Joc Pečečnik sklenil megaposel

Izdelovalec igralniških naprav Interblock ima novega lastnika.
Fotografija: FOTO: Barbara Reya
Odpri galerijo
FOTO: Barbara Reya

Izdelovalec igralniških naprav Interblock, katerega ustanovitelj in dolgoletni lastnik je bil podjetnik Joc Pečečnik, ima novega lastnika, je razvidno iz zapisnika današnje skupščine podjetja. To je družba IB OCM Voteco s sedežem na Kajmanskih otokih. Kot pišejo Finance.si, se za njo skriva ameriški sklad Oaktree Capital Management.

 

V zapisniku skupščine, objavljenem prek spletnih strani Ajpesa, tako piše, da je edini lastnik mengeškega podjetja, ki se je s svojimi izdelki uveljavilo v ZDA in drugod po svetu, omenjeno off-shore podjetje. Tega je na skupščini zastopal Gašper Hajdu.

Pred tem je bil največji lastnik nizozemsko podjetje Elektroncek Group (95,25 odstotka), prek katerega je podjetje lastniško obvladoval Pečečnik, danes tudi predsednik Kluba slovenskih podjetnikov SBC. Nekaj manj kot petodstotni lastnik pa je bil John Connely, ki je leta 2015 prevzel tudi vodenje skupine Interblock.

Kupnina blizu 300 milijoni evrov

Za podjetjem IB OCM Voteco se po neuradnih informacijah Financ.si skriva ameriški sklad Oaktree Capital Management, ki po lastnih navedbah upravlja s 164 milijardami dolarjev premoženja. Prav tako po neuradnih informacijah naj bi ameriški sklad za nakup Interblocka odštel približno 300 milijonov evrov.

Že konec leta 2019 je sicer v javnost prišlo, da je Pečečnik tik pred prodajo večinskega deleža v Interblocku oz. 60-odstotnega deleža v krovnem holdingu Elektroncek Group na Nizozemskem. Pečečnik je še pred tem prodal igralnici Kongo in Lev avstrijskemu velikanu Novomatic, leta 2006 pa je avstralsko podjetje Aristocrat Leisure od njega za 30 milijonov evrov že odkupilo polovični lastniški delež v Interblocku, a mu ga pozneje zaradi krize in velikega upada naročil prodalo nazaj za 12 milijonov evrov.

Na današnji skupščini je sicer novi lastnik potrdil preoblikovanje Interblocka iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo. Z dnem preoblikovanja bosta razrešena tudi dosedanja izvršna direktorja Interblocka d. d. Tomaž Žvipelj in Rok Uhan, direktorji Interblocka d.o.o. pa bodo postali v ZDA živeči Connely, David Benjamin Quick, Matthew Charles Wilson in John Louis Kruse.

Komentarji: