Bruselj odobril subvencije za večjo letalsko povezljivost Slovenije

Razpis za letalsko povezljivost Slovenije v najkrajšem možnem času.
Fotografija: FOTO: Matej Druznik
Odpri galerijo
FOTO: Matej Druznik

Bruselj je prižgal zeleno luč programu subvencioniranja letalskih povezav, s katerim želi vlada izboljšati povezljivost Slovenije, so za STA potrdili na infrastrukturnem ministrstvu. Vlada pa je na današnji dopisni seji ta projekt uvrstila v veljavni načrt razvojnih programov 2023-2026, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Razpis bodo po napovedih infrastrukturnega ministrstva objavili v najkrajšem možnem času. Podlago za dodelitev državne pomoči letalskim prevoznikom za začetek obratovanja novih neposrednih letalskih prog daje letos sprejeti zakon o pomoči za zagotovitev večje letalske povezljivosti.

image_alt
Zagreb povezan s trikrat več destinacijami kot Brnik

Program sta pripravili ministrstvi za infrastrukturo in za gospodarstvo, z njim pa želita povečati letalsko povezljivost države, saj je okrevanje letalskega prometa v Sloveniji po pandemiji covida-19 zelo slabo; pri tem sta se združila negativna učinka pandemije in propada letalskega prevoznika Adrie Airways, je na marčni novinarski konferenci ob predstavitvi programa povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Program predvideva subvencioniranje 50 odstotkov letaliških pristojbin na treh mednarodnih letališčih v Sloveniji (Brnik, Maribor in Portorož) za prevoznike, ki bodo vzpostavili lete na razpisanih povezavah. Upravičeni prevozniki bodo subvencije prejeli na podlagi trimesečnih poročilih o opravljenih letih in o številu prepeljanih potnikov.

Kam bi lahko leteli

Po programu bo na prvem prednostnem seznamu skupno 10 prog, in sicer štiri za lete na končno destinacijo - Bruselj, Skopje, Praga in Berlin -, ter šest za lete na letališča, od koder bodo lahko potniki leteli naprej, to so Dunaj, Koebenhavn, Atene, Madrid, Amsterdam in Helsinki.

Če bo po prvem krogu ostalo še kaj razpoložljivih sredstev, bodo razpisane subvencije za povezave z Rimom, Stockholmom, Oslom, Barcelono, Lizbono, Prištino in Parizom.

Če bo tudi po drugem krogu ostalo še kaj denarja, pa bodo subvencionirane povezave z vsemi destinacijami na ozemlju skupnega evropskega zračnega prostora (ECAA), kamor sodijo države EU, Norveška in Islandija ter Albanija, BiH, Severna Makedonija, Črna gora, Srbija in Kosovo.

Program predvideva subvencioniranje povezav tri leta. Na voljo bo 5,6 milijona evrov letno, skupno torej 16,8 milijona evrov. Sredstva so v proračunu ministrstva za infrastrukturo že zagotovljena.

Preberite še:

Komentarji: