Marca gospodarska klima na mesečni ravni nespremenjena, na letni se je poslabšala

Surs:V tem mesecu manj optimizma pri storitvah, med potrošniki in v gradbeništvu, boljše razpoloženje v industriji in trgovini na drobno.
Fotografija: Padanje kazalnika gospodarske klime se je marca ustavilo. Foto Jure Eržen
Odpri galerijo
Padanje kazalnika gospodarske klime se je marca ustavilo. Foto Jure Eržen

Ljubljana - Vrednost kazalnika gospodarske klime (9,1 odstotne točke) je bila marca enaka kot februarja. Na vrednost so negativno vplivali kazalniki zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 0,6 odstotne točke), med potrošniki (za 0,2 odstotne točke) in v gradbeništvu (za 0,1 odstotne točke). Na drugi strani sta bila vpliva kazalnikov zaupanja v predelovalnih dejavnostih in v trgovini na drobno pozitivna, oba sta porasla za 0,4 odstotne točke, so izračunali na državnem statističnem uradu (Surs).

Gospodarska klima na letni ravni se je sicer poslabšala, vrednost kazalnika je bila za 3,2 odstotne točke nižja kot marca 2018. Na poslabšanje je najbolj vplivalo znižanje kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 2,7 odstotne točke), negativno so vplivali še kazalniki zaupanja med potrošniki (za 1,0 odstotne točke), v gradbeništvu (za 0,3 odstotne točke) in storitvenih dejavnostih (za 0,1 odstotne točke). Na letni ravni se je izboljšal le kazalnik zaupanja v trgovini na drobno, in sicer za eno odstotno točko, še kažejo podatki Sursa.

Komentarji: