Stopničke pred domačim občinstvom v Planici so kot zmaga

Slovenska četverica je ekipno tekmo končala na zmagovalnem odru, zaostala je za Poljaki in Nemci. 
Fotografija: Anže Semenič, Peter Prevc, Domen Prevc in Timi Zajc v družbi Roberta Kranjca v izteku planiške velikanke. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Anže Semenič, Peter Prevc, Domen Prevc in Timi Zajc v družbi Roberta Kranjca v izteku planiške velikanke. FOTO: Matej Družnik

Praznik smučarskih poletov v Planici se je začel s petkovo posamično tekmo, na sobotnem spektaklu pod Poncami pa je več kot 20 tisoč gledalcev videlo dolge skoke in tretje mesto slovenske četverice na ekipni tekmi. Prvič so na ekipni tekmi v Planici zmagali Poljaki, ki so bili prepričljivo najboljši, pred Slovenci pa so končali še nemški skakalci. 

Slovenija je nastopila v postavi Anže Semenič, Peter Prevc, Domen Prevc in Timi Zajc, ki je zmagala že v Vikersundu. Slovenci so bili v vseh osmih skokih vsaj solidni, manjkala je pika na i Petra Prevca in Semeniča, ki sta sicer skočila dobro, a so bili nemški tekmeci v teh štirih skokih uspešnejši in tam se je na koncu naredila odločilna razlika do drugega mesta. 

Domen Prevc in Timi Zajc sta skakala za čisto desetko, nad dolgimi skoki so bili navdušeni tudi gledalci in na koncu so po povprečni sezoni slovenskih skakalcev stopničke na domači tekmi dober zaključek sezone. Slovenci so v Planici še šestič stopili na oder za zmagovalce na ekipni tekmi. 

Anže Semenič, Peter Prevc, Domen Prevc in Timi Zajc (na fotografiji) so na današnji tekmi osvojili tretje mesto. FOTO: Matej Družnik
Anže Semenič, Peter Prevc, Domen Prevc in Timi Zajc (na fotografiji) so na današnji tekmi osvojili tretje mesto. FOTO: Matej Družnik


»Zadovoljen sem s stopničkami, s skoki pa malo manj, pri drugem skoku sem bil na mizi precej pozen. Škoda, ker bi lahko bolj užival v zraku, naredil sem podobno napako kot v petek. Še za tri skoke se moram zbrati in slišati Planic,« je Anže Semenič strnil misli po ekipni tekmi.

»Spet je bilo stresno na skakalnici, prvi skok je bil grozen, pri drugem skoku sem bil precej prezgoden na mizi, tretji skok pa je bil končno tisti pravi. V prvi seriji sem zato izgubil okrog 10 metrov, izšlo se je, kot se je, je pa tudi tretje mesto še vedno zelo dober rezultat. Poljaki in Nemci so bili danes zelo močni, so pa tudi oni delali napake, a manjše kot mi, zato so bili pred nami. To tretje mesto je dober poklon domačim navijačem in pa tudi Robiju, za vse, kar je naredil za slovenske skoke,« je po tekmi povedal Peter Prevc. Njegovega mlajšega brata Domna na podelitvi ni bilo, ker ga je zaradi dehidracije obšla slabost. 
 
»Leteti na domači letalnici je res lepo, včeraj sem bil dober, danes smo bili na stopničkah in zame je ta dosežek kot zmaga. Počasi se že veselim konca sezone, zdržati moram le še en dan in zato lahko precej bolj sproščeno skačeš. Pred takšnim občinstvom leteti daleč je to tisto, za kar skačemo. Malo me že zmanjkuje, a se bom potrudil še enkrat po najboljših močeh,« je povedal najmlajši v slovenski izbrani vrsti Timi Zajc. 

Anže Semenič, Peter Prevc, Domen Prevc in Timi Zajc (na fotografiji) so na današnji tekmi osvojili tretje mesto. FOTO: Matej Družnik
Anže Semenič, Peter Prevc, Domen Prevc in Timi Zajc (na fotografiji) so na današnji tekmi osvojili tretje mesto. FOTO: Matej Družnik


Najdaljšo daljavo dneva je v predzadnjem skoku postavil Markus Eisenbichler, ki je pristal pri 246 metrih. Sezona svetovnega pokala se bo pod Poncami zaključila jutri s tekmo najboljši 30 skakalcev v skupnem seštevku svetovnega pokala. 
 

Slovo letečega Kranjca


Današnja tekma ne bo posebna le zaradi največjega obiska v Planici v teh dneh, zbralo se bo več kot 20 000 gledalcev, to bo tudi slovo Roberta Kranjca od slovenskih gledalcev. Rojeni letalec, leteči Kranjec, bo v slovo pomahal s skokom med prvo in drugo serijo.

Od skakalnega športa se je poslovil Robert Kranjec. FOTO: Matej Družnik
Od skakalnega športa se je poslovil Robert Kranjec. FOTO: Matej Družnik


Zadnjič je z zastavico Kranjcu zamahnila njegova hčerka Pika, pomagal ji je Lado Bizovičar, Robi pa je kariero zaključil na najboljši možen način - s poletom, dolgim 213 metrov. V izteku so ga pozdravili prijatelji in se mu zahvalili, v iztek so prišli tudi sotekmovalci in Kranjec se je poslovil na način, ki enemu od najboljših letalcev pritiče.


 

PRVA SERIJA


Ekipna tekma se je za Slovence začela odlično, ob pomoči vzgornika imajo letalci dobre razmere v zraku, Anže Semenič pa jih je izkoristil za polet, dolg 228 metrov in pol. Slovenija je prepričljivo prevzela vodstvo in bo po prvi skupini povsem pri vrhu. Po prvem skoku vodijo Poljaki, Jakub Wolny je pristal pri kar 237 metrih in pol, na drugem mestu so Nemci, Slovenci pa na tretjem zaostajajo za 12 točk. V drugi skupini je za Slovenijo skakal Peter Prevc, pristal je pri 212 metrih in z doseženim ni bil najbolj zadovoljen, a je bil njegov skok precej boljši kot v poskusni seriji. Slovenci so ostali na tretjem mestu, a so se jim Norvežani povsem približali, za Poljaki pa zaostajajo že za 30 točk. 

Zbralo se je več kot 20.000 gledalcev. FOTO: Matej Družnik
Zbralo se je več kot 20.000 gledalcev. FOTO: Matej Družnik


Domen Prevc je imel ob preletu hrbtišča nekaj težav, a se je ujel in v spodnjem delu ga je vzgornik še nekoliko privzdignil, tako da je Domen na koncu izvlekel 229 metrov in pol. To je bil dober skok, a je Domen sposoben poleteti tudi dlje. Skok mlajšega Prevca je bil vseeno dovolj, da je Slovenija prehitela Nemčijo, Poljaki pa so ohranili prednost, saj je Dawid Kubacki pristal pri 229 metrih in pol. Tudi Timi Zajc se je ob manjši pomoči vzgornika odrezal dobro, pristal je pri 224 metrih in pol, dobil je tudi ocene 19 in 19,5 za slog in Slovenci bodo po prvi seriji povsem v igri za stopničke. Šele skoki tekmecev so pokazali, da je Zajc svoje delo opravil odlično, Stefan Kraft je pristal pri le 208 metrih, Johan Andre Forfang pa je bil štiri metre daljši in Slovenija si je pred Avstrijci in Norvežani priskakala lepo prednost skoraj 40 točk.

Za najdaljši polet prve serije je z 240 metri pričakovano poskrbel Rjoju Kobajaši. Po prvi seriji prepričljivo vodijo Poljaki, Slovenci so na drugem mestu z zaostankom 23 točk, Nemci na tretjem mestu zaostajajo še dve točki in pol več. 
 

DRUGA SERIJA


Druga serija se za Slovence ni začela najbolje, Anže Semenič je imel dokaj ugodne razmere, a je imel v zraku spet nekaj težav in pristal je pri 218 metrih, tekmeci pa se bodo Sloveniji precej približali. Slabši skok Semeniča je najbolje izkoristil Karl Geiger, ki je poletel do kar 230 metrov in Nemci imajo 18 točk prednosti pred Slovenijo, vodijo pa še naprej Poljaki. 

Utrinek iz Planice. FOTO: Matej Družnik
Utrinek iz Planice. FOTO: Matej Družnik


Vtis je popravil Peter Prevc, ki je poletel do 223 metrov in tokrat je bil s prikazanim zadovoljen tudi Prevc. Slovenci bi s tem skokom lahko vnovič prehiteli Nemčijo. V izteku je Petra pozdravil tudi Robi Kranjec in mu predal kapetanski trak. Nemčija je ostala pred Slovenci, Constantin Schmid je pristal pri 216 metrih in pol in Nemčija ima 18 točk in pol prednosti. 

Domen Prevc pa je bil še enkrat izvrsten, poletel je do kar 239 metrov in postavil drugo daljavo dneva. V zraku je bil spet zelo agresiven in izkoristil je vzgornik, Slovenija pa bo zagotovo nekaj pridobila v tej seriji. Odličen je bil tudi Richard Freitag, ki je pristal pri 231 metrih in Nemčija ima pred zadnjim skokom še slabih 10 točk naskoka pred Slovenci. 

V finalu je Rjoju Kobajaši z dve mesti nižjega naletnega mesta ob močnem vzgorniku še enkrat navdušil in poletel do kar 239 metrov. Za njim je bil na vrsti Timi Zajc, ki je moral odbiti napad Kobajašija, Zajcu je to brez težav uspelo, pristal je pri 235 metrih in pol in izzval tudi Eisenbichlerja. Nemci so prednost še povečali z izjemnim, kar 246 metrov dolgim poletom Eisenbichlerja. Nemci bodo drugi, Slovenci tretji, zmagali pa so prepričljivo Poljaki. Za nekaj drame je na koncu poskrbel Zyla, ki je pri 242 metrih in pol podrsal, kljub nizkim ocenam pa so Poljaki zadržali slabih devet točk prednosti. 

Preberite še:

Komentarji: