Peter še sam ni mogel verjeti, kaj mu je uspelo v Lillehammerju (VIDEO)

Po dolgih treh letih se je Peter Prevc spet zavihtel na vrh zmagovalnega odra za svetovni pokal v smučarskih skokih.
Fotografija: Peter Prevc ni skrival zadovoljstva po včerajšnji zmagi v Lillehammerju. Na odru za najboljše sta mu družbo delala Nemca – drugouvrščeni Markus Eisenbichler (levo) in tretjeuvrščeni Stephan Leyhe (desno). FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Peter Prevc ni skrival zadovoljstva po včerajšnji zmagi v Lillehammerju. Na odru za najboljše sta mu družbo delala Nemca – drugouvrščeni Markus Eisenbichler (levo) in tretjeuvrščeni Stephan Leyhe (desno). FOTO: Reuters

Ljubljana – Peter Prevc je moral prehoditi križev pot, da se je po težavah, ki mu jih je poleti 2018 po operaciji povzročal gleženj, znova vrnil na svetovni vrh. Nanj je po triletni suši skočil v Lillehammerju, kjer je včeraj v svojo korist odločil nedeljsko odpadlo tekmo smučarskih skakalcev iz Osla.

Da mu velika olimpijska naprava Lysgårdsbakken (HS-140) ustreza, je 27-letni as kranjskega Triglava nakazal že na treningu, na katerem je po šestem dosežku v prvem poskusu (124 m) v drugo poletel najdlje med vsemi (141 m). Z odličnim skokom si je okrepil samozavest in napovedal boj za vrh, ki ga je potrdil z dobrim nastopom v uvodni seriji v konkurenci (132 m), s katerim je po prvem »polčasu« držal visoko četrto mesto.


Od tretjeuvrščenega japonskega zvezdnika Rjojuja Kobajašija (135,5 m) so ga ločile tri točke, za drugouvrščenim poljskim šampionom Kamilom Stochom (135 m) je zaostajal za 6,5 točke, za prerojenim Nemcem Markusom Eisenbichlerjem (138 m), ki si je izbojeval najboljše izhodišče, pa 10,4 točke.


Za pičle 0,4 točke preskočil Markusa Eisenbichlerja


V finalu je Peter napadel na vso moč, zaradi težjih razmer je kljub zelo dobremu skoku s 125,5 metra zavoljo vetra v hrbet (0,81 m/s) za las premagal zeleno črto za prevzem vodstva. Ko je za njim Kobajaši pristal pri 120 metrih in zdrsnil na 9. mesto, se je začel slovenski as veseliti uvrstitve na oder za najboljše, da bo njegov nastop zadostoval celo za zmago, pa v tistem trenutku verjetno še niti pomislil ni.


A se mu je nato v finalu preizkušnje, ki je – zanimivo – niso zaprli za javnost, izšlo kot v najlepših sanjah, saj je Stoch v drugo zmogel 121 metrov in nazadoval na 7. mesto, Eisenbichler pa je s 120,5 metra za vsega 0,4 točke zaostal za najstarejšim od bratov Prevc, ki sprva ni mogel verjeti, kaj mu je uspelo. Po dolgih treh letih je spet okusil slast zmage, 23. v svetovnem pokalu, s katero se je na 9. mestu večne lestvice izenačil s Švicarjem Simonom Ammannom in Avstrijcem Thomasom Morgensternom.

»Če sem iskren, še vedno ne morem verjeti, da sem zmagal,« so bile prve besede vidno presenečenega Petra, ki so mu med prvimi čestitali reprezentančni kolegi Anže Lanišek (11.), Žiga Jelar (20.) in Timi Zajc (22.). V nadaljevanju je z glasom, ki se mu je na trenutke zatresel, pojasnil, da mu je po dolgem času uspelo na tekmi narediti dva vrhunska skoka.


»Morda mi je pomagalo, da sem že na treningu skočil daleč in sem šel lahko v uvodno serijo bolj sproščeno in z večjim samozaupanjem. V zahtevnih razmerah so se mi na srečo pokrili vsi dejavniki. Zelo lepo je stopiti na zmagovalni oder, še toliko lepše na najvišjo stopnico in poslušati slovensko himno. Ne vem, ali so jo na Norveškem že kdaj zaigrali v mojo čast,« se je še vprašal 27-letni skakalec iz Dolenje vasi pri Železnikih, ki se je v skupni razvrstitvi pomaknil na 8. mesto, v seštevku norveške turneje Raw Air pa je deveti – tik za reprezentančnim in klubskim kolegom Jelarjem.


Da njegova zmaga, prva slovenska skakalna za svetovni pokal v tej sezoni, ni bila naključna, bo poskušal Peter potrditi že danes, ko bo v Lillehamerju še ena tekma. Po kvalifikacijah (15.45) se bo začela ob 17. uri.
 

Preberite še:

Komentarji: