Preference za evropske volitve drugačne kot za DZ

LMŠ ostaja prva, a z manjšo podporo. Tudi vladi in državnemu zboru slabša ocena kot marca.
Fotografija: barometer
Odpri galerijo
barometer

Prihajajoče evropske volitve se (še) ne kažejo na lestvici strankarskih preferenc. Če bi bile volitve jutri, bi Šarčeva LMŠ ostala vodilna (17,2), vendar ji že drugi mesec zapored priljubljenost pada – v primerjavi z marcem ji je tokrat za dobri dve odstotni točki, od februarskega barometra pa je izgubila več kot pet odstotnih točk. SDS (15,6) je ostala na skoraj isti ravni kot marca, a če upoštevamo intervale zaupanja, ocena podpore LMŠ ni statistično značilno višja kot ocena podpore SDS.



Karte so se nekoliko premešale na naslednjih mestih: SD se je uspelo prebiti pred Levico in NSi za tretje mesto, s slabo odstotno točko višjo podporo, kot jo je imela marca, prav toliko pa sta Levica in NSi izgubili. Sledijo Desus, SNS in SAB z boljšim rezultatom kot prejšnji mesec. Med koalicijskimi strankami so ta mesec vse dobile nekoliko več, razen LMŠ.

Če te številke primerjamo z odgovori o evropskih volitvah, lahko predvidevamo, da ima SDS najbolj zvesto in stabilno bazo, kjer se delež podpore evropski listi precej prekriva s strankarskim izidom na barometru. Lista SD s Tanjo Fajon za tri odstotne točke presega rezultat stranke na barometru, rezultat liste LMŠ z Ireno Jovevo pa je precej nižji.

Vendar je do začetka uradne volilne kampanje še deset dni, do dne glasovanja pa šest tednov in se utegnejo do takrat razmerja še spremeniti. Precej bo namreč odvisno od tega, kako navzoči bodo kandidati, kako prepričljivi bodo na soočenjih, najbrž pa tudi od tega, koliko se bodo v kampanji angažirali prvaki strank.

Vlada in državni zbor sta dobili nižji oceni kot v prejšnjih mesecih letošnjega leta, s tem da se je zmanjšal delež vprašanih, ki delo vlade vidijo kot zelo pozitivno, precej pa je več tistih, ki so jo ocenili srednje.

Barometer.
Barometer.


Barometer priljubljenosti


Po dveh mesecih se na vrh barometra priljubljenosti politikov vrača predsednik republike Borut Pahor, ki je tam večino časa od leta 2012. Predsednik vlade Marjan Šarec je ponovno na drugem mestu. Sledita jima evropska poslanka SD Tanja Fajon in komisarka Violeta Bulc, za njima pa so se položaji nekoliko premešali. Evropski poslanec in nosilec liste Desus Igor Šoltes se je povzpel z osmega na peto mesto, za njim pa se je uvrstil prvak NSi Matej Tonin, ki je bil zadnje dni ob prisluškovalni aferi precej navzoč v medijih.

Novinka na lestvici je nosilka liste LMŠ za evropske volitve, nekdanja novinarka Irena Joveva, ki se je znašla v drugi polovici razvrstitve. Zanimivo pa je, denimo, da je predsednik SNS Zmago Jelinčič na tem barometru priljubljenosti med zadnjo peterico, hkrati pa bi se mu, po rezultatih vprašanja o evropskih volitvah, uspelo uvrstiti v parlament.

Barometer.
Barometer.

Preberite še:

Komentarji: