Sproščenost in ekipni duh za več stopničk

Jutri v Hinterzartnu poletno VN začenjajo tudi smučarske skakalke
Fotografija: Novi trener ženske reprezentance Zoran Zupančič (desno zgoraj; desno spodaj njegov pomočnik Anže Lavtižar) bo na prvo tekmo poletne VN odpeljal Špelo Rogelj, Uršo Bogataj, Emo Klinec (od leve zgoraj), Katro Komar, Niko Križnar in Jernejo Brecl (od leve spodaj). FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Novi trener ženske reprezentance Zoran Zupančič (desno zgoraj; desno spodaj njegov pomočnik Anže Lavtižar) bo na prvo tekmo poletne VN odpeljal Špelo Rogelj, Uršo Bogataj, Emo Klinec (od leve zgoraj), Katro Komar, Niko Križnar in Jernejo Brecl (od leve spodaj). FOTO: Mavric Pivk/Delo

Kranj – Teden dni za moškimi bodo sezono velike nagrade v smučarskih skokih odprle tudi ženske. V Hinterzartnu, kjer bodo jutri kvalifikacije in v soboto tekma, bodo Slovenke prvič nastopile pod vodstvom Zorana Zupančiča, ki je po koncu prejšnje sezone na mestu glavnega trenerja zamenjal Staneta Baloha. Med šesterico bodo kar tri tekmovalke, ki so bile rojene leta 2000 ali pozneje.

Medtem ko je zamenjava Gorana Janusa z Gorazdom Bertoncljem zelo odmevala – četudi se je pozneje izkazalo, da je imel prvi s predsednikom zbora in odbora Ljubom Jasničem načelni dogovor o razhodu, če ne bo kolajne na OI v Pjongčangu –, je veliko mirneje prišlo do spremembe na vrhu ženske reprezentance, čeprav je bil Baloh ob tej potezi zelo presenečen. Zamenjal ga je 42-letni Zupančič. »Za trenerja reprezentance A so me predlagali klubski trenerji glede na rezultate iz prejšnjih sezon na nižjih ravneh, torej na svetovnih mladinskih prvenstvih in olimpijskih igrah mladih. Tam smo z mladimi dosegali vrhunske rezultate in te tekmovalke zdaj prihajajo na najvišjo raven. Na osnovi tega me je Ljubo Jasnič povprašal, ali bi prevzel reprezentanco,« je na včerajšnjem treningu v Kranju pojasnil Zupančič, ki se je dela lotil prvi delovni dan v maju.

»Najprej smo se posvetili kondicijskim pripravam, potem testiranju opreme, nekatera dekleta so se morala nekoliko tudi šoli. Držali smo visok ritem treninga, ki ga zdaj malo spuščamo, ker sledi tekma,« je o prvih mesecih dejal novi glavni trener, ki težko ocenjuje, kakšne spremembe je uvedel v ekipo, je pa izpostavil delo na skupinski dinamiki in sproščenosti. »Sproščenost, ekipni duh sta zelo pomembna. Vsaka posebej je sposobna doseči vrhunski rezultat, a če bodo tekmovale kot ekipa, bodo ena drugo spodbujale, potiskale naprej,« poudarja nekdanji skakalec, ki je najprej delal na klubski ravni (SSK Alpina Žiri), nato pa v državnem panožnem nordijskem centru.
 

Vtičeva še okreva po operaciji


V Kranju so pod njegovim vodstvom vadile Urša Bogataj, Špela Rogelj, Ema Klinec, Nika Križnar, Jerneja Brecl in Katra Komar. Slednji dve sta bili rojeni leta 2001, Križnarjeva 2000, Klinčeva 1998, nekoliko starejši sta le Bogatajeva in Rogljeva, manjka pa za zdaj v tej skupini Maja Vtič, ki okreva po operaciji kolena. Kolegicam naj bi se pridružila sredi avgusta, še vedno pa ima tekmovalne ambicije. »Ekipa je mlada, a je že doslej dosegala lepe rezultate v svetovnem pokalu. V tem pripravljalnem obdobju so dekleta pokazala dobre skoke, seveda pa še ne popolnih. Pričakujem dobre rezultate, tri tekmovalke so zelo močne in največ pričakujem od uveljavljenih, ki so že pozimi večkrat dosegle uvrstitve med deseterico,« pravi Zupančič, pri čemer so bile v zadnji zimi naše najboljše Bogatajeva (skupno 9.), Križnarjeva (10.) in Klinčeva (11.).

Za razliko od moškega dela, ki velikih poletnih pričakovanj nima, je pri ženskah drugače. »Že na veliki nagradi pričakujemo tudi kakšne stopničke. Seveda pa dolgoročnejši načrti segajo v zimo, še bolj dolgoročni pa do OI 2022 in nordijskega SP 2023 v Planici,« še pravi Zupančič, ki pozimi računa na več uvrstitev med najboljšo trojico kot v bližnji preteklosti, saj ocenjuje, da so jih naše skakalke sposobne dosegati, v zadnji zimi pa se je na oder za zmagovalke v posamični konkurenci enkrat prebila le Križnarjeva (3.).

Skakalke bodo nastopile na petih prizoriščih velike nagrade, ki se bo končala v prvih oktobrskih dneh, večinoma pa bodo ta skupna z moškimi, tudi Hinterzarten.

Komentarji: