Se v slovensko smučanje vrača nekdanji trener Tine Maze?

Ilka Štuhec sestavlja novo ekipo, vodstvo alpincev si v reprezentanci želi Janeza Slivnika.
Fotografija: Pod vodstvom Janeza Slivnika je Tina Maze petkrat zmagala v svetovnem pokalu. FOTO: Igor Mali/Slovenske novice
Odpri galerijo
Pod vodstvom Janeza Slivnika je Tina Maze petkrat zmagala v svetovnem pokalu. FOTO: Igor Mali/Slovenske novice

»Je kdo že osvojil naslov svetovnega prvaka trikrat zapored? Ne bi bilo slabo, da malo popravimo statistiko,« je ob prijetnem sprejemu, ki so ji ga kot spomin na njen drugi naslov svetovne prvakinje v smuku pripravili včeraj v središču Maribora, na glas razmišljala Ilka Štuhec. Z opornico na kolenu, a z mislimi že pri novih lovorikah.

Štuhčevi so Mariborčani pripravili lepo praznovanje. Štajerka, ki okreva po poškodbi kolena, ima več časa, kot ga je imela med zimo, zato je bil sprejem na vrsti šele sedaj. V teh dneh sestavlja tudi novo ekipo, potem ko je prejšnji teden razkrila, da se je razšla s trenerjem Grego Koštomajem in kineziologinjo Anjo Šešum, s katerima je osvojila devet zmag v svetovnem pokalu, dva mala globusa in dva naslova svetovne prvakinje. Novih imen ne razkriva, saj se še pogovarja s potencialnimi okrepitvami.
 

Koštomaj v pogovorih s smukači


Veliko v teh dneh sestankujejo tudi na Smučarski zvezi Slovenije v Podutiku, kjer prav tako še ni končnih odločitev. Nespremenjena bo ostala moška ekipa za tehnične discipline, v kateri ima glavni trener Klemen Bergant s pomočnikoma Rokom Šalejem in Matjažem Požarjem rezultatsko največ pokazati. Žan Kranjec in Štefan Hadalin sta poleg Štuhčeve edina, ki sta v ravnokar končani zimi izstopala po doseženem.

Grega Koštomaj je pečat pustil pri delu z Ilko Štuhec. Zelo verjetno je, da se bo v novi sezoni pridružil smukačem. FOTO: Matej Družnik/Delo
Grega Koštomaj je pečat pustil pri delu z Ilko Štuhec. Zelo verjetno je, da se bo v novi sezoni pridružil smukačem. FOTO: Matej Družnik/Delo


Polno zaupanje pri vodji panoge Mihi Verdniku ima tudi glavni trener ekipe za hitre discipline Peter Pen. Utegnile pa bi se zgoditi spremembe v spremljevalnem osebju. Zdi se, da bo trenerski štab okrepil Koštomaj, ki je pustil neizbrisen pečat pri delu s Štuhčevo, s Penom in z njegovo ekipo je večkrat sodeloval na pripravah, z njim se je povezal tudi v sezoni 2017/18, ki jo je njegova tekmovalka izpustila zaradi strgane sprednje križne vezi v kolenu.


Zadnjih pet sezon z Avstrijci


Največja sprememba naj bi bila vrnitev Janeza Slivnika v slovensko smučanje, zapustil ga je pred 13 leti, v takratnem življenjepisu je imel pet zmag Tine Maze. Pod njegovim vodstvom se je iz drugorazredne veleslalomistke prebila v svetovni vrh.

Osem let je nato delal pri Fincih, spomladi 2014 pa se nazadnje pogovarjal o vrnitvi v domovino kot strateg prenove reprezentance. Sestavil je celovit in dolgoročni program, vendar zveza ni mogla zagotoviti denarja zanj, zato se je odločil za izziv pri severnih sosedih. V sezoni 2014/15 je postal trener v avstrijski moški veleslalomski ekipi, v kateri je bil vse do danes.

Janez Slivnik je treniral Avstrijce zadnjih pet sezon. Se bo zdaj vendarle vrnil domov? FOTO: Tomi Lombar/Delo
Janez Slivnik je treniral Avstrijce zadnjih pet sezon. Se bo zdaj vendarle vrnil domov? FOTO: Tomi Lombar/Delo


»V 16 letih sem si nabral veliko znanja, izkušenj, kontaktov in upam, da bom lahko to enkrat prinesel tudi v Slovenijo,« je v pogovoru za Delo pred dvema sezonama odgovoril na vprašanje, v čem bi lahko našel enega od naslednjih kariernih izzivov, kot prvega pa je omenil avstrijsko smukaško ekipo. V slovenski vrsti ga zdaj snubijo na čelo ženske reprezentance namesto Denisa Šteharnika in z nestrpnostjo pričakujejo njegov odgovor, ki naj bi bil znan še v tem tednu.


Ni še konec, smučarji v Bansko


Medtem ko vodstvo alpincev rešuje kadrovska vprašanja, pa smučarji nemoteno trenirajo naprej. Pred zasluženim oddihom po intenzivni tekmovalni sezoni jih čakajo še zadnje priprave, 10-dnevno spomladansko smučanje v Banskem. Danes se na pot podajajo Kranjec, Hadalin, Klemen Kosi, Boštjan Kline, Miha Hrobat, Nejc Naraločnik in Borut Božič.

Konec tedna se jim bo pridružila še Tina Robnik, ki se po poškodbi v sezoni 2017/18 nikoli ni zares vrnila v tekmovalni ritem. Nastopila je le na Zlati lisici, po pripravah v Bolgariji pa jo čaka še artroskopija kolena. Prav vzpostavitev ženske vrste bo tudi največji zalogaj za tistega, ki bo prevzel trenersko krmilo, saj sta v procesu rehabilitacije tudi Meta Hrovat in Ana Drev, medtem ko Ana Bucik in Maruša Ferk ne najdeta prave smučine.

Od krmila v ženski vrsti se bo najverjetneje poslovil Denis Šteharnik. Na fotografiji s Tino Robnik, ki jo po pripravah v Banskem čaka poseg v kolenu, in Ano Drev, ki okreva po poškodbi. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Od krmila v ženski vrsti se bo najverjetneje poslovil Denis Šteharnik. Na fotografiji s Tino Robnik, ki jo po pripravah v Banskem čaka poseg v kolenu, in Ano Drev, ki okreva po poškodbi. FOTO: Tomi Lombar/Delo

 

Komentarji: