Težave v zraku so Niki Prevc odnesle zmago v Sapporu

Vodilna skakalka v svetovnem pokalu Nika Prevc je bila na poti do nove zmage, po težavah v finalu pa tekmo v Sapporu nato končala na 10. mestu.
Fotografija: Slovenke so imele zvrhan koš pretresov, še preden se je tekma v Sapporu sploh začela. Foto Instagram N. P.
Odpri galerijo
Slovenke so imele zvrhan koš pretresov, še preden se je tekma v Sapporu sploh začela. Foto Instagram N. P.

Slovenska ženska skakalna reprezentanca ta konec tedna nastopa na svetovnem pokalu v Sapporu na Japonskem, kjer je kazalo na novo slovensko zmago, a je imela nato v finalu Nika Prevc težave in končala na 10. mestu. Zmage se je veselila Eva Pinkelnig, najboljša Slovenka je bila Ema Klinec na 9. mestu. 

Nika je vodila po prvi seriji, ko je s 117 metri postavila tudi najdaljšo daljavo prve polovice tekme. Skakalke je oviralo močno sneženje, smučina je bila počasnejša, predvsem pa jih je novozapadli sneg oviral na doskočišču. Razmere so se za zadnjih 10 skakalk nekoliko popravile in najboljše iz prve serije so potegnile do 120 metrov, žal pa Niki to ni uspelo.

Takoj po odskoku je imela v zraku veliko težav, odneslo jo je v levo stran, lovila se je v zraku in pristala pri zanjo skromnih 96 metrih, v finalu je tako zdrsnila na 10. mesto. Mesto pred njo je končala Ema Klinec, ki je prav tako za štiri mesta pokvarila svojo uvrstitev iz prve serije, do točk je prišla tudi Katra Komar, ki je v finalu s 30. napredovala na 22. mesto. 

»Danes je bilo bolj kot kvaliteta mojih skokov pomembno to, da sem sploh nastopila. Zato bi se posebej rada zahvalila Japonki Sari Takanaši za smuči ter Kanadčanki Alexandrii Loutitt za dres. Zaradi njiju sem lahko nastopila v kvalifikacijah. Kasneje sem lahko skočila s svojo opremo. Kar se tiče skokov, me je danes kljub menjavi opreme vseeno presenetila moja suverenost v skokih. V zadnjem skoku pa se mi je zgodil en neprijeten dogodek, odpel se mi je klinček, doskok se je tako končal le z varovalko v peti čevlja,« je iz Sappora sporočila najboljša trenutno prva skakalka svetovnega pokala.

Križnarjeva potegnila kratko

Pot slovenske reprezentance v deželo vzhajajočega sonca se sicer ni začela obetavno, letalska družba je izgubila njihovo opremo. Ob posredovanju slovenskega veleposlanika na Japonskem Jake Miklavčiča je letalska družba opremo vendarle dostavila z letalom v Sapporo, pred tem so jo želeli poslati na pot s tovornjakom, kar bi pomenilo, da bi jo slovenska reprezentanca dobila šele v nedeljo zvečer, ko bi bile tekme tega konca tedna že mimo.

Slovenke so opremo dobile šele tik pred tekmo, v kvalifikacijah so si opremo morale sposoditi od tekmic. V loteriji z izposojanjem opreme ni imela sreče Nika Križnar, ki zato v kvalifikacijah ni nastopila, enako kot svetovna prvakinja iz Planice, Kanadčanka Alexandria LoutittNika Prevc, Katra Komar in Ema Klinec so bile s sposojeno opremo uspešne. 

Jutri bo v Sapporu še ena tekma, prva serija se bo začela ob 3. uri zjutraj po slovenskem času.

Sapporo, izidi:

1. Eva Pinkelnig (Avt) 195,7 točke (115,5/119,5 m)

2. Jenny Rautionaho (Fin) 193,3 (115/120)

3. Eirin Maria Kvandal (Nor) 192,5 (116/121,5)

4. Sara Takanashi (Jap) 190,1 (112,5/121)

5. Yuki Ito (Jap) 189,4 (119,5/110)

6. Silje Opseth (Nor) 186,9 (112/118)

...

9. Ema Klinec (Slo) 181,2 (115/114)

10. Nika Prevc (Slo) 163,0 (96/117 m)

22. Katra Komar (Slo) 118,5 (101,5/90,5)

Preberite še:

Komentarji: