Čisti dobiček največjih se je lani strmo zmanjšal

Top 50 v IKT: Na prvih treh mestih Telekom, A1 in Telemach
Fotografija: Telekom je največji Foto Jožže Suhadolnik
Odpri galerijo
Telekom je največji Foto Jožže Suhadolnik

Če zaokrožimo vsoto skupnih prihodkov 50 največjih podjetij v panogi informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) v Sloveniji, tudi po pregledu Ajpesovih podatkov za leto 2017 ugotovimo, da so skupaj ustvarila približno enako vsoto kot prejšnja tri leta, dobre 1,7 milijarde evrov celotnih prihodkov. Glede na lani prva tri mesta zasedajo isti akterji, četrti in peti sta zamenjala mesti, Acton je prehitel Comtrade.

Podjetja iz panoge IKT, ki jih prikazujemo v tabeli, so lani skupaj ustvarila 1,72 milijarde evrov celotnih prihodkov, kar je 1,2 odstotka manj kot leta 2016, a več kot leta 2015. Zaposlovala so 6580 delavcev (po izračunu na podlagi plačanih ur) ali skoraj odstotek manj kot leto prej. Novinci v skupini največjih, Selectium Adriatics, HRC Žalec, Nicehash, Microcop, Datalab, Asseco See, Beenius, I-storeX in drugi, Aragorn, Sfera IT, se pojavljajo v drugi polovici lestvice.

Infografika Delo
Infografika Delo


Daleč največji ostaja Telekom Slovenije. Ta je svoje celotne prihodke v primerjavi z letom prej znižal za dobra dva odstotka na 662,6 milijona evrov, zmanjšal pa je tudi število zaposlenih (z 2417 na 2300). Drugi, A1 je s 584 zaposlenimi (kar je približno četrtina Telekomovih) ustvaril 216,2 milijona evrov celotnih prihodkov, Telemach pa s 667 zaposlenimi 196,5 milijona evrov.
Čisti dobiček se je glede na leto 2016 več kot za polovico zmanjšal: s skupaj nekaj več kot 110 milijonov čistega dobička in 1,6 milijona čiste izgube je petdeseterica lani zdrsnila na 45,8 milijona čistega dobička in 678.000 evrov čiste izgube. Z izgubo je poslovalo šest podjetij iz tabele, skoraj polovico omenjene vsote je pridelal tretji po velikosti, Telemach (316 tisočakov). Sledijo Oracle, Na zvezi, Teleray, E. B. komunikacije in Comparex. Predlani je z izgubo poslovala le ena družba (TSmedia je imela 1,6 milijona evrov minusa), leta 2015 pa štiri podjetja.

Zdrs čistega dobička pojasni primerjava največjih podjetij. Slovenski Telekom je še predlani posloval z dobrimi 40 milijoni evrov čistega dobička, lani pa je ta upadel na 1,7 milijona evrov – kot je znano, zaradi oblikovanja rezervacij za morebitne izgubljene tožbe in stroške prestrukturiranja in tudi zaradi zmanjšanja prihodkov zaradi sprememb na evropskem trgu telekomunikacij. V podjetju A1 so lani čisti dobiček iz leta 2016 za skoraj polovico zmanjšali (na 11,5 milijona evrov), Telemach pa je s predlanskih 4,6 milijona evrov lansko leto celo zaključil z dobrih 300 tisočaki minusa.

Tisti, ki so bili novinci na lanski lestvici, so se lani dobro držali. Unistar s 70 zaposlenimi je zadržal 13. mesto z za malenkost nižjimi prihodki. Dewesoft je tri mesta pridobil in pristal kot 12. po velikosti; s 64 zaposlenimi je celotne prihodke povečal na skoraj 18 milijonov evrov, in, kar je ključno, tudi lani ustvaril 3,9 milijona evrov čistega dobička. Družba iz Trbovelj je tako za podjetjem A1 druga po ustvarjenem dobičku. Najvišji skok na lestvici pa je uspel podjetju E. B. komunikacije (s tremi zaposlenimi in malenkost čiste izgube) – z 28. na 15. mesto.

Komentarji: