»Mini Wuhan« na odprtem morju

Nihče več noče sprejeti ladij za križarjenje, ki so se dotaknile kitajskih pristanišč.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik

»Tukaj smo na tej ladji v karanteni, a smo umirjeni in pozitivni. Na varnem smo. In skupaj. Udobno nam je in imamo vse, kar potrebujemo. Hrano. Vodo. Internet. Elektriko.« Tako je tvitnila Aun Na Tan, svetovalka za lep videz iz Melbourna, ki z več kot 3600 drugimi potniki in člani posadke že več kot teden dni na luksuzni ladji za križarjenje Diamond Princess pluje sredi morja pred japonskim pristaniščem Jokohama.

Preberite tudi: Ko se zaziblje skupna ladja

To je bil eden njenih prvih tvitov, odkar so na ladji uvedli karanteno zaradi koronavirusa, ki ga zdaj imenujejo covid-19.
Večina potnikov se trudi, da jih ne bi zajela panika, številni še vedno na veliko hvalijo posadko, ki si prizadeva izpolniti vse njihove želje. Med drugim jih celo puščajo na svež zrak, seveda pod pogojem, da nosijo maske in se držijo najmanj en meter stran drug od drugega. Vsi so še posebno navdušeni nad kapitanom ladje, ki potnike redno obvešča o vsem, kar je novega v zvezi s to situacijo, odgovarja na vsa vprašanja, ki mu jih postavljajo, in je vedno na voljo za vse morebitne zahteve.

Pa vendar se zdi vsem daleč 19. februar, do katerega bo ladja v karanteni. Mnogi se sprašujejo, ali se bo tega dne v resnici končala agonija, v katero so se spremenile njihove počitnice. V sporočilih z Diamond Princess je bilo stres in utrujenost čutiti zlasti v sredo, ko je japonski minister za zdravje Kacunobu Kato objavil, da je bilo od 53 novih potnikov, ki so jih testirali, 39 okuženih z virusom. Na ladji je z virusom covid-19 okuženih 174 ljudi in v sporočilih je zdaj že mogoče razbrati vse večjo tesnobo.


Prvi tviti z ladje


»Strah je vse večji!« je tvitnila Yardley Wong, takoj po tem, ko se je povečalo število okuženih. Napisala je, da je najbrž le še vprašanje časa, kdaj bo začela kašljati ona ali kdo iz njene družine, tako da jih bodo morali testirati.
Odkar so na ladji 1. februarja odkrili okužbo pri 80-letnem potniku, so vse, pri katerih je bil test na covid pozitiven, evakuirali z ladje. V javnosti se zdaj vse pogosteje pojavlja vprašanje, ali se je ladja za križarjenje takrat spremenila v »mini Wuhan«. In medtem ko se pozornost vrti predvsem okoli bogatih potnikov, katerih sanjsko križarjenje se je spremenilo v grozljivko, malokdo razmišlja, kaj se bo zgodilo z več kot tisoč člani posadke, ki so v glavnem iz manj razvitih azijskih držav. Najmanj deset jih je obolelo zaradi virusa, pa tudi vsi preostali so izpostavljeni morebitni okužbi, saj morajo biti – v nasprotju s potniki – v stikih z vsemi, torej tudi s tistimi, ki so morda prenašalci virusa.

FOTO: Jože Suhadolnik
FOTO: Jože Suhadolnik


Na številna vprašanja v zvezi s karanteno na morju še vedno ni odgovorov. Zakaj, denimo, ne testirajo vseh potnikov in članov posadke? Čeprav japonska oblast tega ni podrobno pojasnila, je bolj malo verjetno, da je vzrok pomanjkanje opreme za zbiranje vzorcev. Bolj verjetno se zdi pojasnilo nekaterih epidemiologov, ki to proceduro opisujejo kot »nekaj podobnega operaciji«. Jemanje običajnega brisa iz nosu in grla namreč ni dovolj, pravijo. Dobiti je treba vzorce iz globljih delov dihalnega trakta, to pa zahteva agresivno medicinsko proceduro, ki je tvegana tudi za tistega, ki jo izvaja. Pa tudi če je nekdo danes na testiranju negativen, pravijo zdravniki, to še ne pomeni, da ne bi bil lahko že jutri pozitiven.

In medtem ko postaja vse bolj negotovo, ali se bo karantena končala tako, kot je bilo določeno, se je ladja za križarjenje spremenila v poskusni laboratorij, s pomočjo katerega si strokovnjaki prizadevajo čim več izvedeti o virusu covid in sedanji okužbi.


Kužne ladje


»Vsi opazujemo mikroepidemije, ki se dogajajo zunaj Kitajske, skupaj s tisto na ladji za križarjenje v vodah Jokohame, in poskušamo na podlagi tega priti do določenih ugotovitev o bolezni in virusu,« je v pogovoru za Delo povedala Laurie Garrett, ugledna epidemiologinja, dobitnica Pulitzerjeve nagrade za dokumentarno poročanje in avtorica več knjig, med drugim knjige Prihajajoča okužba. Na vprašanje, zakaj Japonska potnikom in članom posadke ne dovoli zapustiti ladje, je Laurie Garrett v intervjuju, ki ga bomo objavili v soboto, opozorila na velikanske napore, ki jih Tokio in japonska vlada usmerjata v priprave na olimpijske igre. »Kam naj bi namestili vse te ljudi, ne da bi se ti kraji stikali z območji, kjer bodo potekale olimpijske igre?« se sprašuje.

Medtem so v Jokohami in v še nekaterih drugih pristaniščih zavrnili prošnjo za pristanek še eni ladji za križarjenje. Ladjo Westerdam, na kateri je blizu 1500 potnikov, so zavrnili Tajska, Tajvan, Guam, Filipini in na koncu še Japonska. Njena zadnja postaja bi morala biti Jokohama, iz katere pa so že vnaprej sporočili, da ne bodo sprejeli ladje, ki se je 1. februarja napotila iz Hongkonga, čeprav na njej ni niti enega sumljivega potnika. Od skupno skoraj 45.200 primerov okužbe so jih na Japonskem diagnosticirali 203. Hkrati vse več strokovnjakov globoko dvomi o točnosti podatkov, po katerih naj bi okužba skupno terjala 1115 žrtev, od tega 1113 na Kitajskem.

Preberite še:

Komentarji: