Poleg nabiranja snežne kilometrine veliko testiranj in tekem

Na enomesečne priprave v Čile še smukači, zadnji slovenski potniki na južno poloblo.
Fotografija: Peterici smukačev (z leve) – Martinu Čatru, Boštjanu Klinetu, Mihi Hrobatu, Tilnu Debelaku in Klemnu Kosiju – bo družbo na pripravah v Čilu delal še najstnik Nejc Naraločnik. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Peterici smukačev (z leve) – Martinu Čatru, Boštjanu Klinetu, Mihi Hrobatu, Tilnu Debelaku in Klemnu Kosiju – bo družbo na pripravah v Čilu delal še najstnik Nejc Naraločnik. FOTO: Leon Vidic/Delo

Moška ekipa za hitre discipline je zadnja v slovenski smučarski reprezentanci, ki se je odpravila na najdaljše snežne priprave na južno poloblo. Smukači, ki so včeraj iz Trsta prek Rima poleteli v Santiago, bodo v Čilu trenirali mesec dni. S seboj so vzeli več kot dve toni opreme, pričakala naj bi jih že na prizorišču, saj so jo na pot poslali pred dvema tednoma.

Smukači, ki se jim bo na treningu pridružila tudi Ilka Štuhec, bodo snežno kilometrino nabirali v La Parvi. »Večina reprezentanc je tukaj. V tem terminu, v katerem bomo vadili mi, bodo iste ekipe kot lani: Švedi, Nemci, Italijani. V načrtu imamo 23 do 26 smučarskih dni, za začetek dober veleslalomski trening in drsalne zavoje, pilili bomo smukaške in superveleslalomske elemente, postopoma se bomo usmerili v smuk. Nato pa čim več smuka. Ko se nam ta 'usede', bomo spremenili disciplino. Vsak dan bo mogoče trenirati tri, vsi ne bodo imeli enakega programa. Prilagajali se bomo vremenu, podlagi, ostalim razmeram,« je načrt dela predstavil trener ekipe za hitre discipline Peter Pen.
 

Različni programi


V Čile je popeljal šesterico. Poleg Boštjana Klineta, Martina Čatra, Klemna Kosija in Mihe Hrobata še Tilna Debelaka in najstnika Nejca Naraločnika. Penova strategija je namreč takšna, da tudi kateremu od mlajših smučarjev omogoči razmere za trening, kot jih imajo tisti, ki tekmujejo v svetovnem pokalu. Ta priložnost je zanje naložba za prihodnost.

»Vztrajam pri tem, da vsako leto pomagamo komu od mladincev. Osredotočamo se na tiste, ki imajo potencial za dober rezultat na mladinskem svetovnem prvenstvu. Tako smo v preteklosti na priprave v Čile jemali Hrobata in Štefana Hadalina (Hrobat je na MSP osvojil dve kolajni, Hadalin tri, op. p.). S tem dobijo boljši trening od vrstnikov iz drugih držav,« je razmišljal.

Na terenih v Čilu, kjer bodo trenirali, snega ni v izobilju, a ga je dovolj, vremenoslovci napovedujejo še manjšo pošiljko snega. »Smukaški teren je vrhunsko pripravljen. Novost je umeten sneg na enem odseku, preparacija je takšna kot na tekmah za svetovni pokal. Po dveh tednih bomo videli, kaj vse bomo potrebovali,« je poudaril trener. Fantje se bodo merili tudi na tekmah za južnoameriški pokal, veliko bo testiranj smuči.
 

Čatra čaka največ dela


»Hrobat in Kosi imata stare smuči, spremembe zanju so minimalne. Čater in Kline pa imata veliko dela pred sabo, predvsem Čater,« je Pen omenil Klineta, ki je prestopil k Nordici, in Čatra, v prejšnji sezoni najboljšega slovenskega smukača, ki je v obeh hitrih disciplinah na svetovni lestvici WCSL napredoval med 30.

Martin Čater bo imel veliko dela s testiranji opreme v Čilu. FOTO: Christian Hartmann/Reuters
Martin Čater bo imel veliko dela s testiranji opreme v Čilu. FOTO: Christian Hartmann/Reuters


»Pri Stöckliju spreminjajo konstrukcijo smuči, saj je zdajšnja še iz tekmovalnih dni Andreja Jermana. Delajo novo ploščo in vez. Če bi hoteli biti enostavni in starokopitni, bi Martin še eno sezono smučal na istih smučeh, na katerih je napredoval ves čas. A počasi te opreme ne bodo izdelovali več,« je opozoril sogovornik.

Čater bo tako moral do sredine septembra švicarskemu opremljevalcu sporočiti, za katere smuči se je odločil, stare ali nove. »Testiral je že v Åreju in na Kaunetralu. V Čile gremo zaradi treninga, nabiranja snežne kilometrine in ne moremo si privoščiti, da bi tam samo izbirali smuči,« je poudaril Pen, zadovoljen, da so na Stelviu, na zadnji snežni vadbi pred odhodom na južno poloblo, opravili vse, kar so si začrtali.

Komentarji: