Z vrnitvijo Petra Prevca bo lažje vsem

Moška skakalna karavana v Engelbergu, premor zaradi odpadlih tekem v Nemčiji Slovencem prišel kot naročen.
Fotografija: Domen Prevc je v Engelbergu zmagal leta 2016 in s 144 metri tudi postavil rekord skakalnice. FOTO: AP
Odpri galerijo
Domen Prevc je v Engelbergu zmagal leta 2016 in s 144 metri tudi postavil rekord skakalnice. FOTO: AP

Nenadejani prosti tekmovalni konec tedna zaradi odpadlih preizkušenj v Titisee-Neustadtu je slovenski moški skakalni reprezentanci prišel zelo prav, saj je bil uvod predvsem s potovalnega vidika precej zahteven. Z obnovljenimi močmi so se tako naši tekmovalci odpravili v Engelberg, dodaten veter v jadra pa je vrnitev Petra Prevca po poškodbi gležnja.

V Švici bodo od Slovencev poleg Petra Prevca nastopili Timi Zajc, Domen Prevc, Anže Lanišek, Jernej Damjan, Tomaž Naglič in Žak Mogel. Odkar so se naši skakalci vrnili iz Nižnjega Tagila, so večinoma trenirali na plastični skakalnici v Kranju, za en dan so se na 90-metrsko skakalnico v Planico podali le Peter Prevc, da je dobil prve snežne občutke, Damjan in Mogel. Da bi se odpravili na sneg v tujino, kot denimo Avstrijci v Lillehammer, jim denarne zmožnosti ne dovoljujejo, z izjemo P. Prevca pa za druge naj ne bi bilo tako pomembno, da vadijo na zasneženi skakalnici.

»Najpomembneje je, da je ledena zaletna smučina, čeprav je res, da nestrpno čakamo, kdaj bo pripravljena 120-metrska skakalnica v Planici. Obljubljeno je bilo, da bo drugi teden, da bi lahko na njej opravili priprave na novoletno turnejo. V bistvu jo bomo tedaj že krvavo potrebovali,« pravi glavni trener Gorazd Bertoncelj, ki na odpadli tekmi v Titisee-Neustadtu – mimogrede, ekipno tekmo bodo nadomestili 1. februarja na letalnici v Oberstdordu, posamično pa 15. februarja v Willingenu – ne gleda kot na prekinitev ritma, ampak kot na dobrodošel premor. Tudi zato, ker so za dve destinaciji opravili štiri celodnevne poti, zaradi zamude letala v Istanbulu je bilo namreč še toliko bolj zapleteno potovanje v Nižnij Tagil.

»Ta premor nam je prišel zelo prav, veliko fantov se je v Rusiji izgubilo, morda zaradi stresa, utrujenosti, na kar so nakazale tudi krvne slike,« je razkril Bertoncelj ter izpostavil, da je na občutno višji ravni, kot je bil, Anže Lanišek, medtem ko sta Timi Zajc, deseti v skupnem seštevku, in Domen Prevc, ki je v Engelbergu zmagal leta 2016 in tedaj s 144 metri postavil rekord skakalnice, ohranila pripravljenost.
 

Bolje pripravljen kot Freund


Seveda pa si je tudi Bertoncelj oddahnil, da se je ekipi pridružil Peter Prevc, šampion najvišjega razreda. »Vsekakor bo lažje za vse, za sotekmovalce, za strokovni štab. On je izjemno stanoviten tekmovalec, saj so mladi lahko dobri en konec tedna, dva, nato pa lahko že pride do padca. pa lahko formo drži dolgo, izjemno pomemben bo tudi za ekipne tekme, nanj lahko vedno računamo, njegove izkušnje so neprecenljive. Je tudi eden redkih naših skakalcev, ki se dobro odziva na vse vremenske razmere,« je vrnitev najstarejšega od bratov Prevc pospremil Bertoncelj, ki upa, da bo naš najboljši skakalec umirjen, da se bo lahko na prvi tekmi sezone osredotočil, kot se na treningu, to bo zanj v prvi vrsti pravi psihološki preizkus.

Ob tem prvi mož reprezentance poudarja, da se bo Prevčeva vrnitev razpletla drugače, kot se je (za zdaj) vrnitev Severina Freunda, resda po daljši odsotnosti. Nemec, prav tako nekdanji zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala, je namreč na štirih tekmah osvojil 12 točk za 29., 22. in 30. mesto (enkrat je bil še 31.). »Upal bi si trditi, da je Peter precej bolje pripravljen,« še pravi Bertoncelj pred Engelbergom, ki ga bo zaradi slabe forme izpustil Daniel Andre Tande, zadnji dve sezoni tretji v skupnem seštevku.

Spored v Engelbergu, danes: 16.00 – uradni trening, 18.00 – kvalifikacije; jutri: 15.00 – poskusna serija, 16.00 – posamična tekma; nedelja: 12:45 – kvalifikacije, 14:15 – posamična tekma.

Preberite še:

Komentarji: