Slovenska četverica tretja v Willingenu

Na ekipni tekmi svetovnega pokala smučarskih skakalcev v Willingenu so naši fantje prvič v sezoni končali na stopničkah.
Fotografija: Timi Zajc in ostali Slovenci so jadrali na stopničke. FOTO: Karl-Josef Hildenbrand/AFP
Odpri galerijo
Timi Zajc in ostali Slovenci so jadrali na stopničke. FOTO: Karl-Josef Hildenbrand/AFP

Willingen – Vikend svetovnega pokala smučarskih skakalcev v nemškem Willingenu je odprl petkov dvojni program, saj je orle pred večernimi kvalifikacijami (z začetkom ob 18.15) čakala še ekipna preizkušnja, na kateri so se v srdit dvoboj za stopničke oziroma tretje mesto vmešali tudi Slovenci, ki so imeli po prvi seriji ravno tretje izhodišče, v finalu pa doseženo potrdili in na generalki za svetovno prvenstvo prvič v sezoni končala na zmagovalnem odru. Premoč so morali priznati le daleč najprepričljivejšim Poljakom in gostiteljem Nemcem.


Tretjič na odru v Willingenu


Šlo je za las, pred četrtouvrščenimi Norvežani, ki so ravno tako lovili prvi preboj na zmagovalni oder v poolimpijski zimi, so imeli Anže Semenič, Peter Prevc, Jernej Damjan in Timi Zajc naposled pičlih osem desetink točke prednosti, predvsem na račun slabega doskoka zadnjega »vikinga« na tekmi Roberta Johanssona. Za slovenske skakalce torej Willingen še naprej ostaja kraj srečnega imena, na moštvenih preizkušnjah so namreč na prizorišču, ki je letos nadomestilo odpadlo tekmo iz Titiseeja, že tudi dvakrat zmagali – v letih 2013 in 2015.

Poljaki 80 točk pred vsemi


Po prvi seriji so bili v zares udobnem vodstvu Poljaki v zasedbi Piotr Zyla, Jakub Wolny, Dawid Kubacki in Kamil Stoch, ki so imeli pred prvimi izzivalci Japonci kar 45 točk naskoka, tretjeuvrščena četverica izbrancev Gorazda Bertonclja je zamujala še dodatnih skoraj dvajset točk več in imela pred najresnejšimi zasledovalci Nemci le 1,3 točke zaloge. Avstrijci in Norvežani so bili že precej bolj oddaljeni. V drugo se je izjemen preboj posrečil gostiteljem, vsi štirje so precej izboljšali dosežke iz prve serije in napredovali na končno drugo mesto, 80 točk za zmagovalci.

Peter Prevc je prikazal zelo spodobna skoka. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Peter Prevc je prikazal zelo spodobna skoka. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Prevc in Zajc enako dolga


Slovenci so za njimi zaostali 26,2 točke. Po metrih sta bila enako dolga Prevc in Zajc, vsak od njiju je v eni seriji pristal pri 130 in v drugi pri 133.5 metra, točkovno pa je bil za 4,8 točke uspešnejši Timi. Tudi preostala dva zastopnika nista razočarala, Damjan je doskočil pri 118 in 127.5 metra, Semenič pa pri 125 in 124.5 metra. Daleč najdaljši na tekmi je bil sicer Zyla, ki je v prvi seriji vlekel vse do 146 metrov. To je bila odlična napoved pred dvema posamičnima preizkušnjama, ki skakalce čakata jutri (s štartom ob 16. uri) in v nedeljo (ob 15.15).

Preberite še:

Komentarji: