m in 96,5 m).

Od četverice Slovencev se je najbolje odrezal Žiga Jelar (92 m in 89 m), ki je bil 15., dve mesti za njim je pristal Cene Prevc (92,5 m in 90 m), Tilen Bartol (91 m in 88 m) je zasedel 25. mesto, mladinec Jernej Presečnik (89 m in 86 m) pa si je ob ognjenem krstu v svetovnem pokalu priskakal prve tri točke za 28. mesto.

Z le eno točko pa se je moral zadovoljiti Nemec Markus Eisenbichler (30.), potem ko so ga v finalu – prav tako kot Graneruda (29.) – diskvalificirali zaradi neustreznega tekmovalnega dresa.

Jutri (9.45) bo v Rasnovu še preizkušnja mešanih ekip.

Preberite še:

Komentarji: