Peter Prevc: Zelo sem ponosen, ker me spremljate v takšnem številu

Gledalci,ki se jih je zbralo 20.000, videli slovo od vrhunskega športa Petra Prevca, 2. mesto njegovega brata Domna in zmago Avstrijca Daniela Huberja.
Fotografija: Peter Prevc te nedeljske Planice, svoje zadnje na skakalnih smučeh, zlepa ne bo pozabil. Foto:Dejan Javornik(Delo
Odpri galerijo
Peter Prevc te nedeljske Planice, svoje zadnje na skakalnih smučeh, zlepa ne bo pozabil. Foto:Dejan Javornik(Delo

Že od konca včerajšnjega planiškega tekmovalnega sporeda, veselja, da s Timijem Zajcem po padcu ni nič hujšega ter pisanega večernega dogajanja ob sneženju v Kranjski Gori se je začelo odštevanje do današnjega sklepnega dneva sezone v smučarskih skokih.

Po prvih jutranjih novicah s prizorišča v dolini pod Poncami ni bilo vremenskih posebnosti. Pokukali so prvi sončni žarki in tudi na cestah do prizorišča ni kakšnih posebnih zapletov. 

Junak dneva se je že v prvi seriji odrezal z dolgima poletoma. FOTO: Dejan Javornik/Delo
Junak dneva se je že v prvi seriji odrezal z dolgima poletoma. FOTO: Dejan Javornik/Delo

Prireditelji so sporočili, da je bilo vstopnic še dovolj, tako da vabilo na zadnjo tekmo sezone in obenem poslovilno Petra Prevca od izjemne športne poti še vedno veljalo.

V uvodni seriji je zablestel Avstrijec Daniel Huber z daljavo 243,5 metra. Domače navijače pa sta v pričakovanju Petrovega nastopa navdušila Domen Prevc (233 m) in Lovro Kos (231,5). 

Nato pa je završalo, da je dodobra odmevalo med vršaci skrajnega severozahoda naše dežele. Skočil je namreč osrednji junak dneva, navdušil občinstvo z 233,5 m dolgim skokom, se razveselil v izteku in dirigiral znameniti Avsenikovi melodiji. Peter pa je bil po uvodni seriji po točkah za svojim bratom Domnom. Anže Lanišek je s199,5 metra po prvi seriji 25.

Kot ponavadi je na sklepni tekmi sezone veliko gledalcev. FOTO::Dejan Javornik/Delo
Kot ponavadi je na sklepni tekmi sezone veliko gledalcev. FOTO::Dejan Javornik/Delo

In prav ob skoku slednjega je prvič v drugi seriji oživelo občinstvo. Dosegel je daljavo 208 metrov in si prislužil glasen aplavz za sezono, ki bi bila zagotovo še boljša, če mu je ne bi za nekaj časa prekinila poškodba.

Nato pa so prišli na svoj račun poljski in norveški obiskovalci, saj sta Piotr Žyla in Robert Johansson skočila 240 metrov.

Utirp domačih navijačev pa se je zvišal: na vrsti je bila le še elitna deseterica in med njimi tako trije slovenski aduti.

Zmagal Huber, Domen tik za njim

Najprej je bil v zraku Kos, 6. po 1. seriji. Tokrat je dosegel daljavo 215 metrov. Evforiji pa se je prepustila vsa dolina: na vrhu je zadnjič doslej bil Peter Prevc, eden najuspešnejših športnikov. Poletel je 226 metrov daleč, ob koncu izteka padel v objem družine, staršev, pričakali so ga sotekmovalci in tekmeci, prejel je posebne smuči, ob sodnikov pa simbolično enotno oceno 22.

Ski Jumping - FIS Ski Jumping World Cup - Planica, Slovenia - March 24, 2024 Slovenia's Domen Prevc in action during the men's individual HS240 REUTERS/Borut Zivulovic Foto Borut Zivulovic Reuters
Ski Jumping - FIS Ski Jumping World Cup - Planica, Slovenia - March 24, 2024 Slovenia's Domen Prevc in action during the men's individual HS240 REUTERS/Borut Zivulovic Foto Borut Zivulovic Reuters

Po prvi slovesnosti so bili nato na vrhu še štirje skakalci, najprej je vodstvo prevzel Kraft, nato pa je vse navzoče navdušil Domen Prevc in z 238 metri izrinil z vrha avstrijskega asa ter si že takrat priboril stopničke. Zniszczol za njim ni bil tako uspešen, Domen je bil takrat najmanj drugi, na vrhu planiške velikanke je na svoj sklepni nastop sezone čakal le še Huber. Z imenitnim poletom, dolgim 242,5 metra, si je priboril zasluženo zmago, občinstvo pa je bilo seveda navdušeno ob 2. Domnovem mestu ter seveda še zadnji veliki predstavi njegovega starejšega brata Petra, na tej zadnji tekmi na 6. mestu. 

»Skrita želja mi je bila, da bi bila s Petrom za konec skupaj na stopničkah, toda to bi bilo že preveč kičasto,« je v prvi izjavi po koncu za TV Slovenija poudaril Domen.

Od Avsenika do Sinatre v Petrovo čast

Nato pa je po razglasitvah za sezono, po kateri so bili najbolj zadovoljni v avstrijskem taboru, saj je veliki kristalni globus osvojil Kraft, napočil trenutek veličastne slovesnosti ob slovesu od športne poti Petra Prevca.

V izteku planiške velikanke je bilo ogromno čustev, Petrova življenjska sopotnica Mina ni skrivala solz, otroka sta na svoj način spremljala ta nevsakdanji vrvež. Sledili so si Avsenikova Planica, Kresilnova Od višine se zvrti, v sodobni inačici s Tomijem Megličem iz Siddharte, slišali smo tudi It's Time to Say Goodbye. Bobnanje s špalirjem za našega šampiona, ki odhaja v pokoj, je ponudilo poseben delež slovesnosti.

Tudi za Petrovo družino je bil ta dan prav poseben. FOTO::Dejan Javornik/Delo
Tudi za Petrovo družino je bil ta dan prav poseben. FOTO::Dejan Javornik/Delo

Mikrofon pa je seveda pripadel tudi osrednjemu junaku dneva, ki je s tresočim glasom poudaril: »Danes se zaključuje moja 22-letna kariera. Bilo je od kratkih skokov do tistih najdaljših na svetu. Pot je bila dolga, vesela, uspešna. Zelo sem ponosen, da me ob takšnem številu spremljate na zadnjem skoku. Hvala,«

Preberite še:

Komentarji: