Mladi še vedno lahko izbirajo med veliko ponudbo študentskih del

Letos je ponudbe toliko kot leta 2008, generacije so se v tem času zmanjšale, potencialnih kandidatov je 50.000 manj.
Fotografija: Največja ponudba študentskih del je v gostinstvu. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Največja ponudba študentskih del je v gostinstvu. FOTO: Roman Šipić

Rezultati mature so znani, popravni izpiti pod streho. Kakšne možnosti za priložnostno delo imajo mladi, ki niso bili prepričani, kako se bodo iztekle obveznosti v šoli in zato poletnega dela še niso iskali? Ponudbe je veliko, se strinjajo v študentskih servisih, mladi še vedno lahko izbirajo. Saša Praček, vodja marketinga pri s-Študentskem servisu, je povedala, da imajo v teh dneh objavljenih približno 3900 prostih del. Takšne ponudbe ni bilo že od leta 2008, ugotavlja, ob tem pa se je populacija študentov oziroma dijakov v tem času zmanjšala za 50.000. Študentov je tretjino manj, kot jih je bilo pred desetimi leti, dijakov pa za četrtino.

Seveda se iskalci raje odzovejo na prosta dela, ki so bolje plačana, temu sledi tudi ponudba. Od aprila letos je minimalna urna postavka 4,73 evra bruto oziroma štiri evre neto na uro, a kot pojasnjuje Saša Praček, delodajalci trenutno takšno plačilo ponujajo le še za 18 odstotkov del. Trenutna povprečna urna postavka del, ki so (bila) na voljo na e-Študentskem servisu v letu 2018, je 5,7 evra bruto (4,8 evra neto), obstajajo pa razlike glede na regijo in vrsto dela.


Gostinci ponudijo tudi brezplačne prenočitve


»Največja ponudba del je v gostinstvu in prodaji, sledijo fizična dela in promocije, seveda pa so na voljo tudi strokovnejša dela, za katera delodajalci pričakujejo tudi bolj specifično znanje in izkušnje. Regijsko imamo na voljo največ del v Osrednji Sloveniji, na Gorenjskem, na Obali in v Podravju, kdor bi želel delati, pa najde prosta dela dejansko povsod,« je povzela Saša Praček in potegnila vzporednico z nekaj leti nazaj, ko je bila gospodarska kriza: »Takrat je bilo ravno obratno, mladi so se morali tudi za študentsko delo zelo potruditi, da so ga dobili. Danes pa lahko izbirajo med številnimi deli in delodajalci. Pri tem imata zelo velik vpliv predvsem urna postavka in bližina delodajalca, pa tudi ugled delodajalcev.«

FOTO: Jože Suhadolnik
FOTO: Jože Suhadolnik

Zdaj veliko gostincev ponuja tistim, ki bi bili pripravljeni delati, pa so iz oddaljenejših krajev, brezplačno prenočitev. Mladim svetuje, naj izkoristijo priložnost in se preizkusijo pri delu, ki bi ga radi opravljali tudi v prihodnosti. Tako bodo ugotovili, ali jim delo ustreza, pridobili bodo znanje, ki jim bo pomagalo do hitrejšega prehoda v redno zaposlitev, in navezali bodo stik z zaposlovalci, ki raje zaposlujejo tiste, ki že imajo izkušnje.

Urban Lebar s kranjskega M servisa, kjer imajo zdaj v ponudbi približno 1600 prostih del, se strinja s Pračkovo in pojasnjuje, da dijaki in študenti izbirajo »boljša« dela, to je bolje plačana, manj naporna, delo v eni izmeni s prostimi popoldnevi in prostimi konci tedna. »V praksi to pomeni dela, ki so kratkotrajna ali zahtevnejša,« navaja. Za delo v strežbi delodajalci prek M servisa ponujajo od 4,22 do 6,76 evra neto na uro, za fizična dela in administracijo med štiri in šest evrov, za delo na festivalih šest evrov, reševalcem iz vode ponujajo med šest in sedem evrov, programerjem med šest in 11 evrov.


Delodajalci o potrebah


Na nekaj podjetij smo naslovili vprašanja o njihovih potrebah po študentih med poletnimi počitnicami.
V Termah Krka potrebujejo predvsem kandidate za delo v strežbi in kuhinji ter na kopališčih. Sprejemajo tudi dijake, če imajo primerna znanja. »V interesu nam je, da angažiramo študente, ki pri nas opravljajo oziroma so opravljali obvezno prakso in že imajo nekaj izkušenj. Ti delo in delovno okolje že poznajo in se hitro in lažje vključijo v delovni proces,« je pojasnila Andreja Zidarič.

FOTO: Marko Feist Slovenia
FOTO: Marko Feist Slovenia


V družbi Hit največ študentov potrebujejo za pomoč v strežbi, za dela v kuhinji in recepciji. Pa tudi hostese v restavraciji in v trženju ter študente za izvajanje iger s kartami. »Prijavi se lahko vsakdo z voljo do dela, prednost pa imajo kandidati z znanjem tujega jezika, predvsem italijanščine in angleščine,« je povedala Maja Usenik iz Hitove kadrovske službe.

Sprejemajo starejše od 15 let, mladoletni najpogosteje pomagajo pri strežbi, predvsem hotelskih zajtrkov, pomagajo pri delih v kuhinji in pri delu sobaric. Kljub omejitvi študentskega dela imajo predvsem septembra, decembra in januarja težave pri pridobivanju kandidatov, medtem potrebe po študentih lažje pokrijejo v poletnih mesecih. Interes mladih za opravljanje študentskega dela je močno upadel, ugotavljajo.
 

Manj zanesljivi in odgovorni, kot so bili mladi včasih


Kot je pojasnil Gregor Jamnik, direktor ljubljanskega hotela Slon, kjer novih študentov trenutno ne potrebujejo, so tudi oni zmanjšali potrebe po študentih. V povprečju jih potrebujejo 12, zanimanje za delo pri njih je, največ za strežbo in delo portirjev, saj mlade dodatno motivira napitnina gostov.

»Zdajšnje generacije mladih so pri svojem delu manj zanesljive in ne sprejemajo odgovornosti za svoje delo. Seveda pa so izjeme, in to so večinoma tisti marljivi in zagnani študentje, ki želijo prek študentskega dela pridobiti izkušnje in kompetence za redno zaposlitev,« opaža Jamnik in pojasnjuje, da tudi pri njih sprejemajo mlajše od 18 let, ki pa so pod stalnim nadzorom mentorja. Opravljajo predvsem pomožna dela – na primer pomivanje posode, pomoč pri pripravi hrane in strežbi zajtrkov.

FOTO: Jože Suhadolnik
FOTO: Jože Suhadolnik


V Sparu Slovenija iščejo predvsem študente, starejše od 18 let, za delo na blagajnah, na oddelkih in v pekarni, sprejemajo sicer tudi mlajše, ki pa opravljajo preprostejša dela. »Potrebe bo študentskem delu so vsa leta približno enake, odziv mladih pa je slabši,« ugotavljajo v Sparu.

Podobne izkušnje imajo tudi v ljubljanskem hotelu Vander, kjer se še dobi študentsko delo. Kot je pojasnila vodja Ana Por, iščejo predvsem pomoč za delo v kuhinji in strežbi, prijavi pa se lahko vsak, ki ga to veseli in je polnoleten.

V verigi restavracij McDonald's študente zaposlujejo vse leto, kot pravijo, pa se niti njihove potrebe niti odziv kandidatov v zadnjih letih ni spremenil. S povečanjem urne postavke na 5,6 evra oziroma 6,9 evra za nočno ter praznično delo so plačo študentov približali plačam redno zaposlenih, so poudarili in dodali, da mlajšim od 18 let ponudijo preprostejša dela.

Komentarji: