V težkih razmerah si ni povsem zaupala niti Mikaela Shiffrin

Za uvod v smučarsko sezono rezultat dvoboja med söldenskimi prireditelji in naravo 1:1.
Fotografija: Meta Hrovat si je za uvod želela več. Pogrešala je mehkobo na ravnini. Čaka jo še precej dela. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Meta Hrovat si je za uvod želela več. Pogrešala je mehkobo na ravnini. Čaka jo še precej dela. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Ledeniški veleslalomski uvod v smučarsko zimo v Söldnu je vselej poseben zalogaj. Precej »štrli« iz tekmovalnega koledarja, saj se sezona v utečenem ritmu nadaljuje šele čez tri tedne. Ponaša se z eno najzahtevnejših prog v svetovnem pokalu, kot prvo prizorišče v zimi pa prinese še veliko živčnosti in negotovosti. Letošnjega je začinila še narava.

Nad ledenik Rettenbach je poslala močen veter, nizke oblake in snežne padavine. Moški v Söldnu drugič zapored niso dočakali veleslalomske uverture. V noči iz sobote na nedeljo je zapadlo pol metra snega, prirediteljem ga ne bi uspelo pravočasno odstraniti in ob močnem vetru zagotoviti varne tekme, zato so jo odpovedali. Nadomestili bi jo lahko januarja v Adelbodnu ali marca v Kranjski Gori.
 

Najtežji nastop v karieri


Uspešnejši so bili na ženski preizkušnji dan prej, štartali so nižje. Čeprav so najboljše tri – zmagala je Tessa Worley (»Vsak veleslalomist si želi, da bi vsaj enkrat v karieri zmagal v Söldnu, ponosna sem, da mi je uspelo.«) pred Federico Brignone in Mikaelo Shiffrin – pokazale, da se je raven ženskega veleslaloma dvignila, so poudarile, da so bile razmere izredno težke.

Olimpijska zmagovalka Shiffrinova je priznala, da si zaradi zahtevnih okoliščin v prvo ni povsem zaupala, Brignonejeva, ki je zaradi živčnosti pred tekmo nekajkrat skoraj bruhala, je v finalu doživela najtežjo predstavo v karieri. »Delo je opravila glava, to ni bilo smučanje,« je dejala.

Najboljša trojica (z leve Federica Brignone, Tessa Worley in Mikela Shiffrin) je v težkih razmerah pokazala, da se je raven ženskega veleslaloma dvignila. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Najboljša trojica (z leve Federica Brignone, Tessa Worley in Mikela Shiffrin) je v težkih razmerah pokazala, da se je raven ženskega veleslaloma dvignila. FOTO: Tomi Lombar/Delo

 

Hrovatova merila višje


Izzivi niso prizanesli niti Meti Hrovat, edini od slovenskih predstavnic, ki si je prismučala točke, zasedla je 18. mesto. »Z nobenim nastopom nisem zadovoljna, tekma je bila težka, razmere zahtevne. Treba je bilo pokazati borbenost, kar mi je uspelo, a hkrati mehkobo na ravnini, kar mi ni. Na ravninskih delih imam vselej težave, na treningih mi gre že bolje, a to je treba prenesti na tekmo, ker treningi v tem primeru ne pomenijo nič. V prihodnjih tednih me čaka še precej dela,« je o nastopu in rezervah razmišljala 20-letnica, ki je v minuli sezoni prvič v karieri osvojila stopničke.

Raje kot rezultatske cilje si zastavlja, kako mora smučati in katere linije izbrati. Je v težkih okoliščinah sploh zmogla slediti načrtom? »Ko prideš na štart, se vse lahko postavi na glavo, prisotna je živčnost in včasih se tisto, kar si zastaviš, ne izide. A to ne pomeni, da se na naslednji tekmi ne bo uresničilo. Imela sem višje cilje, a neuresničitev še ni razlog, da ne bi delala naprej po začrtani poti,« je odgovorila Kranjskogorka, zadovoljna, da je uvodna tekma sezone za njo. »Zdaj pa čim hitreje na sever (naslednja preizkušnja bo 17. novembra na Finskem, op. a.) v lov za dobrimi treningi,« se je veleslalomska prvokategornica ozrla k nadaljevanju sezone.
 

Drevovo prizemljilo


Še kako bi jih potrebovala tudi najizkušenejša reprezentantka in najvišje uvrščena na veleslalomski lestvici (10.) Ana Drev. Celotno pripravljalno obdobje je zaradi težav s kolenom trenirala prilagojeno. Za nastop v Söldnu se je odločila, da začuti tekmovalni utrip in lažje nadaljuje sezono. A namesto potrditve je dobila hladno prho. Za vodilno na prvi progi Brignonejevo je zaostala več kot pet sekund.

Ni bilo enostavno niti za olimpijsko zmagovalko v veleslalomu Mikelo Shiffrin. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Ni bilo enostavno niti za olimpijsko zmagovalko v veleslalomu Mikelo Shiffrin. FOTO: Tomi Lombar/Delo


»Vedela sem, kakšna je moja pripravljenost, a če bi bile razmere malo lažje, bi bila zgodba drugačna,« je dejala, prepričana, da se je sposobna uvrstiti v finale, če razmere niso tako brutalne, kot so bile na Rettenbachu. »V zgornjem delu sem do prve prelomnice napadala, strmina pa je bila trda, ledena, vidljivost slaba in ni šlo več. Nisem si zaupala in tako se je nabiral zaostanek skozi vso progo,« je Drevova razkrila, da jo je letošnji Sölden prizemljil. Verjame, da bi si z nekaj dni vadbe v dobrih razmerah povrnila samozavest in položaj, ki ji pritiče. Brez točk sta ostali še Ana Bucik in Neja Dvornik.

Naslednja tekma bo čez tri tedne v Leviju. Ženskemu slalomu bo sledil moški, s katerim bodo tudi odprli sezono.

Komentarji: