Cene letno višje za 9,9 odstotka, mesečno za 0,8 odstotka

K letni rasti cen so največ prispevale podražitve hrane, goriv in energije, na mesečno inflacijo pa sta najbolj vplivali sezonska zamenjava oblačil in obutve ter dražja hrana.
Fotografija:
Odpri galerijo

Oktobra smo imeli tako na letni kot na mesečni ravni inflacijo. K letni rasti cen so največ prispevale podražitve hrane, goriv in energije, na mesečno inflacijo pa sta najbolj vplivali sezonska zamenjava oblačil in obutve ter dražja hrana.

Letna rast cen je bila 9,9-odstotna (v istem obdobju lani triodstotna), povprečna letna rast cen pa 8,6-odstotna.

image_alt
Dvig najnižje plače bo dodatno poganjal inflacijo

Blago se je v povprečju podražilo za 11,8 odstotka, storitve pa za 5,9 odstotka. Cene blaga dnevne porabe so se zvišale za 14,5 odstotka, trajnega blaga za 9,8 odstotka in poltrajnega blaga za štiri odstotke.

Podražitve hrane in brezalkoholnih pijač (za 17,2 odstotka) so letno inflacijo zvišale za 2,8 odstotne točke. Višje cene goriv in energije (za 18,7 odstotka) so prispevale 2,2 odstotne točke, dražja stanovanjska in gospodinjska oprema (za 12,5 odstotka) pa 0,9 odstotne točke. Po 0,7 odstotne točke vpliva na inflacijo so imele višje cene v restavracijah in hotelih (za 9,9 odstotka) ter podražitve izdelkov in storitev za rekreacijo in kulturo (za 6,6 odstotka). Podražitve so bile najizrazitejše pri prehrambnih izdelkih ter oblačilih in obutvi.

Hrana vse dražja

Cene življenjskih potrebščin so bile v primerjavi s prejšnjim mesecem višje za 0,8 odstotka.

Cene hrane in brezalkoholnih pijač so se zvišale za 2,5 odstotka in k mesečni inflaciji prispevale 0,5 odstotne točke. Izmed živilskih izdelkov so se kruh in izdelki iz žit podražili za 1,8 odstotka, mleko, sir in jajca za tri odstotke ter sveže sadje in zelenjava za 7,7 odstotka oziroma 6,7 odstotka. Prehod na jesensko-zimsko kolekcijo v trgovinah je vplival na opaznejše podražitve v skupini oblačila in obutev (za 5,7 odstotka); to je inflacijo zvišalo za 0,4 odstotne točke. Podražila so se trda goriva: za 14 odstotkov višje cene lesne biomase so k inflaciji prispevale 0,2 odstotne točke, po 0,1 odstotne točke pa so dodali še dražja električna energija (za 1,8 odstotka), stanovanjska in gospodinjska oprema (za 0,7 odstotka), novi avtomobili (za 1,3 odstotka) ter raznovrstno blago in storitve (za 1,1 odstotka).

Po drugi strani so mesečno inflacijo ublažili (za 0,4 odstotne točke) cenejši naftni derivati: cene goriv in maziv za osebna vozila so se znižale za 6,1 odstotka, cene tekočih goriv pa za 8,2 odstotka. Pocenili so se tudi počitniški aranžmaji (za 5,6 odstotka) in inflacijo znižali za 0,2 odstotne točke. Dodatne 0,1 odstotne točke so prispevale nižje cene nastanitvenih storitev (za tri odstotke).

Preberite še:

Komentarji: