Primorki še naprej pridno nabirata zimske točke

Katharina Liensberger do zmage v slalomu v Åreju, Andreja Slokar in Ana Bucik slabše kot včeraj.
Fotografija: Andreja Slokar ni najbolj zadovoljna s svojim smučanjem na Švedskem, a je osvojila nove točke za svetovni pokal. FOTO: Pontus Lundahl/Reuters
Odpri galerijo
Andreja Slokar ni najbolj zadovoljna s svojim smučanjem na Švedskem, a je osvojila nove točke za svetovni pokal. FOTO: Pontus Lundahl/Reuters

Avstrijka Katharina Liensberger je zmagala v slalomu v švedskem Åreju. Za sploh prvo zmago v svetovnem pokalu je bila svetovna prvakinja iz Cortine d'Ampezzo hitrejša od druge Američanke Mikaele Shiffrin (+0,72) in tretje Švicarke Wendy Holdener (+1,65). Najboljša Slovenka je bila Andreja Slokar (+3,38) na 19. mestu. Ana Bucik (+4,05) je bila 25. Ajdovka Slokarjeva in Goričanka Bucikova sta imeli pred finalno vožnjo podobno izhodišče kot včeraj. Takrat sta na koncu zasedali 15. oziroma sedmo mesto, danes pa se jima vožnji v finalu nista posrečili.

Slokarjeva je po petkovem razpadu sistema, kot se je izrazila, tudi tokrat v drugo izgubila nekaj mest. Vseeno se je z 19. mestom uvrstila med 25 najboljših slalomistk za nastop na finalu sezone v švicarskem Lenzerheideju. Bucikova je bila po prvi vožnji 17., v drugo pa je ogromno izgubila in osvojila peščico točk s 25. mestom. V slalomskem seštevku ostaja med najboljšo petnajsterico na 13. mestu. Tretja Slovenka v Åreju, Meta Hrovat, je bila prepočasna že v prvi vožnji in končala na 37. mestu.

»Vsekakor sem občutila pritisk. Nenazadnje sem si ga tudi sama naložila, sploh v drugem smučanju. Ker sem si res želela nastopiti na finalu, sem malce preračunavala. To ni značilno zame, a nekaj sem želela in to sem storila. Nisem si predstavljala nič od tega, kar se mi zdaj dogaja. Zdaj nočem preveč razmišljati o vsem, saj me čaka še nekaj tekem, veselila se bom po koncu sezone. Vse, kar se dogaja zdaj, pa je več, kot sem si mislila na začetku sezone,« je po tekmi dejala Slokarjeva.

Austrijka Katharina Liensberger se razumljivo smeji, saj je prvič zmagala v svetovnem pokalu. FOTO: Pontus Lundahl/AFP
Austrijka Katharina Liensberger se razumljivo smeji, saj je prvič zmagala v svetovnem pokalu. FOTO: Pontus Lundahl/AFP


»Tekma se ni tako posrečila, kot bi si želela. V obeh tekih je bilo premalo tempa, ni mi ga uspelo razviti tako dobro in to se seveda takoj pozna, saj tekmovalke napadajo od starta do cilja. To le kaže, kako močna je konkurenca in kako je treba na vsaki tekmi dati 100 odstotkov ali še več. Vseeno sem vesela, da sem letos prvič na finalu svetovnega pokala v obeh disciplinah, to je bil na začetku sezone glavni cilj in ravno zaradi tega bom skušala na finalu uživati in dodati še kaj za konec,« pa je povedala Bucikova.
 

Brez darila za rojstni dan


Shiffrinova, ki danes praznuje 26. rojstni dan, je tudi tokrat zaman lovila 46. zmago v slalomu, s čimer bi izenačila rekord Šveda Ingemarja Stenmarka po zmagah v eni disciplini. Legendarni smučar je v karieri dobil 46 veleslalomov. Boljša je bila tokrat 23-letna Liensbergerjeva, ki je bila po prvi vožnji druga. Zaostanek 19 stotink pa je z vrhunsko vožnjo pretvorila v prednost 72 stotink sekunde.

V boju za veliki kristalni globus in zmago v slalomskem seštevku je bilo zanimivo spremljati Slovakinjo Petro Vlhovo. Po veliki napaki v zgornjem delu prve vožnje je drugo začela s 27. mesta in s skoraj tremi sekundami zaostanka za vodilno Shiffrinovo. V drugo je pričakovano postavila najboljši čas, pridobila 19 mest in osvojila 32 točk za svetovni pokal.

S tem je v skupnem seštevku pred finalom sezone prednost pred Švicarko Laro Gut-Behrami povišala na 96 točk, v slalomskem seštevku pa ima pred drugo Liensbergerjevo 22, pred tretjo Shiffrinovo pa 37 točk naskoka. Preostale štiri ženske tekme svetovnega pokala v tej sezoni bodo naslednji teden na sporedu v Lenzerheideju. Tam bodo izvedli smuk, superveleslalom, ekipno paralelno tekmo ter veleslalom in slalom.

Komentarji: