Treningi Ilke bodo še težji, vrnitev načrtuje v Lake Louisu

Ilka Štuhec je na novinarski konferenci predstavila načrt treningov, ekipi se bo pridružil serviser Aleš Sopotnik. 
Fotografija: Ilka Štuhec je nasmejana pred prihajajočo sezono.
Odpri galerijo
Ilka Štuhec je nasmejana pred prihajajočo sezono.

Od konca smučarske sezone sta minila komaj manj kot dva meseca, Ilka Štuhec pa že s polno paro razmišlja o naslednji. Po rehabilitaciji poškodbe se je ob koncu minule zime spet podala na sneg, zdaj pa jo čaka naporno obdobje priprav, preden se bo konec oktobra na ledeniku Rettenbach sezona spet začela zares.
 

Za zdaj je vse odlično


Novi član ekipe Ilke Štuhec v prihodnji sezoni bo Aleš Sopotnik, ki bo postal glavni serviser njene ekipe. »Občutki so vedno boljši, vedno bolj samozavestna sem na smučeh, pred počitnicami smo že začeli zares trenirati, kakšne lažje postavitve mi ne delajo več težav. Za zdaj je vse odlično,« je zadnje mesece opisala Ilka.

»Aleša poznam že zelo dolgo, vedno ko sva se srečala, sva se dobro razumela, mama je bila z njim pogosteje v stiku. Malo želimo razbremeniti mamo, da lahko malo več uživa, Aleš pa bo prevzel pripravo smuči in materiala,« je vzroke za spremembo pojasnila Ilka. 

»Z Alešem sva bila v zadnjih letih konkurenta v pripravi smuči, predvsem pa sem se za to odločila, da mi bo lažje, da bom bolj mirno spala, ker ne bom več jaz mazala smuči. Pomagala mu bom, kolikor bo Aleš želel,« je o umiku povedala Darja Črnko.

Ilkina ekipa za sezono 2018/2019
Ilkina ekipa za sezono 2018/2019


»Trajalo je devet let, da je sprejel mojo ponudbo, vsako leto sem ga vabila, zdaj pa je končno prišel. Po eni strani je dobro, da je prišel šele zdaj, da sem videla, kaj vse zmorem. Zdaj pa mi je precej odleglo, ker je prišel. Ker Aleša poznam, mi ni bilo težko predati te odgovornosti, pa tudi z Ilko se razume, brez tega ne gre,« je o svoji odločitvi in izbiri Sopotnika še povedala Ilkina mama. 
 

Želel je svež veter 


»Bil sem 14 let v drugih reprezentancah, a sem začutil, da potrebujem neko spremembo, svež veter. Zato sem začutil, da je Ilka tista prava oseba, da je požrtvovalna, ima pravo srce, zato sem želel biti del te ekipe. Vsakič se poskusim postaviti nekaj let naprej in razmisliti, ali bi mi bilo žal, če ponudbe ne bi sprejel. Zdaj je bil odgovor da in tukaj sem. S Stocklijem res še nisem deal, sem pa delal z vsemi drugimi in mislim, da bomo dobro sodelovali tudi z njimi,« je nekaj začetnih besed kot član ekipe Ilke Štuhec povedal Aleš Sopotnik. 

»Ilka zdaj zelo dobro stoji na smučeh, postavili smo temelje za sezono, zdaj pa je čas, da to prenesemo na različne postavitve. Od poškodbe je minilo dovolj časa, da Ilka lahko stoodstotno smuča, treningi bodo podobni kot vsakič doslej, le poskušali bomo zagotoviti malo bolj zanimive treninge, da ne bo monotono. Način dela pa je težko pretirano menjati. Maja bomo v glavnem na ledeniku Kammertal v Avstriji, tam je dovolj snega in so dobre razmere. Potem pa bomo šli za mesec dni v Čile,« o treningih Ilke pravi glavni trener Grega Koštomaj.
 

Treningi bodo še težji, na startu v Lake Louisu


»Nismo še na 100 odstotkih, a gremo dobro naprej, naš cilj je, da bo Ilka precej močnejša, kot je bila pred poškodbo. Mislim, da bodo treningi še celo nekoliko težji kot pred poškodbo, da bo Ilka to zmogla,« je o njeni pripravljenosti povedala fizioterapevtka Anja Šešum, ki je povedala tudi nekaj besed o načrtovanju treninga: »Trudim se, da se tedni razlikujejo, da trening ni monoton, letos smo veliko veslali, tudi plesala je Ilka precej, kako bo pa v prihodnje, pa še ne vem, bomo videli.« 

»Glede smučarske zveze smo v procesih pogajanj, tako kot vedno,« je bila na vprašanje o odnosih s SZS kratka Ilka Štuhec. »Ni nam treba nikamor hitet, nič se nam ne mudi, ampak na smuku v Lake Louisu bom zagotovo že na startu,« je še razkrila Štuhčeva.

Komentarji: