Pravi šov v Planici, Žiga Jelar na vrhu, za njim trije Slovenci

V dolini pod Poncami je v prvi od dveh posamičnih preizkušenj zmagal Žiga Jelar pred Petrom Prevcem in Anžetom Laniškom.
Fotografija: Slovenski junaki na prvih treh zmagovalnih stopničkah, Žiga Jelar, Peter Prevc in Anže Lanišek, so seveda končali, tudi visoko, na ramenih. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Odpri galerijo
Slovenski junaki na prvih treh zmagovalnih stopničkah, Žiga Jelar, Peter Prevc in Anže Lanišek, so seveda končali, tudi visoko, na ramenih. FOTO: Borut Živulović/Reuters

Žiga Jelar (468,2 točke) je zmagal na prvi tekmi finala sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici. To je bila za Jelarja prva zmaga v karieri. Za Jelarjem so se zvrstili še trije Slovenci; drugi je bil Peter Prevc (464,8), tretji Anže Lanišek (458,5), četrti pa Timi Zajc (454,8). Jelar je z današnjo zmago obenem prevzel tudi vodstvo v boju za mali kristalni globus za polete. Tretji po prvi seriji Domen Prevc (443,5), je po finalu zasedel sedmo mesto.

»Kaj naj rečem? Dokazal sem vsem, da sem res borec. Kljub raznim komentarjem, da sem iskal izgovore in se smilil sam sebi, pot res ni bila lahka. In zdaj tu stojim v Planici. Izjemno, res,« je dejal Jelar, ki se je tretjič v karieri povzpel na zmagovalni oder svetovnega pokala, prvič na najvišjo stopničko.

»To je najslajša zmaga. Ne vem, če je lahko še lepša. V Planici, pred navijači, pred reprezentančnimi kolegi. Še vreme je bilo lepo. Mislim, da je to to,« je zmago podoživel 24-letnik. Uspeha se sprva sploh ni zavedal.

Ni vedel, da je zmagal

»V bistvu sploh nisem vedel, da sem zmagal. Šel sem skozi ciljna vrata, ko so mi rekli, 'zmagal si, pojdi na ramena'. Takrat potem dojameš. Že ob tistem drugem mestu se je vse poplačalo v Oberstdorfu. Dokazujem, da če imam priložnost, sem zelo močan. Uživam v tem, v boju, evforiji,« je dodal Jelar.

»Od 3. leta hodim v Planico gledat zmage Roberta Kranjca in Petra Prevca, neverjetno. Če bi mi kdo rekel, kaj mi bo uspelo, bi mu odvrnil, naj napiše knjigo. Zmago bi rad posvetil pokojnemu očetu dobrega prijatelja, ki je bil 'krivec', da sem se sploh vpisal v smučarske skoke, in pokojni mami, ki mi je rekla le, naj pridem dol z letalnice živ,« je še dejal Jelar, za katerega je današnja zmaga brez dvoma obliž na rano te, zanj izjemno težke sezone.

Žiga Jelar je osvojil prvi tekmovalni vrh v dolini pod Poncami. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Žiga Jelar je osvojil prvi tekmovalni vrh v dolini pod Poncami. FOTO: Borut Živulović/Reuters

Na zaključnih pripravah pred olimpijsko sezono je bil pozitiven na covid-19 in tako močno zbolel, da je moral poiskati tudi zdravniško pomoč. Koronska okužba mu je, kot je takrat dejal, odnesla vse, za kar je trdo garal v spomladanskih in poletnih mesecih in zelo dolgo se je pobiral.

Štiriindvajsetletnik se je v A-reprezentanco vrnil za 70. novoletno turnejo, vendar se mu vrnitev ni izšla po željah, ostal je tudi brez olimpijskih iger v Pekingu. V zadnjem delu sezone pa je lovil formo v celinskem pokalu, dobri nastopi so mu prinesli novo priložnost v zaključku sezone. Februarja v Lahtiju se je prvič prebil med najboljšo deseterico v tej sezoni, nato se marca spet vrnil v celinski pokal, nanizal nekaj uvrstitev na stopničke, zdaj pa se je povzpel na zmagovalni oder tudi na najvišji ravni.

Poleg omenjenih so se še štirje slovenski letalci uvrstili v današnji finale trideseterice. Anže Semenič (429,4), ki je po današnjem poletu do 231 metrov končal kariero, je bil 16., Bor Pavlovčič (416,7) 22., Lovro Kos (407,1) 27. in Cene Prevc (388,6) 29. Brez nastopa v finalu je od Slovencev ostal le Tilen Bartol na 33. mestu.

Navijači so se vrnili v Planico prvič po letu 2019. FOTO: Matej Družnik
Navijači so se vrnili v Planico prvič po letu 2019. FOTO: Matej Družnik

S četvorno zmago so Slovenci izenačili rekord iz leta 1980, ko je 20. januarja na tekmi v Thunder Bayu poker prvih mest uspel Avstrijcem. Pred tem so Slovenci dvakrat slavili trojno zmago v svetovnem pokalu. Nazadnje 30. januarja 2016 v Saporu, ko so se na prva tri mesta uvrstili Peter Prevc, Domen Prevc in Robert Kranjec, pred tem pa le še leta 2014 prav tako na tem japonskem prizorišču, ko je 26. januarja 2014 na skakalnici Okurajama Jernej Damjan dosegel svojo edino zmago v pokalu, Peter Prevc je bil drugi, tretji pa Kranjec. V boju za veliki kristalni globus, ki je bil pred današnjo tekmo še povsem odprt, je bil boljši vodilni, Japonec Rjoju Kobajaši (452,8), danes peti, medtem ko je njegov prvi izzivalec, Nemec Karl Geiger (436,3), zasedel 12. mesto. Tako bo o zmagovalcu sezone odločala zadnja, nedeljska tekma, pred katero ima Kobajaši sicer velikih 89 točk naskoka.

image_alt
Finančne nagrade za 23 Slovencev, na vrhu pričakovano Peter Prevc

Semenič podrsal pri daljavi 249,5 metra

Slovenci so že v poskusni seriji končali na prvih treh mestih. Žiga Jelar (228 m) je bil drugi, Peter Prevc (232 m) pa tretji. Domen Prevc (243 m) je imel šesti izid poskusne serije, Anže Lanišek (221,5) pa osmega. Najdaljši polet je uspel Anžetu Semeniču. Pristal je pri 249,5 m, a podrsal in zasedel 18. mesto. Tako 28-letni Tržičan, ki se danes poslavlja od športne kariere, ostaja pri osebnem rekordu 241 m, ki ga je dosegel 24. marca 2019 v Planici. Bor Pavlovčič (235,5) je bil 28., Cene Prevc (207,5) 29., Lovro Kos (210,5) 31., Tilen Bartol (226) pa 34.

Navijači so se vrnili v Planico prvič po letu 2019. FOTO: Matej Družnik
Navijači so se vrnili v Planico prvič po letu 2019. FOTO: Matej Družnik

Velike težave z zaletno smučino

Organizatorji so imeli v četrtek veliko težav z zaletno smučino, v kateri se je nabirala voda, saj je sonce v dopoldanskih urah pripekalo na letalnico. Kvalifikacije so morali preložiti na 15. uro, da so ustrezno pripravili zaletišče. Na današnji tekmi organizatorji ne pričakujejo podobnih težav. Drugače utegne biti z dopoldanskima preizkušnjama v soboto (ekipno) in nedeljo (posamično), saj se bosta začeli ob 10. uri. Zato za konec tedna iščejo ustrezne rešitve.

{embed_article}538054{/embed_article

Preberite še:

Komentarji: