Shiffrinovi ples stotink, Ilka le četrt sekunde zadaj

Naboljše štiri superveleslalomistke na SP v Åreju je ločilo zgolj sedem stotink. Ilka Štuhec na osmem mestu.
Fotografija: Ilka Štuhec je popravila predlanski superveleslalomski dosežek. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Odpri galerijo
Ilka Štuhec je popravila predlanski superveleslalomski dosežek. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

Åre – Na najkrajšem superveleslalomu v zgodovini svetovnih prvenstev alpskih smučark na Švedskem so bile tudi razlike pri vrhu temu primerno majhne, prvo četverico je namreč ločilo zgolj sedem stotink sekunde. Sloves najboljše superveleslalomistke v tej sezoni svetovnega pokala je tudi v Åreju upravičila Američanka Mikaela Shiffrin, ki se je razveselila že četrte šampionske lovorike, toda prve neslalomske. Blizu najboljšim je bila tudi edina slovenska predstavnica Ilka Štuhec, ki je bila na osmem mestu le četrt sekunde prepočasna.


POTEK TEKME


Prva, ki je napovedala resen lov na kolajne, je bila smukaška olimpijska zmagovalka, Italijanka Sofia Goggia, ki je z veliko prednostjo prevzela vodstvo, ki pa je bilo že takoj na preizkušnji. Švicarka Corinne Suter je bila namreč še pri zadnjem merjenju vmesnega časa rahlo spredaj, ciljno črto pa prečkala tri stotinke prepočasi, da bi se zavihtela na vrh. Obe sta bili bistveno prehitri za branilko šampionske lovorike in zadnjo zmagovalko superveleslaloma za svetovni pokal, Avstrijko Nicole Schmidhofer, ki je zaostala 67 stotink sekunde in močno razočarala.

Ilka Štuhec je za zmagovalko zaostala zgolj 26 stotink. FOTO: Christian Hartmann/Reuters
Ilka Štuhec je za zmagovalko zaostala zgolj 26 stotink. FOTO: Christian Hartmann/Reuters


Nič se ni spremenilo do prvega televizijskega premora, tik za njim pa se je po progi spustila Ilka Štuhec. Vsi trije vmesni časi, pri katerih je bila še povsem zraven, so obetali uvrstitev v peterico, v spodnjem delu pa je na progi pustila še desetinko in v cilju zasedla četrto mesto. Že tedaj je bilo jasno, da stopničk ne bo, nasmihala pa se ji je uvrstitev v deseterici. Goggia je vodila vse do nastopa Mikaele Shiffrin, ki je v poolimpijski sezoni zmagala na že treh superveleslalomih za svetovni pokal, torej na vseh, na katerih je nastopila, kar jo je potisnilo v vlogo prve favoritinje.

Mikaela Shiffrin je kljub napaki v spodnjem delu ugnala tekmice. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Mikaela Shiffrin je kljub napaki v spodnjem delu ugnala tekmice. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP


Upravičila jo je, čeprav ni šlo gladko. Pri prvem merjenju vmesnega časa še ni bila med najhitrejšimi, nato je pri naslednjih dveh pred Italijanko ohranila dve stotinki sekunde prednosti, za kolikor jo je, kljub večji napaki spodaj, ugnala tudi v cilju. S tem je bila na pragu četrtega naslova svetovne prvakinje, prvega neslalomskega. Takoj za njo je na predvidoma predzadnji tekmi v karieri nastopila njena mnogo bolj izkušena rojakinja Lindsey Vonn, ki pa ni prišla daleč, po padcu jo je izstrelilo v zaščitne mreže, pobrala se je šele po nekaj minutah. Vsi so si oddahnili. Ko je Shiffrinova odbila tudi napad Nemke Viktorie Rebensburg, ki je z zaostankom sedmih stotink zasedla četrto mesto, je bilo jasno, da je odličje najžlahtnejšega leska njeno.

Preberite še:

Komentarji: