Predstava za zgodovino: slovenski orli pometli s konkurenco

Lovro Kos, Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek so v velikem slogu slavili na ekipni preizkušnji svetovnega pokala smučarjev skakalcev v Zakopanah.
Fotografija: Timi Zajc, Anže Lanišek, Peter Prevc in Lovro Kos so se za Slovenijo prvič veselili ekipne zmage po marcu leta 2019. FOTO: Kacper Pempel/Reuters
Odpri galerijo
Timi Zajc, Anže Lanišek, Peter Prevc in Lovro Kos so se za Slovenijo prvič veselili ekipne zmage po marcu leta 2019. FOTO: Kacper Pempel/Reuters

Slovenska reprezentanca je velika in prepričljiva zmagovalka ekipne preizkušnje v poljskih Zakopanah, kjer so po petkovi odpovedi kvalifikacij orli prikazali izvrstno predstavo v vseh pogledih. Do odpovedi petkovih kvalifikacij je najboljši skok uspel Petru Prevcu, nekoč vodilni smučarski skakalec svetovne karavane pa je navdušil tudi na ekipni preizkušnji, saj je Sloveniji s skokom, dolgim 133,5 metra, v prvi seriji prinesel kar 139,3 točke, svoj dosežek pa je v finalu še izboljšal z drugo daljavo dneva (140,5 metra). Prevc je kot edini v slovenski ekipi tudi obakrat zmagal v svoji skupini.

Slovenci, ki so po prvi seriji vodili s 27,6 točke naskoka pred Nemčijo, so na koncu tudi suvereno ubranili vodilni položaj in po zadnjem skoku finalne serije Anžeta Laniška, ki je ponovil drugo daljavo Prevca, zbrali 1101,7 točke. Lovro Kos je sicer skočil 126,5 in 123,0 m ter zbral 263,5 točke, Peter Prevc (133,5/140,5 m) 289,4, Timi Zajc (125,5/134,0 m) 272,4, Lanišek pa ob 129,0 in 140,5 metra 276,4 točke. Na drugem mestu je ostala Nemčija (1034,7), tretjega pa se je v tesnem boju razveselila Japonska (1034,1).

»Prvič na najvišji stopnički in to z ekipo. Res je lep občutek, da sem to veselje lahko delil z drugimi. Zares nepozabno,« je povedal Kos. »Za vsemi nami je superdan. Vsem nam je uspelo prikazati zelo dobre skoke. Končno se nam je tudi na ekipnih tekmah sestavilo, kar se nam je morda prej v sezoni malo podiralo,« pa je bil zadovoljen tudi Prevc, Lanišek pa ga je dopolnil: »Super smo skakali, res sem vesel, da nam je končno uspelo. V Bischofshofnu smo imeli veliko smole, že tam bi bilo lahko kaj več. Tokrat smo pokazali, iz kakšnega testa smo, res smo naredili prave skoke.«

Anže Lanišek je doskočil zmagovito piko na i. FOTO: Kacper Pempel/Reuters
Anže Lanišek je doskočil zmagovito piko na i. FOTO: Kacper Pempel/Reuters

Slovenska zmaga številka 81

Slovensko ekipo je danes sicer vodil pomočnik glavnega trenerja Gašper Vodan; Robert Hrgota je zaradi rizičnega stika ostal doma v karanteni in ni odpotoval na Poljsko. »Čestitke fantom za superrezultat, vsi so svoje delo oddelali vrhunsko. Jutri na posamični tekmi gremo dalje, vsi štartamo z ničle. Potrebno se bo umiriti in jutri ponoviti današnje skoke in upati še na kakšen takšen rezultat,« je zmago pospremil Vodan.

Slovenski smučarski skakalci so sicer z današnjo zmago na ekipni tekmi dosegli že skupno 81. zmago v tem tekmovanju doslej. Od teh so jih 70 zbrali na posamičnih tekmah, enajst pa je ekipnih uspehov v svetovnem pokalu. Do današnjega ekipnega uspeha na Poljskem, nastopili so Lovro Kos, Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek, so Slovenci na ekipnih tekmah nazadnje slavili marca 2019 v Vikersundu. Med posamezniki je doslej zadnjo dosegel Anže Lanišek konec novembra lani v Ruki. Z naskokom najboljši med Slovenci je s 23 posamičnimi zmagami Peter Prevc, ki je kot edini sodeloval tudi pri vseh slovenskih ekipnih uspehih, Jurij Tepeš je z ekipo zmagal devetkrat, Robert Kranjec pa osemkrat.

Preberite še:

Komentarji: