Kranjec trepetal in se podpisal pod sezono na stopničkah

Žan Kranjec je na zadnji tekmi sezone v veleslalomu za svetovni pokal zasedel 11. mesto, v skupnem seštevku pa je ostal 3. Marco Odermatt spet nepremagljiv.
Fotografija: Žan Kranjec je v skupnem veleslalomskem seštevku sezone osvojil 3. mesto. FOTO: Lionel Bonaventure/AFP
Odpri galerijo
Žan Kranjec je v skupnem veleslalomskem seštevku sezone osvojil 3. mesto. FOTO: Lionel Bonaventure/AFP

Vodilni slovenski alpski smučar Žan Kranjec je uresničil svoj veliki cilj in osvojil 3. mesto v skupni veleslalomski razvrstitvi sezone 2022/23. Na zadnji tekmi v Andori ni blestel, za konec je zasedel 11. mesto, toda ob srečnem razpletu tekme je vendarle ostal 3. v skupnem seštevku, kar je zanj ob koncu nagrada za izjemno uspešno zimo brez večjih nihanj. Seveda bo tista prejšnja ostala prav posebna zaradi srebrne olimpijske kolajne, toda v tej je bil precej pogosteje bližje najboljšim in se trikrat uvrstil na stopničke: na premieri v Söldnu je bil 2., v Alti Badii in Val d'Iseru pa mesto nižje.

V Andori tokrat že v prvem nastopu, ko si je prismučal 12. mesto, ni bil na ravni svojih hitrejših predstav, tudi v nadaljevanju tekme presežka ni bilo.

Zmage se je veselil švicarski šampion in sploh vodilni belih strmin zadnjih dveh sezon Marco Odermatt, za kar 2,11 sekunde je bil ob koncu boljši od drugouvrščenega Henrika Kristoffersna. Prav ta dva smučarja sta tudi osvojila prvi dve mesti v skupni razvrstitvi veleslaloma, ob tem dvojcu je tako na stopničkah še Kranjec, ki pa je ob koncu trepetal za to prestižno uvrstitev. Zelo se mu je namreč približal Marco Schwarz, 3. na tej finalni tekmi, in če ob koncu Odermatt ne bi dosegel že svoje 13. zmage v sezoni, bi 30-letnik iz Bukovice pri Vodicah prav za konec ostal brez tako želenih stopničk sezone.

Marco Odermatt z novim kristalnim globusom ni skrival veselja. FOTO: Albert Gea/Reuters
Marco Odermatt z novim kristalnim globusom ni skrival veselja. FOTO: Albert Gea/Reuters

»Res je bilo na koncu zelo napeto in le upam sem na novo Odermattovo zmago. On res ne dela napak in mislil sem si, da je le ne bo storil tokrat,« je za TV Slovenija poudaril Kranjec in ob vprašanju, kako težko je biti med prvo trojico v skupnem seštevku, odgovoril: »Res je težko. Le dve tekmi sta se mi v tej zimi ponesrečili, pa sem na koncu skoraj ostal brez 3. mesta.«

Najboljši smučar in veleslalomist sezone Odermatt pa je po novi veličastni predstavi in tako že 13. zmagi v sezoni ujel poseben mejnik, rekord po številu osvojenih točk v eni sezoni med moškimi. Tega je pred 23 leti z izkupičkom 2000 točk postavil Avstrijec Hermann Maier. Da bi presegel Maierja, Odermatt je potreboval še 59 točk, z zmago pa je omogočll veliko slavje tako sebi kot tudi 3. mesto našemu adutu, ki mu je pred zadnjo tekmo sezone v veleslalomu za ovratnik dihal Marco Schwarz. Da bi presegel Maierja, je Odermatt potreboval še 59 točk, ob koncu jih je zbral 2042!

Švicar je bil sicer razred zase že na prvi progi. Takrat mu je bil najbližje Alexis Pinturault, ob koncu je Francoz zdrsnil na 8. mesto.

Marco Schwarz je bil sijajen v drugem delu sezone, toda Žana Kranjca na 3. mestu veleslalomskega seštevka vendarle ni ujel. FOTO: Lionel Bonaventure/AFP
Marco Schwarz je bil sijajen v drugem delu sezone, toda Žana Kranjca na 3. mestu veleslalomskega seštevka vendarle ni ujel. FOTO: Lionel Bonaventure/AFP

V veleslalomskem seštevku pa je bilo odprto le še tretje mesto: Kranjec je imel pred to zadnjo tekmo 440 točk. Schwarz je zaostajal 51 točk, Slovenec je imel pred Švicarjem Loicom Meillardom prednost 60 točk, pred Francozom Pinturaultom pa 63.

Končni vrstni red veleslalomske razvrstitve pa je:

1. Odermatt 840, 2. Kristoffersen 660, 3. Kranjec 464, 4. Schwarz 449, 5. Pinturault 409, 6. Meillard 406.

Za slovenskega asa je sezona 2022/23 najboljša doslej z veleslalomskega zornega kota. Na osmih veleslalomih od desetih je bil med najboljšo šesterico, od tega je bil trikrat na stopničkah.

Preberite še:

Komentarji: