Timi Zajc: Nekaj najlepšega, kar se ti lahko zgodi

Na petkovi (14.30) posamični tekmi v Planici devet slovenskih skakalcev, v kvalifikacijah spet najboljši Rjoju Kobajaši.
Fotografija: Timi Zajc si je uresničil željo in z 239 metri dosegel nov osebni rekord. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Timi Zajc si je uresničil željo in z 239 metri dosegel nov osebni rekord. FOTO: Matej Družnik/Delo

Slovenska flota letalcev je na domačem finalu sezone svetovnega pokala spet poletela v višave oziroma daljave. Od dvanajstih se jih je v kvalifikacijah devet prebilo na petkovo tekmo (14.30), pika na i bi bila, če bi bil uspešen tudi Robert Kranjec, da bi tako lahko nastopil še na zadnji preizkušnji kariere, a mu ni uspelo. V kvalifikacijah je bil sicer spet najboljši Rjoju Kobajaši, ki je z 248 metri (z zaletnega mesta št. 1) dosegel osebni in japonski rekord.

Finale sezone se je začel na izjemen, takorekoč popoln način, saj je s soncem obsijana dolina pod Poncami že uvodni dan privabila 13.000 ljudi, kolikor jih med sezono ne marsikatera tekma … In že od prvega treninga so si sledili poleti prek 220 metrov, osebni in državni rekordi, saj je Simon Ammann že takoj poletel 243 metrov. Vse skupaj pa so ozaljšali še domači skakalci, ki so bili spet odlično razpoloženi. Na tekmo so se prebili Jaka Hvala, ki je v svetovnem pokalu nastopil po dveh letih in pol, Žiga Jelar, ki se mu je pri nameščanju sponzorske nalepke prežgala zgornja plast dresa, tako da je skakal z nepopolnim, Tilen Bartol, Bor Pavlovčič, Peter Prevc, Jurij Tepeš, Anže Semenič, Domen Prevc in Timi Zajc.

Slednji je bil na 3. mestu najboljši Slovenec, njegov premierni nastop v Planici pa je bil prav takšen, kot si je želel. Če se minuli konec tedna ni ujel z letalnico v Vikersundu, saj nikakor ni ugotovil, kako je treba skočiti, je bilo s Planico povsem drugače. Že v prvem poskusu je poletel 231.5 metra, nato 219.5, v kvalifikacijah pa se mu je izpolnila želja, ki jo je kot glavno izpostavil pred odhodom na tekmo – nov osebni rekord, ki ga je še pred prihodom v mešano cono za druženje z novinarji že zapisal na smuči. Prečrtal je 233.5 in zapisal 239, za ta skok pa dobil kar tri ocene 20.


Noge v zrak


»Neverjetno, nekaj najlepšega, kar se ti lahko zgodi, je, da pred domačimi gledalci poletiš tako daleč. Spet sem zapisal nov osebni rekord in lepše ne bi moglo biti. Imam pa še nekaj rezerv, zato si želim v naslednjih dveh dneh preleteti še drugo rdečo črto (240 m, op. p.),« je bil nasmejan najboljši slovenski skakalec te sezone, ki je imel doslej na letalnicah nekaj težav z utrujenostjo zadnji dan. Kaj bo storil, da se to ne bo ponovilo še v Planici? »Čim bolj bo treba poskrbeti za počitek, si zagotoviti dovolj spanja in noge v zrak, pa upam, da mi bo zneslo do nedelje.«

Pravo dramo pa je danes preživljal Peter Prevc, ki je v prvem skoku za trening pristal pri le 150 m, vse skupaj je bilo videti nevarno, strah vzbujajoče, a se je nato vendarle toliko zbral, da je stopnjeval nastope in se prebil na tekmo. »Res težaven dan, prvi skok je bil žal boj za preživetje, takšnega začetka nikakor nisem pričakoval. Drugi mi še vedno ni najbolje uspel, kvalifikacijski pa je bil vsaj približno naravnost in vzporedno,« si je na koncu dneva le oddahnil Prevc.


Tudi Tepeš o koncu


Med tistimi, ki so končno spet prišli na svoj račun, pa je bil vsekakor Jurij Tepeš, znani letalec, ki v tej sezoni prav veliko priložnosti ni dobival, za nameček je izkoristil le tisto na letalnici v Oberstdorfu, kjer je bil dvakrat 26. »Tu res uživam, je pa bilo danes še malo tekmovalne negotovosti, zato mi kvalifikacijski polet ni najbolje uspel, mislim, da bo na tekmi bolje,« je ugotavljal Tepeš, ki ne skriva, da mu je težko tako rekoč vso sezono čakati na eno tekmo, na kateri se razcveti. »To je nočna mora vsakega skakalca. Treniraš vse leto, tu je ogromno odrekanja, a tistega, kar želiš, ne dosežeš. Ta sezona je zame porazna, upam, da bom ujel kakšno točko, da bom dobil motivacijo za naprej, sicer pa bom videl …« je kost vrgel Tepeš ter razkril, da obstaja možnost, da bi tudi on končal kariero. Pred Planico so bile te nekoliko večje kot včeraj popoldne, po koncu sezone pa se bo usedel z odgovornimi, da bo videl, kako naprej.

O tem, ali bo končal ali ne, pa nima nobenih več dvomov Kranjec, ki je hotel jutri še zadnjič nastopiti na tekmi, a želja se mu ni izpolnila, saj je bil 47. »Razočaran sem. Škoda, dovolj bi bilo, če bi opravil polet, kot sem ga na drugem treningu, a tekma te toliko potegne, da želiš še nekaj dodati. Vidi se, da nisem v tekmovalnem ritmu in potem prihaja do napak,« je dejal Kranjec, ki si želi zadnjič (med obema serijama na ekipni tekmi) poleteti čim lepše in čim dlje, zato si bo poskušal izboriti mesto med predskakalci na sobotni tekmi, da bi vsaj delno pred tem ujel ritem.

Brez nastopa na tekmi sta od Slovencev ostala še Anže Lanišek in Jernej Damjan, slednji je tako končal sezono, ki pa – kot je zagotovil – ni bila njegova zadnja.

Rezultati kvalifikacij: 1. R. Kobajaši (Jap) 247,8 točk (248 m), 2. Eisenbichler (Nem) 245 (248), 3. Zajc (Slo) 236 (239), 4. Kraft (Avs) 233,8 (232), 5. D. Prevc 226,6 (228), 21. Semenič 197,3 (212), 22. P. Prevc 197,1 (222), 29. Pavlovčič 179,2 (216.5), 30. Bartol 177,9 (229), 33. Jelar 175,2 (214), 35. Tepeš 172,4 (224), 38. Hvala 168,1 (208.5); niso uvrščeni na tekmo: 43. Damjan 165,3 (204), 47. Kranjec 163,4 (203.5), 55. Lanišek (vsi Slo) 146,6 (200).
 

Preberite še:

Komentarji: