Država povečala delež v Termah Olimia

SDH je od NKBM odkupil dobro petino Term Olimia, sledi prevzemna ponudba.
Fotografija: Terme Olimia naj bi postale del državnega turističnega holdinga. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Odpri galerijo
Terme Olimia naj bi postale del državnega turističnega holdinga. FOTO: Špela Kuralt/Delo

Potem ko je Slovenski državni holding (SDH) pred kratkim dobil dovoljenje varuha konkurence za koncentracijo lastništva v Termah Olimia, je v ponedeljek z Novo KBM sklenil transakcijo za odkup dobre petine družbe iz Podčetrtka.

image_alt
Po epidemiji prizadetim panogam grozi še pomanjkanje delavcev


Pogodbo za odkup delnic je SDH z mariborsko banko podpisal že sredi leta 2019, a je za njeno uresničitev približno poldrugo leto čakal na soglasje Agencije za varstvo konkurence. Državni lastniki imajo z omenjenim nakupom tako že 77,6-odstotni delež term; poleg države so lastniki še SDH, slaba banka, Kapitalska družba in Slovenske železnice. Ker je država s tem presegla prevzemni prag, naj bi po neuradnih informacijah holding že ta teden objavil prevzemno namero za Olimie, nato pa najkasneje v 30 dneh še prevzemno ponudbo.
 

Kakšna bo cena?


Takrat naj bi razkrili tudi ceno za delnico Term Olimia. Neuradno se omenja 27,4 evra, kar naj bi državo stalo štiri milijone evrov, skupaj pa prevzem okoli 8,6 milijona evrov. Posel je bil sklenjen sredi leta 2019, ko je bil turizem v razcvetu, zdaj pa ga je močno prizadela epidemija koronavirusa, zato se že pojavljajo pomisleki, da je cena za delnico previsoka. V primeru Save, kjer se prav tako načrtuje popolno podržavljenje družbe, se je SDH, denimo, že lani zaradi epidemije odločil za ponovno cenitev družbe. Res pa je, da tam pogodba s finančnim skladom York še ni bila podpisana.

Država se je za povečanje lastništva v temah iz Podčetrtka odločila na podlagi strategije razvoja slovenskega turizma, ki predvideva, da bi omenjena družba postala del državnega turističnega holdinga, za kar se zavzema predvsem gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je Olimie pred prevzemom sedanje funkcije tudi vodil. Poleg teh term naj bi na ta holding prenesli še Savo Turizem, Thermano, Istrabenz Turizem, Adrio Ankaran, Hit Alpineo in Unitu

Preberite še:

Komentarji: