Omajal Hirscherjevo premoč v veleslalomu

Stefan Luitz pred enim letom s strgano sprednjo križno vezjo, ob vrnitvi med tekmece z zmago.
Fotografija: Marcel Hirscher (desno) je iskreno čestital Stefanu Luitzu, ki je ustavil njegov niz veleslalomskih zmag. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Marcel Hirscher (desno) je iskreno čestital Stefanu Luitzu, ki je ustavil njegov niz veleslalomskih zmag. FOTO: AFP

»Menim, da sodi povsem nekam drugam, kot pa je pokazal,« trener tehničnih disciplin Klemen Bergant verjame, da Žan Kranjec zmore veliko več kot 26. mesto, ki ga je iztržil v ZDA na uvodnem veleslalomu sezone za svetovni pokal v alpskem smučanju. V središču pozornosti se je pred vrnitvijo v Evropo znašel Stefan Luitz, ki je prekinil vladavino izjemnega Marcela Hirscherja v tej disciplini.
 

Strgane vezi v obeh kolenih


Luitz v alpskem smučanju ni neznanka. Mož iz kraja Sonderdorf v bližini Oberstdorfa, ki prebiva 100 m od smučarske gondole, je nase opozoril že na mladinskem svetovnem prvenstvu leta 2010, ko je osvojil srebrno kolajno v veleslalomu. Odtlej se je njegova pot vzpenjala, a pojavljali so se tudi težki trenutki, ki so ga večkrat postavili pred preizkušnjo. Najhuje je bilo leta 2013, ko si je strgal sprednjo križno vez v desnem kolenu, lani pa je enako poškodbo utrpel še v levem. Vendar ga to ni ustavilo, na nedeljskem veleslalomu v Koloradu se je devetič v karieri povzpel na stopničke v svetovnem pokalu, prvič na najvišjo.

Stefan Luitz se je takole razveselil prvenca v svetovnem pokalu. FOTO: AFP
Stefan Luitz se je takole razveselil prvenca v svetovnem pokalu. FOTO: AFP


»Lanska poškodba je bila težka, a vseskozi sem vedel, da se lahko vrnem tako močan, kot sem že bil. Telesno počutje je super, koleno se dobro odziva. Hvaležen sem, da je tako, uspelo pa mi je ob pomoči ekipe,« je vesel, ker je ob vrnitvi med tekmece podaril najlepšo nagrado najožjim sodelavcem. Posebno se je zahvalil očetu, svojemu serviserju. »Dolgo časa že delava skupaj, zelo dobro ve, kaj potrebujem. Zaupanje je popolno. Na štartu točno vem, da je moja oprema 100-odstotno pripravljena,« je tekmovalec, ki je zaradi bolniške odsotnosti moral izpustiti olimpijske igre v Pjongčangu, komentiral svoj prvenec, do katerega so ga pripeljali tudi hitre smuči, samozavest in zaupanje v operirano koleno.


Hirscher z izbranimi besedami


Šestindvajsetletni Nemec se je še bolj ponosno počutil, ko je slišal, kakšne besede mu je namenil Hirscher. »Stefan je imel eno od najtežjih poti do premierne zmage med vsemi tekmovalci v svetovnem pokalu. Osem let kaže visoko raven, na olimpijskih igrah v Sočiju je bil že na poti do kolajne. Bojeval se je s številnimi poškodbami in tudi zato si je to zmago zelo zaslužil,« je povedal Avstrijec, lastnik sedmih zaporednih velikih kristalnih globusov, ki je do Luitzovega prvenca držal neprekinjen niz petih veleslalomskih zmag. V minuli sezoni mu je na sedmih tekmah v tej disciplini zmaga iz rok spolzela zgolj enkrat. Na stopničkah pa je zdaj že 16 tekem zapored!

To, da mora premagati prvo ime alpskega smučanja, je Luitza v Koloradu še dodatno motiviralo. »Za zmago se je treba močno potruditi, pritisniti, kolikor zmoreš. Še bolj, če veš, da je pred tabo štartal Marcel Hirscher. Kar neverjetno je, da sem lahko boljši od njega v obeh nastopih na tekmi,« je zadovoljno povedal.

Luitz, nekdanji madinski svetovni podprvak (2010), se je posebej zahvalil očetu, ki mu je pripravil hitre smuči. Je namreč njegov serviser. FOTO: Usa Today Sports
Luitz, nekdanji madinski svetovni podprvak (2010), se je posebej zahvalil očetu, ki mu je pripravil hitre smuči. Je namreč njegov serviser. FOTO: Usa Today Sports


Naslednja postaja Val d'Isere


Precej manj zadovoljno pa so se iz ZDA domov odpravili v slovenskem taboru, saj Kranjec ni pokazal, kar zna. »Treba je bilo najti pravo mero napadalnosti, natančnosti in potrpežljivosti. Po napaki na drugi progi je izgubil glavo, hotel je na silo prehitevati, kar je na takšni progi na takšnem snegu obsojeno na neuspeh,« je dodal Bergant.

Novo priložnost bo imel Kranjec konec tedna v Val d'Iseru. So pa francoski prireditelji na tem tekmovališču zaradi primanjkljaja snega in neugodne vremenske napovedi že odpovedali ženske preizkušnje v hitrih disciplinah, ki bi morale biti na sporedu med 14. in 16. decembrom. 

Preberite še:

Komentarji: