Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Next

Hrvaška je pripravljena podpreti energetsko varnost Slovenije

Zaradi strateške lokacije terminalov Jadranskega naftovoda in LNG je Hrvaška postala energetsko križišče srednje Evrope in lahko pokrije lastne potrebe po uvozu, lahko pa zanesljivo preskrbo zagotovi tudi državam v regiji.
Vladislav Veselica, član uprave Jadranskega naftovoda. FOTO: Neja Markicevic/Cropix
Vladislav Veselica, član uprave Jadranskega naftovoda. FOTO: Neja Markicevic/Cropix
Vladislav Veselica, član uprave Jadranskega naftovoda
6. 11. 2023 | 16:28
18. 11. 2023 | 00:20
4:16

Zapletene geopolitične razmere v svetu so v preteklem obdobju v temeljih spremenile energetske tokove. Najpomembnejša sprememba se nanaša na zmanjšanje evropske energetske odvisnosti od Rusije.

Ne govorimo samo o posledicah ruske invazije na Ukrajino in vojne, ki divja že dlje kot leto in pol, ampak tudi o strateškem in političnem obratu Evropske unije. Hkrati z načrtnim uvajanjem sankcij proti Rusiji se je Evropska unija odločila sprejeti več proaktivnih ukrepov, s katerimi bi ublažili posledice dolgotrajnega obdobja napajanja Evrope iz ruskih virov ogljikovodikov.

Kot enega od takšnih ukrepov je treba izpostaviti odločitev najvišjih organov odločevalske strukture Evropske unije, Sveta Evrope in evropske komisije o razglasitvi Jadranskega naftovoda za strateško infrastrukturo Evropske unije.

Zaradi strateške lokacije terminalov Jadranskega naftovoda (Janaf) in LNG je Hrvaška postala energetsko križišče srednje Evrope in lahko pokrije lastne potrebe po uvozu, lahko pa zanesljivo preskrbo zagotovi tudi državam v regiji.

Minula tri leta so bila v znamenju različnih kriz, toda potrdila so pripravljenost Janafa za poslovanje v zahtevnih okoliščinah. Pri tem smo dali prednost razvoju in krepitvi odnosov s sedanjimi in potencialnimi partnerji v širši regiji. Zaradi strateške zavezanosti kakovosti in varnosti storitve, z negovanjem dolgoročnih partnerstev in nenehnim vlaganjem v razvoj in vzdrževanje je nastal krog uglednih ljudi, regionalnih in globalnih partnerjev, ki Janafu zaupajo transport in skladiščenje nafte ter naftnih derivatov.

Ker je povod posebne izdaje Nexta gospodarsko sodelovanje Hrvaške in Slovenije, med Janafovimi partnerji ob tej priložnosti lahko izpostavimo Petrol, vodilno slovensko energetsko podjetje, ki uporablja naše skladiščne kapacitete na naši lokaciji Žitnjak.

Prav skladiščne kapacitete so eno od jeder razvojnih aktivnosti Janafa. Javno je znano, da so Janafova skladišča že dolgo razprodana, zato je razmišljanje o njihovi širitvi upravičeno. Ker vemo, da obstajajo podjetja, ki jih zanima podaljšanje sodelovanja, razširitev dogovorov in tudi novo sodelovanje, ocenjujemo, da je čas za vlaganje v nova skladišča.

Janaf v mandatu sedanje uprave iz leta v leto presega rekordne poslovne rezultate in tudi finančne kazalnike. Zato bomo Vladi Republike Hrvaške predlagali, da gradnjo novih skladišč v Omišlju razglasi za strateški investicijski projekt. V poslovanju je pravočasna reakcija na poslovne izzive ključ do poslovnega uspeha, zato se tako lotevamo tudi izvedbe te infrastrukturne investicije.

Povezovanje naftnih družb z rafinerijami v njihovem geografskem območju in končnimi uporabniki pomeni hrbtenico poslovanja Jadranskega naftovoda, rezultat takšnega razmišljanja pa je energetska varnost za države v regiji, med katere vsekakor štejemo Slovenijo. Od nastanka samostojne Hrvaške se pogovarjamo o pomembnosti geostrateške lokacije. Trenutno smo v zelo redkem položaju, ki pa nam ga je uspelo izkoristiti za razvoj in v dobro skupnosti, v kateri živimo. S pametnimi vlaganji in strateškim razmišljanjem ga bomo še naprej krepili ter zagotavljali preskrbo prijateljskih držav v soseščini s ključnimi energenti. Ko govorimo o varnosti preskrbe, Slovenija lahko računa na Hrvaško in naše zmogljivosti za skladiščenje energentov.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine