SAB se ne ozira na (strankarske) meje (VIDEO)

Koliko Evrope poznajo kandidati? Nazadnje se je v kvizu preizkusila četverica kandidatov iz Desusa, danes objavljamo, kako so se odrezali v Stranki Alenke Bratušek.
Fotografija: V prvem videoposnetku si poglejte predstavitev kandidatov, v drugem pa, kako so se kandidati SAB odrezali v kvizu. FOTO: Arhiv Dela
Odpri galerijo
V prvem videoposnetku si poglejte predstavitev kandidatov, v drugem pa, kako so se kandidati SAB odrezali v kvizu. FOTO: Arhiv Dela

Ko se je LMŠ odločila za samostojno pot in je skupni nastop liberalnega trojčka padel v vodo, je z vlaka stopila še SAB, saj je očitno ocenila, da ji nastop s SMC zaradi afere z maketo lahko naredi več škode kot koristi.

Navkljub svoji majhnosti je stranka sestavila močno listo in vodilno mesto presenetljivo prepustila Angeliki Mlinar, sedanji avstrijski evroposlanki, zamejski Slovenki in nekdanji podpredsednici skupine Alde. Za nov mandat se poteguje, ker želi močnejši glas Unije v Sloveniji in obratno.

Drugouvrščeni na listi je Jernej Pavlič, strankin generalni sekretar in vodja kabineta infrastrukturne ministrice Alenke Bratušek. V četverici, ki je sodelovala v našem predvolilnem kvizu, sta še poslanec Andrej Rajh in akademski glasbenik Đorđe Berak. Rajh je prednosti odprte in močne Unije spoznal že v času študija, še danes pa z evropsko komisijo sodeluje kot zunanji ocenjevalec raziskovalno-razvojnih projektov.



Berak je edini, ki se tokrat prvič pobliže spoznava s politiko, odločitev je sprejel zlasti zato, ker ga skrbi stopnjevanje nacionalizma in zmanjšanje kulture dialoga v primerjavi z letom, ko smo vstopili v EU. Na kvizu sta jo najbolje odnesla nosilka in Pavlič, ki je sicer odkrito priznal, da ne ve, koliko je vreden večletni evropski proračun, medtem ko Rajh ni vedel, zakaj je za državo pomemben 259. člen pogodbe o EU, saj členov ne zna na pamet, ampak jih po potrebi poišče.



Nosilka je dejala, da je porabo za delovanje pisarne v minulem mandatu razkrila in namerava enako ravnati v prihodnje. Berak se je odgovoru nekoliko izognil, a dejal, da ga bo porabil izključno za Slovenijo. Rajh bo asistente izbiral na podlagi njihovega znanja in izkušenj, Angelika Mlinar pa je priznala, da bodo njene prioritete odvisne od tega, kaj bo na političnem koledarju, a predvideva, da brez brexita, migracij in azila ne bo šlo.

Pri naštevanju slovenskih komisarjev oziroma njihovih resorjev sta bila tako ona kot tudi Berak pomanjkljiva. Zadnji prav tako ni bil spreten pri naštevanju neschengenskih in neevrskih članic.



Pavlič ni izbral najboljšega med dosedanjimi predsedniki evropske komisije, vendar je razkril, koga bi podprl na tem mestu. »Kljub temu, da ni iz naše evropske družine, bi izbral kanclerko Angelo Merkel. Glede na to, da zaključuje mandat, bi bil vesel, če bi EPP prišla na idejo, da jo predlaga. To bi bilo za evropsko skupnost vsekakor pozitivno, saj jo je znala držati skupaj in se s svojimi vrednotami približala sredini,« razmišlja. Prav tako bi podprl skupno evropsko vojsko, če bi prišlo do formalne pobude o njenem oblikovanju.

Preberite še:

Komentarji: