Velik šok za Poljake: v 38. letu umrl nekdanji mladinski svetovni prvak

Na Poljskem žalujejo za Mateuszem Rutkowskim, ki je veljal za izjemno nadarjenega smučarskega skakalca, celo za naslednika legendarnega Adama Malysza.
Fotografija: Mateusz Rutkowski je takole leta 2004 v Planici poletel do zmage na tekmi za celinski pokal. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Mateusz Rutkowski je takole leta 2004 v Planici poletel do zmage na tekmi za celinski pokal. FOTO: Jure Eržen/Delo

Poljake je pretresla novica, da je nenadoma umrl njihov »enfant terrible« smučarskih skokov Mateusz Rutkowski. Veljal je za enega od najbolj nadarjenih poljskih skakalcev, čez dobre tri mesece (18. aprila) bi dopolnil šele 38 let.

»To je velik šok za nas,« je zapisal eden od poljskih novinarjev, ki je spremljal športno pot Rutkowskega. Na svojo izjemno nadarjenost je opozoril februarja 2004, ko se je v Strynu na Norveškem vpisal v zgodovino kot prvi poljski mladinski svetovni prvak v smučarskih skokih. Takrat je kar za 12,5 točke premagal srebrnega Avstrijca Thomasa Morgensterna in za 25,5 točke bronastega Finca Ollija Pekkalo. Najboljši Slovenec je bil tedaj na šestem mestu Primož Zupan.

V svetovnem pokalu je Rutkowski najvišje posegel s 15. mestom v Zakopanah 2004. Tudi zaradi težav z alkoholom pozneje ni mogel unovčiti svoje nadarjenosti; veljal je za naslednika legendarnega Adama Malysza. Po koncu kariere (zadnjo mednarodno tekmo je imel v začetku julija 2006 na prireditvi za celinski pokal v Velenju, na kateri je zasedel 32. mesto) je premagal omenjene težave. Preživljal se je kot kamnosek, pri izvedbi tekem v Zakopanah pa je pomagal kot teptač.

Umrl je zaradi srčnega zastoja, po katerem so ga poskušali oživljati, vendar mu na žalost ni bilo več pomoči.

Preberite še:

Komentarji: