Nadzorniki v ponedeljek o novih šefih SDH

Menda se že pojavljajo pritiski, da nadzonrni svet člane uprave ne bi izbral pred imenovnajem novega nadzornika.
Fotografija: Damjan Belič Foto Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Damjan Belič Foto Blaž Samec/Delo

Nadzorniki Slovenskega državnega holdinga (SDH) prihodnji teden poleg NLB ukvarjali tudi s kadrovskimi vprašanji, saj naj bi po naših informacijah predvidoma določili ožji krog kandidatov za člana uprave. Pri tem se že pojavljajo pritiski, da bi nadzorniki z odločitvijo počakali do popolnitve nadzornega sveta z manjkajočim članom.

A rok za prijavo za to funkcijo se izteče ta petek opoldne, zato potrditve v državnem zboru najbrž ni pričakovati pred decembrom. Na ministrstvu za finance, ki ga vodi prav nekdanji nadzornik holdinga, zatrjujejo, da bo šlo le za imenovanje enega člana.

Prvi nadzornik Damjan Belič je povedal, da so v prvem krogu razgovore opravili s 24 od 28 prijavljenih kandidatov. Imen ni hotel komentirati in razkrivati, končna odločitev pa naj bi bila sprejeta prihodnji mesec.

{embed_iframe}https://services.delo.si/enovice/prijava/{/embed_iframe}
 

Zorko umaknil prijavo


Poročali smo že, da so se na razpis prijavili nekdanji direktor Steklarne Hrastnik, Andrej Božič, nekdanji član uprave Gorenja Peter Kukovica, izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Andrej Prebil, direktor upravljanja terjatev na DUTB Igo Gruden in Roman Dobnikar s Petrola. Nekdanji šef Pivovarne Laško Dušan Zorko, ki se je za ta položaj že potegoval, pa je po naših neuradnih informacijah od tega odstopil. Zakaj ne vemo, saj nam ga ni uspelo priklicati. Kot kandidata sta se omenjala tudi vodja pravne službe SDH Marjeta Zevnik in nekdanji član uprave Sija Denis Mancevič.

Nadzorni svet uradno išče dva nova člana uprave, a hkrati se neuradno že omenja tudi možnost zamenjave predsednice uprave SDH Lidie Glavina. Prizadevanja v tej smeri menda že tečejo, a malo verjetno je, da bi se to zgodilo pred privatizacijo NLB, ki naj bi bila predvidoma končana sredi novembra. Donos na kapital približno 11 milijard evrov naložb, ki jih upravlja SDH se je, kor smo razkrili včeraj, po prvih podatkih lani zvišal na 6,5 odstotka.

Komentarji: