Po zaskrbljenosti napočil čas za dobro voljo

Ob šprinterskem uvodu na SP jutri na štartu Alenka Čebašek, Anamarija Lampič, Eva Urevc in Katja Višnar.
Fotografija: Anamarija Lampič se je po zdravstvenih težavah vrnila v tekaško smučino.
FOTO Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Anamarija Lampič se je po zdravstvenih težavah vrnila v tekaško smučino. FOTO Matej Družnik/Delo

Za slovenski tabor v smučarskem teku bodo že uvodni dnevi prihajajočega nordijskega SP zelo pomembni. Pravzaprav je dan D naše izbrane vrste ta četrtek, ko bodo na tekaškem štadionu posamične šprinterske preizkušnje, pod slovenskim drobnogledom bo – tako kot vedno v sezoni – glede visokih uvrstitev zlasti ženska četverica.

Ni nikakršna skrivnost, da sta se ob zadnjem koncu tedna v Italiji pri vodstvu slovenske reprezentance prepletali zaskrbljenost in ugibanje. Prvi je botrovalo zlasti slabo zdravstveno stanje Anamarije Lampič, nakar je sledilo posledično ugibanje, češ kakšna bo postava na četrtkovi premieri. Res zagotovljeni sta bili mesti le za Katjo Višnar in Alenko Čebašek, Lampičeva se je borila s slabim počutjem, pred mlado Evo Urevc in izkušeno Vesno Fabjan pa je bil še neposreden dvoboj za vizum nastopa na najpomembnejšem šprintu sezone. Med njima se je precej bolje odrezala prva, povrh je bila s 6. mestom – in tako s svojim prvim finalnim nastopom v članski tekaški konkurenci – najvišje med slovenskimi reprezentantkami. Odleglo pa je nato tudi včeraj glavnemu trenerju kot tudi vsem drugim spremljevalcem ob novici iz domovine, da z Anamarijo ni nič resnejšega.

»Zdravniki so ji doma prižgali zeleno luč za odhod v Seefeld, tako da je nemudoma odpotovala v Avstrijo,« je bil v ponedeljek vesel Brodarjev glas in tako se je že v prvem dnevu tedna sedmouvrščena šprinterka lanskih olimpijskih iger pridružila reprezentanci na prizorišču. Ta je tokrat odšla dan ali celo dva prej na SP v srednjo Evropo kot ponavadi, toda pri vodstvu so ravnali racionalno, saj s skrajnega italijanskega severozahoda in doline Aosta, kjer je bila nazadnje tekaška karavana, ne bi bilo smiselno potovati domov, nato pa denimo že čez 24 ur na Tirolsko.


Še nikoli ni bilo tako lepo urejene proge


»Res smo se pravilno odločili, že v nedeljo smo lahko preverili logistiko, posamezne oddaljenosti, naš servis si je uredil razmere za svoje delo,« je podčrtal Nejc Brodar, prvi mož reprezentance in nato ni več skril navdušenja: »Poglejte, to je zame peto svetovno prvenstvo, trikrat sem bil na olimpijskih igrah. Pa še nikdar doslej na teh velikih tekmovanjih nisem videl tako vrhunsko urejene proge že nekaj dni pred začetkom tekmovanja, kot jo imajo zdaj v Seefeldu. Res, prirediteljem kapo dol!«

A seveda bo še precej bolj nasmejan, če bodo prvi dnevi slovenskemu taboru prinesli uspeh. Ob koncu uvodnega konca tedna na prvenstvu bo še ekipni šprint. Naša reprezentanca je doslej v sezoni zbrala krepko več točk kot ob enakem obdobju lani, seveda pa je prav za tisti dan D težko napovedati, kako se bo razpletala vselej napeta tekaška šprinterska zgodba.

Vsekakor pa je tudi pomembno, da ekipa trenerjev deluje precej bolj povezano in enotno kot v olimpijski sezoni. Zanimivo je tudi, da sta se prav za omenjeni prost šprinterski vizum pomerili tekmovalki, ki vadita po programu Marka Gracerja – Urevčeva in Fabjanova. »Eva si je zares zasluženo prigarala štart na tem SP. Izkušnje si še nabira, je pa zelo telesno močna in ambiciozna. Vedno je v športu prav, da je trud poplačan,« je še v pričakovanju tekmovalnega vrveža na Tirolskem dejal Brodar.

Preberite še:

Komentarji: