Prevc bo začel z dvema mesecema "minusa"

Najboljši slovenski skakalec dva meseca po operaciji z oteklim in bolečim gležnjem
Fotografija: Peter Prevc se ta čas posveča terapijam, ne pa skokom.
Foto Matevž Peršin/SZS
Odpri galerijo
Peter Prevc se ta čas posveča terapijam, ne pa skokom. Foto Matevž Peršin/SZS

Kranj – Visoka kompresijska nogavica in že na videz otečen levi gleženj sta bila včeraj pod kranjsko skakalnico jasen znak, da s Petrom Prevcem ta čas ni vse v najlepšem redu. Medtem ko so njegovi kolegi nizali skoke, je sam pojasnjeval, kako se je zapletlo njegovo zdravstveno stanje po artroskopiji, od katere sta včeraj minila natančno dva meseca.

Ko so imeli skakalci zadnji odprti trening kmalu po začetku priprav na novo sezono, prvo pod vodstvom Gorazda Bertonclja, je Peter Prevc vadil povsem normalno, četudi je bil za njim že manjši operativni poseg, za katerega se je odločil, ker je bil gleženj zadnja leta vedno manj gibljiv. "Slikanje je pokazalo, da je prišlo do utesnitvenega sindroma, v stopalu se je začela zaraščati kost, ki je omejevala gibljivost, zato so jo zdravniki odstranili," je pojasnil Prevc, ki je sicer že takoj na začetku nekoliko kršil zdravniška priporočila o previdnosti. A ker bolečine ni čutil, je sprva mislil, da je vse v redu, tako da ga je začel prehitro obremenjevati in stopnjeval, dokler ni bilo prepozno.

"Prehitro sem začel spet trenirati, zato so se pojavila vnetja, zdaj se je oteklina razširila na ahilovo tetivo, kar boli, zelo omejuje gibanje gležnja, vse skupaj je težje kot po operaciji. Zdaj mi ne ostane nič drugega, kot da počakam, da se stanje umiri," je razkril najboljši slovenski skakalec ter priznal, da ga je vse skupaj malce potolklo, saj je pričakoval, da bo v mesecu in pol vse v najlepšem redu, zdaj pa je po dveh mesecih spet na začetku. Ta čas se tako vse vrti okoli različnih terapij, sicer pa mora skorajda popolnoma mirovati, dovoljeno je le raztegovanje in statične vaje za krepitev telesa. Po 14 dneh počitka bo prišel na vrsto nov zdravniški pregled in potem odločitev, ali lahko začne trenirati ali mora še počakati.
 

Poletna sezona prečrtana


"Po najbolj optimističnem scenariju bi lahko začel skakati čez mesec dni," pravi Prevc, ki bo moral v bistvu začeti z ničle. "Ne z ničle, ampak z dvema mesecema minusa," poudarja 25-letnik, ki je med pripravami opravil 11 skokov na 60-metrski skakalnici v Beljaku. Poletna sezona je na ta način v veliki meri prekrižana, na zimsko naj to ne bi vplivalo. "Za poletno tako ali tako nisem imel rezultatskih ciljev in jasno je, da julija in avgusta ne bom tekmoval, morda septembra, bomo videli. Zimski načrti pa še vedno ostajajo veliki. Seveda je bolje imeti na voljo kakšen mesec več časa, a vseeno mislim, da ga bo dovolj. Kolikor ga bo, ga bo treba toliko bolj kakovostno izkoristiti," še dodaja Prevc, ki se je pred kratkim razveselil rojstva sina Ludvika, kar pa mu – za zdaj – ritma ni podrlo, saj je ta čas vendarle najpomembnejša mama, noči pa so precej mirne.

Medtem ko je Prevc kolege včeraj spremljal ob doskočišču, sta v Kranju manjkala tudi Žiga Jelar, ki ima težave s kolenom in še čaka na diagnozo, ter Jernej Damjan, ki vadi po individualnem programu in se bo reprezentanci pridružil 1. avgusta. Skakalci, ki se ta čas posvečajo tehniki skokov, so se zdaj že dodobra spoznali z novim strokovnim štabom, doslej pa so preizkusili tri skakalnice, v Planici, Beljaku in Kranju, prihodnji teden pa se odpravljajo v Ramsau.

Komentarji: