V drugem delu padla v krizo in bíla boj za preživetje

Nova lovorika za Norvežanko Therese Johaug, najboljša Slovenka Anamarija Lampič tekmo na 10 km klasično končala na 20. mestu.
Fotografija: Anamarija Lampič je tudi na 10-kilometrski preizkušnji v klasičnem slogu grizla po svojih najboljših močeh. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Anamarija Lampič je tudi na 10-kilometrski preizkušnji v klasičnem slogu grizla po svojih najboljših močeh. FOTO: AFP

Seefeld – Norveška tekaška zvezdnica Therese Johaug je vlogo velike favoritinje upravičila tudi na 10-kilometrski preizkušnji v klasičnem slogu in si po podvigu v skiatlonu izbojevala še drugo zlato lovoriko na tem nordijskem SP. Najboljša slovenska tekačica Anamarija Lampič je z zaostankom debele poldruge minute (+ 1:37,6) pristala na 20. mestu.

»Zame je bilo prevroče, sneg premehak in preveč moker. Takšnih razmer ne maram,« je po prihodu v cilj zmajevala z glavo 23-letnica iz Valburge pri Smledniku, ki si je – da bi ji bilo lažje – prerezala rokave na dresu.

»A ni dosti pomagalo. Očitno sem svojega džokerja, in to zelo dobro, izkoristila že na šprintu dvojic,« je v smehu pripomnila Lampičeva, ki bi si želela, da bi bila včerajšnja tekma kakšen dan pozneje. Ekipni šprint je pač terjal svoj davek in ji pobral nekaj moči, zato meni, da so bile tiste tekačice, ki niso bile na štartu nedeljske preizkušnje, v primerjavi z njo v prednosti.

»A to ni izgovor. Takšen je pač urnik, nanj nimamo vpliva,« je razmišljala članica kranjskega Triglava, ki je tekmo začela zelo hitro. Po 1,2 in 1,7 kilometra je bila še deveta, po polovici proge je držala 14. mesto, na naslednjih dveh merjenjih časa (6,2 km in 6,7 km) pa je zdrsnila iz dvajseterice.
 

Morda je začela prehitro


Vanjo oziroma na njen rob se je vrnila v zadnjih treh kilometrih. »Morda sem res krenila prehitro, saj sem v drugem delu padla v krizo. Preprosto me je zmanjkalo in nisem več zmogla nadaljevati v začetnem ritmu. Ni veliko manjkalo, pa bi celo 'zahodila'. To je bil boj za preživetje,« je slikovito opisala najtežje trenutke na progi.

Kakor je ugotavljala, je imela morda celo preveč namazane smuči, saj so imele na trenutke celo prevelik oprijem. »Na prehodih sem čutila, da se je nanje lepil sneg in niso lepo stekle,« je pojasnila Lampičeva, ki je medtem že dojela, kaj jima je v nedeljo uspelo s Katjo Višnar. »Vem, da sva naredili nekaj velikega, na kar sem zelo ponosna,« je poudarila Anamarija, ki ji je v očeh zažarela iskra, ko se je spomnila velikega uspeha, slovesne podelitve in manjšega slavja v hotelu, v katerem je nastanjena slovenska reprezentanca.

»Bilo je super, nazdravili smo, skakalca Žiga Jelar in Anže Lanišek pa sta nas presenetila z glasbenim nastopom, med katerim smo tudi drugi zapeli skupaj z njima. Toda sama nisem ostala dolgo. Ker sem se želela čim bolje pripraviti na to tekmo, sem šla kar zgodaj spat. Nisem si smela privoščiti zabave pozno v noč, mislim pa, da so si dali zato drugi duška namesto mene,« se je še namuznila naša najboljša tekačica.

Včerajšnje preizkušnje se je od Slovenk udeležila tudi Anita Klemenčič, ki je z zaostankom 3:31,3 med 74 tekmovalkami iz 32 držav zasedla 46. mesto.
Therese Johaug (desno) je med drugimi prehitela tudi Anito Klemenčič (levo), ki se je na progo podala sedem številk pred norveško zvezdnico. FOTO: AFP
Therese Johaug (desno) je med drugimi prehitela tudi Anito Klemenčič (levo), ki se je na progo podala sedem številk pred norveško zvezdnico. FOTO: AFP

 

Mučila se je tudi norveška šampionka


Na poti k novi zmagi je zelo trpela tudi Johaugova. »Bilo je težko, borila sem se s tekmicami in sama s sabo ter se ves čas spodbujala z besedami: 'Ne vdaj se!' Zares sem vesela, da mi je uspelo zmagati, kajti naslov prvakinje na tej razdalji je bil eden od mojih velikih ciljev,« je zaupala 30-letna Norvežanka.

Najbolj – na 12,2 sekunde – se ji je približala komaj 19-letna Švedinja Frida Karlsson, ki svoje trebušne mišice podobno rada razkazuje kot tekmovalci v bodybuildingu, norveško slavje pa je pred očmi kralja Haralda V. in njegove soproge Sonje z bronasto kolajno dopolnila Ingvild Flugstad Østberg (+ 35,6), ki je za pičle 1,4 sekunde na nehvaležno četrto mesto potisnila Finko Kristo Pärmäkoski.

Preberite še:

Komentarji: