Žan Kranjec končal 37 let dolgo veleslalomsko sušo

Sanjski dan za slovensko alpsko smučanje se je nadaljeval tudi v Saalbachu, kjer je Žan Kranjec dobil veleslalom, prvega v svoji karieri!
Fotografija: Veselje Kranjca, ko je prečkal ciljno črto. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Veselje Kranjca, ko je prečkal ciljno črto. FOTO: Reuters

Izjemna sreda za slovensko alpsko smučanje se je po slavju Ilke Štuhec v Val Gardeni nadaljevala tudi v Saalbachu, kjer je moški del karavane tekmoval na zelo zahtevnem veleslalomu. Žan Kranjec je bil že na prvi progi izvrsten, dosegel je četrti čas, v finalu pa je še stopil na plin in skočil kar na vrh! To je bila prva zmaga Kranjca v karieri, drugič se je zavihtel na stopničke, hkrati pa tudi prva slovenska moška veleslalomska zmaga po letu 1981, ko je bil najboljši Boris Strel. Prva zmaga Kranjca je bila že 83. slovenska v svetovnem pokalu. 

Kranjec je bil letos na prvi progi že dvakrat blizu stopničk, a se mu v drugo nikoli ni izšlo. Tokrat so bile razmere res zahtevne, ob slabi vidljivosti je bila snežna podlaga polna pasti, ki jih ni znal povsem ukrotiti niti Marcel Hirscher, tokrat po polovici tekme šele na petem mestu. Kranjec je bil mesto pred njim, v finalu se je na progo podal odločno, v zgornjem delu je sicer naredil manjšo napako, a jo je nato v srednjem delu popravil, tudi na strmini pa je obdržal dovolj moči, da je uspel v cilj priti kot vodilni. 

Kranjec se je na progi v Saalbachu počutil odlično. FOTO: Reuters
Kranjec se je na progi v Saalbachu počutil odlično. FOTO: Reuters


Najprej je za njim zaostal Loic Meillard in jasno je bilo, da bo Žan Kranjec na stopničkah, po napakah in odstopih Manuela Fellerja in Matsa Olssona pa je Kranjec prvič v karieri stopil na najvišjo stopničko in po Val Gardeni je danes tudi v Salbachu zaigrala Zdravljica. 
 

Prva proga


Na progi v Saalbachu je bila številka ena tokrat najboljša, Mats Olsson je kot prvi postavil najboljši čas prvega dela veleslaloma. Žan Kranjec je bil vnovič zelo dobro razpoložen, smučal je zanesljivo in hitro in po polovici tekme zaostaja le za Olssonom, Manuelom Fellerjem in Loicom Meillardom

Kranjec ima le 52 stotink sekunde zaostanka in tako odlično priložnost, da v finalu napade stopničke. Razočaral je Marcel Hirscher, ki za progo v Saalbachu pravi, da nikakor ni med njegovimi najljubšimi, po polovici tekme pa je Hirscher z 71 stotinkami zaostanka uvrščen neposredno za Kranjca.

Številke za petnajsterico so se izkazale za zelo zahtevne, čeprav so pred tekmo vsi govorili o odlično pripravljeni snežni podlagi. Zaostanki so naraščali in po 20 tekmovalcih v cilju že lahko rečemo, da bo Kranjec prvo polovico veleslaloma končal na četrtem mestu. 
 

Druga proga


Snežna podlaga je na drugi progi še bolj zahtevna, tekmovalcem nagaja tudi slaba vidljivost. Posledično spremljamo ogromno napak smučarjev in odstopov, videli pa smo tudi nekaj odličnih predstav, najboljša je uspela Ginu Caviezlu, ki trenutno vodi. Razlike so velike, telesno zelo zahtevna proga pa bi morala biti prednost za Kranjca, ki velja za enega najbolje pripravljenih smučarjev v karavani. 

Pred dvobojem najboljših še vedno ni bilo izstopajočega kandidata, ki bi se iz ozadja lahko zavihtel na vrh. Stefan Luitz se je mučil na progi in bil na koncu z drugim mestom ob prečkanju ciljne črte zelo zadovoljen. Henrik Kristoffersen je imel v zgornjem delu veliko težav, v srednjem je smučal bolje, v spodnjem je spet nekoliko popustil in tudi Norvežan je moral priznati premoč vodilnemu Francozu Mathieuju Faivreju. 

Čas se je v Saalbachu ustavil, ko je bil v štartni hišici Marcel Hirscher. V zahtevnih razmerah je bilo težko tudi takšnemu velemojstru, kot je Hirscher, v zgornjem delu ni imel pravega oprijema in nekajkrat ga je odneslo, vsak zavoj je bil avstrijski šampion pozen, v srednjem delu pa je nekako le uspel stopiti na plin. V spodnjem delu so se težave nadaljevale, Hirscher je do zadnje strmine izgubil vso prednost pred Faivrejem in ciljno črto prečkal kot četrti. Po sedemnajstih zaporednih veleslalomih, ki jih je končal na stopničkah, je tokrat ostal praznih rok. 

Za njim je šel na progo Žan Kranjec, ki je v zgornjem delu smučal bolj zanesljivo. Potem je tudi Kranjec naredil napako pred ravninskim srednjim delom in izgubil precej hitrosti, do vmesnega časa pa je spet pospešil in vmesni čas je pokazal kar 83 stotink sekunde prednosti. Potem je bil tudi Kranjec v težavah, za zadnji del proge je imel še pol sekunde naskoka, mučil se je s strmino, na koncu pa je bilo vendarle dovolj, s pol sekunde prednosti je prevzel vodstvo!

Za Kranjcem je šel na progo Loic Meillard, ki je bil odlično na poti, bil je hitrejši kot slovenski veleslalomski as, nato pa je v zadnji strmini povsem popustil in zaostal za Žanom. Tudi Manuel Feller je bil na poti počasneje kot Kranjec, nato pa je imel smolo, odpela se mu je leva smučka in odstopil je, Kranjec pa bo najmanj drugi!
 

Preberite še:

Komentarji: