Shiffrinova snežna kraljica; Šteharnik: Dekleta smučajo pasivno, brez tveganja

Ameriška smučarka je bila nad Zagrebom za razred boljša od konkurence, druga je bila spet Petra Vlhova. Slovenke so ostale brez nastopa v finalu. 
Fotografija: Mikaela Shiffrin je kraljica Sljemena. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Mikaela Shiffrin je kraljica Sljemena. FOTO: Reuters

Mikaela Shiffrin ima progo v Zagrebu zelo rada, na Sljemenu je v svoji karieri slavila že trikrat (2013, 2015, 2018) in je bila edina med še aktivnimi tekmovalkami, ki je dobila preizkušnjo za snežno kraljico, ki jo prirejajo v čast Janici Kostelić. Tudi tokrat je Shiffrinova na ledeni progi nad Zagrebom smučala izvrstno, že na prvi progi si je prismučala več kot sekundo prednosti pred Wendy Holdener in Petro Vlhovo, ki jo je brez težav zadržala tudi v drugo.

Dobila je še svoj sedmi slalom zapored, skupno je bila to njena 52. zmaga v svetovnem pokalu. Shiffrinova je dobila vseh pet slalomov v tej sezoni, na vseh petih preizkušnjah pa je na drugem mestu končala Petra Vlhova, tako je bilo tudi danes v Zagrebu. Holdenerjeva je bila tretja, še 19. v karieri je stopila na stopničke v slalomu, zmage v tej disciplini pa še nima. 

Slovenke so bile prepočasne za nastop v finalu, najboljša je bila na koncu Neja Dvornik na 32. mestu. Trener Denis Šteharnik z izplenom razumljivo ni bil zadovoljen: »Dekleta se ne spravijo tako daleč, da bi tekmovala, smučajo brez tveganja, v pasivnem položaju. Pritisk tekmic je velik, tvegajo veliko več. Veliko tekmovalk ima sodobno tehniko, smučajo napadalno od štarta do cilja. Nismo na isti ladji, nismo konkurenčni, s tem se bodo morala naša dekleta sprijazniti. Pri določenih napakah ne odreagirajo napadalno, pustijo, da se napaka vleče več zavojev. Treba jih je resetirati, ne moremo pa narediti revolucije, naslednja tekma je že v torek. Več časa bomo imeli pred tekmo v Mariboru. To je velika streznitev za nas vse, posebej za punce. Rad bi, da se čim prej razbremenijo bremen, ki jih ovirajo, se sprostijo in enostavno tekmujejo. Če tekmujejo, se bodo sposobne uvrščati med 15 in 20, potem bodo lahko stopnjevale iz tekme v tekmo.«


Na prvi progi brez slovenskega preboja


Upati je bilo, da bodo Slovenke v novem letu bolj uspešne, kot so bile v prvem delu te zime. Ana Bucik je v štirih poskusih do točk prišla le v Courchevelu (22. mesto), izkušeni Maruši Ferk je uspelo dvakrat (obakrat je bila 22.), Hrovatova pa je na dveh slalomih zasedla 12. in 27. mesto. Zadnji dve prizorišči v tehničnih disciplinah, Courchevel in Semmering, je izpustila zaradi zdravstvenih težav.

Ana Bucik nikakor ne najde prave smučine, zaostala je več kot šest sekund. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Ana Bucik nikakor ne najde prave smučine, zaostala je več kot šest sekund. FOTO: Borut Živulović/Reuters


Prvi slovenski nastop ni obetal nič dobrega, Bucikova je imela na progi ogromno težav, za vodilno Američanko pa je zaostala za več kot šest sekund in je hitro izpadla iz prve trideseterice: »Smučala sem res slabo, od štarta nisem začutila smuči, nisem mogla razviti tempa, podlaga je bila ledena in agresivna, treba je bilo najti pravo mero odločnosti, napadalnosti in mehkobe. Smučem nisem pustila teči. Že na progi sem čutila, da ni tako, kot mora biti. Zaostanek je bil velik, a danes sem si ga s takim nastopom zaslužila. V tej sezoni mi ne steče. Ko smučam dobro, so napake, potem pride druga tekma in so slabi občutki, upam, da se bo enkrat vendarle zasukalo. Ker se mi na treningu dogajajo odstopi, težko smučam na 100 odstotkih. V glavi je ogromno misli, treba jih bo urediti in iti naprej. Ne, ni mi najlažje. Razočarana sem nad takimi nastopi, od te sezone sem veliko pričakovala, zaenkrat se ni nič pokazalo ...«

Le nekoliko hitrejša je bila Maruša Ferk, zaostala je okroglih pet sekund in tudi ona že končala tekmo.

»Zaostanki so bili izjemno veliki, kar je posledica ledene proge. Tista, ki je smučala od štarta do cilja zelo agresivno in si upala, je bila najhitrejša. Nobena ne smuča popolno, moraš pa se boriti od štarta do cilja. Štartala sem dobro, v srednjem delu pa bi morala bolj napadati, preveč sem se prepustila progi, morala bi preseči ritem in ustvarjati hitrost. Ogled nas je malo prestrašil, ker je bilo zelo ledeno. Med smučanjem pa nisem imela občutka, da mi smučka ne bi držala, imela sem dober oprijem. Ko sem prišla v cilj, sem vedela, da bi lahko še dodala. Zadnji mesec dobro smučam na treningih, takšne predstave bi me na tekmi z lahkoto pripeljale med 15, a tega ne prenesem na preizkušnjo in to je tisto, kar si najbolj očitam. Kar kažem na treningih, bi se morala uvrščati z lahkoto med 15 najboljših,« je Ferkova strnila misli po ponesrečenem nastopu. 

Maruša Ferk, tako kot vse druge Slovenke, ne bo osvojila novih točk za svetovni pokal. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Maruša Ferk, tako kot vse druge Slovenke, ne bo osvojila novih točk za svetovni pokal. FOTO: Borut Živulović/Reuters


Velike težave so imele na progi »Crveni spust« tudi druge tekmovalke z višjimi štartnimi številkami, na žalost jih je imela tudi Meta Hrovat, ki se ji vrnitev v svetovni pokal ni posrečila, na prvi progi je odstopila: »Že na štartu nisem bila 100-odstotno odločna in pripravljena, kot sem ponavadi, bila pa sem vesela, ker me je veliko manj bolelo kot včeraj na treningu. Na štartu sem bila pozitivna, a naredila sem svojo klasično napako, zdrsnila sem na zgornjo smučko. Menim, da potrebujem še nekaj treningov, da pridem nazaj. Še vedno je prisotna bolečina, a se umirja, to je trenutno najbolj pomembno. Verjamem, da bo čez nekaj dni izginila. Iz Zagreba odhajam razočarana, ampak iz vsake stvari lahko potegnemo nekaj pozitivnega in poskusila bom tudi to obrniti sebi v prid, čeprav težko.«

Še najhitrejša je bila zadnja Slovenka na štartni listi Neja Dvornik, zaostala je 4,96 in tudi ona je na 32. mestu ostala brez finalne vožnje.

Komentarji: