Sredi puščave bo nastal zimski paradiž

Savdska Arabija je bila izbrana za gostiteljico azijskih zimskih iger leta 2029, projekt v gorovju Sarawat bo stal 450 milijard evrov. Tudi nogometno SP?
Fotografija: Kompleks naj bi bil vreden 450 milijard evrov. FOTO: NEOM
Odpri galerijo
Kompleks naj bi bil vreden 450 milijard evrov. FOTO: NEOM

Savdski Arabiji očitajo, da si skozi šport izboljšuje podobo v svetu (t. i. sportswashing) in njen novi projekt bo samo še prilil nafto na ogenj.

image_alt
Lesket milijonov prikriva pravo podobo kraljestva

Ena najbogatejših držav na svetu je bila namreč izbrana za gostiteljico azijskih zimskih iger leta 2029. Prva zimskošportna prireditev v zahodni Aziji bo v gorski verigi Sarawat vzdolž Rdečega morja, kjer bo iz nič nastalo 450 milijard evrov vredno turistično mesto Trojena.

V Sarawatu nadmorske višine dosežejo 2600 metrov, temperatura je tam v povprečju za deset stopinj nižja kot drugo v državi in pozimi pade pod ničlo. Dela naj bi bila končana do leta 2026.

»Imamo pogoje, znanje in infrastrukturo, da lahko ustvarimo zimsko vzdušje sredi puščave,« je povedal Nadhmi Al-Nasr, izvršni direktor projekta Neom, ki sodi v sklop Vizije 2030 princa Mohameda bin Salmana, po katerem država ne bi bila več odvisna od nafte.

V Trojeni bodo zgradili umetno jezero, ves kompleks naj bi slonel na obnovljivi energiji. Savdska Arabija, ki ji očitajo nespoštovanje človekovih pravic, predvsem žensk, je v zadnjih letih postala pomemben igralec v športu. Tam je bila prva dirka formule 1, pred kratkim sta v Džedi boksala Oleksandr Usik in Anthony Joshua, država ima 80-odstotni delež v angleškem nogometnem klubu Newcastle United, kraljevina načrtuje kandidaturo za organizacijo SP v nogometu leta 2030 skupaj z Grčijo in Egiptom ...

Preberite še:

Komentarji: