Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Kranjec: Na drugi progi sem poskusil opraviti več

Švicar Marco Odermatt je zmagovalec moškega veleslaloma v Alta Badii. Odermatt je zmagal na še tretjem veleslalomu v sezoni.
Marco Odermatt je vodilni v svetovnem pokalu. FOTO: Alessandro Garofalo/Reuters
Marco Odermatt je vodilni v svetovnem pokalu. FOTO: Alessandro Garofalo/Reuters
F. T., STA
20. 12. 2021 | 10:48
20. 12. 2021 | 17:08
3:56

Švicar Marco Odermatt je zmagovalec moškega veleslaloma za točke svetovnega pokala v Alta Badii. Odermatt je zmagal na še tretjem veleslalomu v sezoni. Drugo mesto je osvojil Italijan Luca De Aliprandini, tretji je bil Nemec Alexander Schmid. Edini Slovenec na tekmi Žan Kranjec je končal na 12. mestu.

Kranjec je v nedeljo končal na 13. mestu. Čeprav je šesti veleslalomist sezone, pa je izgubil mesto v elitni startni sedmerici, današnjo preizkušnjo je začel kot deveti na štartnem seznamu. Prva vožnja mu je uspela bolje kot v nedeljo. Vpisal je šesti čas, zaostanek za vodilnim Odermattom pa je znašal 1,37 sekunde. V finalu svoje pozicije ni izboljšal. Ko se je pognal na progo Gran Risa, je vodil Avstrijec Manuel Feller, ki je ostal vodilni tudi po nastopu slovenskega asa.

Feller po prvi vožnji komaj 15

Feller je bil po prvi vožnji komaj 15. Kranjec je imel kar 76 stotink sekunde zaloge, a ta ni zdržala. Izgubil jo je že v zgornjem delu, ob prihodu v cilj pa z zaostankom 63 stotink zasedel takrat šesti čas. Prvi, ki je prehitel Fellerja, je bil nedeljski zmagovalec Henrik Kristoffersen. Čas Norvežana je za dve stotinki izboljšal tretji po prvi vožnji Nemec Schmid. Na startu sta bila še najboljša s prve proge. Domačin Luca De Aliprandini ni naredil napake, s prednostjo osmih stotink sekunde je prevzel vodstvo.

»Rezultat je podoben kot včeraj, tudi tekma se je odvijala podobno. V prvem teku je bilo nekaj pozitivnega v vožnji, storil sem tudi kakšno manjšo napako. Veliko se je poznalo na številkah in za prvo vožnjo ne morem reči, da je bila slaba. V drugi vožnji sem resda poskusil opraviti več, ampak mi je nekaj zmanjkalo. Treba je dobro analizirati, kaj je šlo narobe in potem dalje,« je iz Italije sporočil Kranjec, ki na svetovni štartni listi v veleslalomu zaseda osmo mesto.

Žan Kranjec se je znašel podobno kot včeraj. FOTO: Alessandro Garofalo/Reuters
Žan Kranjec se je znašel podobno kot včeraj. FOTO: Alessandro Garofalo/Reuters

Tudi Odermatt je bil zelo zanesljiv. S prednostjo kar 1,01 sekunde je ubranil vodstvo s prve proge za prepričljivo zmago. Na prvih treh mestih je tako obveljala razvrstitev, kakršna je bila že po prvi vožnji, torej Odermatt, De Aliprandini (+1,01) in Schmid (+1,09). Kranjec si je tokrat 12. mesto delil s Hrvatom Filipom Zubčićem, z zaostankom 2,11 sekunde.

»Dejstvo je, da se Žan tukaj ni znašel. Mogoče samo danes v prvi vožnji, da je imel nekaj odsekov zelo dobrih. Drugega teka se ni lotil tako, kot bi se lahko, je pa dejstvo, da se na taki podlagi on ne počuti tako dobro, kot bi se lahko. Se ne počuti zelo suverenega in se zelo 'matra',« pa je ocena slovenskega trenerja Klemena Berganta.

V sredo moški slalom pod žarometi

Današnji veleslalom je zadnji moški letos. Naslednji bo po novem letu 8. januarja v Adelbodnu, kjer je Kranjec zmagal leta 2020. Madonna di Campiglio bo v sredo gostila moški slalom pod žarometi, za konec leta pa bosta v Bormiu moška smuk in superveleslalom 28. in 29. decembra.

Odermatt prepričljivo vodi v seštevku discipline s 380 točkami, drugi Kristoffersen zaostaja 167 točk. Kranjec je šesti (128). Odermatt vodi tudi v skupnem seštevku s 633 točkami, prvi zasledovalec Avstrijec Matthias Mayer ima 228 točk manj. Najboljši Slovenec Kranjec je 11. (167).

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine