Kaj novela megazakona prinaša prebivalstvu in gospodarstvu

V Klubu slovenskih podjetnikov so delno zadovoljni s spremembami.
Fotografija: Po mnenju Gorana Novkovića, izvršnega direktorja Kluba slovenskih podjetnikov, bodo za pomoč prikrajšana investicijsko najbolj razvojna podjetja. FOTO: Mavirc Pivk/Delo
Odpri galerijo
Po mnenju Gorana Novkovića, izvršnega direktorja Kluba slovenskih podjetnikov, bodo za pomoč prikrajšana investicijsko najbolj razvojna podjetja. FOTO: Mavirc Pivk/Delo

Vlada je omilila pogoje za pridobitev povračila nadomestila plač za čakajoče na delo, kar je bila ena pomembnejših zahtev gospodarstva. Po novem bodo do pomoči upravičena podjetja, ki jim bodo prihodki letos po njihovi oceni upadli za desetino ali več v primerjavi z lani. Če niso poslovali v celotnem lanskem letu, so do pomoči upravičeni delodajalci, ki se jim bodo povprečni mesečni prihodki letos znižali za več kot desetino glede na povprečne mesečne prihodke lani.

Do te pomoči so po novem upravičeni tudi delodajalci iz zavarovalništva, ki imajo do deset zaposlenih – gre predvsem za manjše zavarovalne posrednike – ter humanitarne in invalidske organizacije.

Po mnenju Gorana Novkovića, izvršnega direktorja Kluba slovenskih podjetnikov, bodo za pomoč prikrajšana investicijsko najbolj razvojna podjetja: »Stroškov ne bo mogoče veliko zmanjšati, prihodki pa bodo precej upadli, a na lansko raven ali malo pod njo. To pomeni, da bodo mnoga med njimi v slabši finančni kondiciji kot tekmeci iz drugih držav, ki bodo s podporo poskrbeli, da bodo njihova najbolj perspektivna podjetja v dobri kondiciji pričakala tržno tekmo ob izhodu iz krize.«

Vsi delodajalci, ki koristijo ta ukrep, sicer lahko delavca pokličejo nazaj na delo za sedem poljubnih dni v mesecu, in ne več za sedem zaporednih dni. »To bo olajšalo organizacijo dela. Še vedno pa to ni optimalna možnost. Slednja bo možna, ko bo uveljavljena možnost skrajšanega delovnega časa,« je dejal Novković. Možnost uvedbe subvencioniranja skrajšanega delovnega časa je  napovedal vodja vladne strokovne skupine Matej Lahovnik.

Novković je tudi zadovoljen, da bodo podjetja kljub uporabi pomoči lahko zaposlenim izplačala nagrade za poslovno uspešnost, če bo seveda podjetje kljub razmeram uspešno poslovalo: »To je močna motivacija za zaposlene.


 

Oprostitev plačila najemnin


Najemnikom poslovnih stavb ali poslovnih prostorov v lasti države ali lokalnih skupnosti, ki ne morejo opravljati gospodarske dejavnosti, od razglasitve epidemije do njenega konca ne bo treba plačevati najemnine.
 

Vrednotnice


Za pomoč turističnim podjetjem predlog zakona uvaja vrednotnice, ki jih lahko organizatorji potovanj izdajo potrošniku, namesto da bi mu vrnili že vplačani znesek. Unovčiti jih bo mogoče v 24 mesecih od izdaje. Če potrošnik tega ne bo storil, pa bo lahko od organizatorja potovanja zahteval vračilo zneska v denarju. Če se potrošnik s ponujeno vrednotnico ne strinja, lahko od organizatorja potovanja zahteva vračilo vseh plačil. Ta mora plačila vrniti v enem letu po razglasitvi prenehanja epidemije.
 

Hitrejši postopki za pridobitev dovoljenj


Ker je vlada prepričana, da bo negativne učinke epidemije na slovensko gospodarstvo mogoče precej blažiti s pospešitvijo investicij tako od države in občin kot od zasebnih podjetij, predlog novele zakona predvideva tudi ukrepe za pospešitev izdajanja gradbenih dovoljenj ter poenostavitev in skrajšanje upravnih postopkov po gradbenem zakonu in predpisih s področja varstva okolja in ohranjanja narave.

Komentarji: