Odlična slovenska napoved, šok za Zylo, Kraft kot rozina

Japonec Jukija Sato včeraj trikrat najboljši v Zakopanah. Od naših smučarskih skakalcev v kvalifikacijah najvišje posegel Cene Prevc s 6. mestom.
Fotografija: Cene Prevc je navdušil z najdaljšim skokom včerajšnjega dneva v Zakopanah. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Odpri galerijo
Cene Prevc je navdušil z najdaljšim skokom včerajšnjega dneva v Zakopanah. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters

Ljubljana – Jukija Sato, ki je s 161 centimetri najmanjši smučarski skakalec med svetovno elito, je bil včeraj v Zakopanah največji. Potem ko je bil na uradnem treningu s 129,5 in 136,5 metra dvakrat najboljši, je 25-letni Japonec, ki je s 147 metri od lani tudi rekorder naprave Wielka Krokiew, s skokom, dolgim 133 metrov, v svojo korist odločil še kvalifikacije. V lepi (moštveni) luči so se predstavili tudi Slovenci.
image_alt
Timijev napredek ga veseli, a ga ne bi rad prehitro poslal v ogenj


Od naše sedmerice je bil najboljši kvalifikant Cene Prevc, ki je izkoristil rahel vzgornik (+ 0,26 m/s; - 2,8 točke) in odjadral do 137 metrov, kar je bila največja daljava dneva; tako daleč je sicer odneslo tudi Anttija Aalta (5.). Srednji od bratov Prevc je pristal tik za najboljšim Fincem – na šestem mestu, med deseterico pa se je prebil tudi Tilen Bartol, ki je v nekoliko slabših razmerah poletel do 132 metrov (8.).
skoki razvrstitev
skoki razvrstitev


Med Slovenci najslabši veter je imel Anže Lanišek (- 0,84 m/s; + 11,0), ki je kljub močnemu vetru v hrbet izvlekel 124 metrov, kar ga je uvrstilo na 15. mesto. V spremenljivih razmerah so se na jutrišnjo posamično tekmo (16.00) – danes bo na sporedu ekipna preizkušnja (16.15) – zanesljivo uvrstili tudi preostali naši reprezentanti Domen Prevc (130 m/18. mesto), Žiga Jelar (126,5 m/19.), Peter Prevc (123 m/28.) in Bor Pavlovčič (120 m/42.).

V kvalifikacijah je nastopilo 56 skakalcev iz trinajstih držav, na koncu pa je bilo uvrščenih le 54, saj so zaradi neustreznega tekmovalnega dresa ob Avstrijcu Maximilianu Steinerju diskvalificirali tudi poljskega zvezdnika Piotra Zylo, kar je bil za domačo reprezentanco precejšen šok.

Jukiji Satu, ki je za nagrado prejel ček za 3000 švicarskih frankov, sta se včeraj najbolj približala Nemec Markus Eisenbichler (132 m) in Poljak Andrzej Stekala (130 m). Slovenija bo na moštveni tekmi nastopila v postavi Cene Prevc, Tilen Bartol, Peter Prevc in Anže Lanišek.


Schlierenzauerjevo opravičilo


Iz najboljše petnajsterice se je nastopu v Zakopanah odpovedal zgolj Stefan Kraft. Avstrijski zvezdnik, ki se je minulo nedeljo s tretjim mestom v Titisee-Neustadtu veselil svojih prvih stopničk v sezoni, je po prestani bolezni covid-19 in težavah s hrbtom plačal davek naporom iz zadnjih tednov. »Počutim se kot zmečkana rozina,« je zaupal 27-letni as iz Schwarzacha v Pongauu na Solnograškem, ki bo le stežka ubranil veliki kristalni globus iz prejšnje zime.
image_alt
Za najboljšega smučarskega skakalca v zgodovini izglasovali Ahonena


Namesto Krafta je priložnost spet dobil Gregor Schlierenzauer, ki je po razočaranju v Bischofshofnu, kjer ga je v uvodni seriji na izločanje »nokavtiral« Peter Prevc, jezno odkorakal mimo kontrolorja za opreme, zaradi česar ga je na zadnji postaji 69. novoletne turneje doletela še diskvalifikacija. Po prespani noči se je 31-letni Tirolec opravičil za (nešportno) vedenje.
image_alt
Legendarna Avstrijca zgolj z izbranimi besedami o slovenskem orlu


»Da nisem šel na kontrolo, je bila napaka, neumno in nikakor ne v redu. S svojim odhodom iz arene sem bil slab zgled, za kar bi se rad iskreno opravičil. »Šport so čustva, toda vseeno ne bi smel dovoliti, da me na takšen način vodi razočaranje,« je v svojem blogu zapisal Schlierenzauer.

Komentarji: