Nagrade za slovenske znanstvene dosežke

Znanstveniki iz Razvojnega centra Slovenija in Razvoja bioloških zdravil Mengeš so prejeli devet Sandozovih nagrad za raziskave in razvoj.
Fotografija: Lekovi znanstveniki, prejemniki Sandozovih nagrad na področju razvoja. FOTO: Arhiv Leka
Odpri galerijo
Lekovi znanstveniki, prejemniki Sandozovih nagrad na področju razvoja. FOTO: Arhiv Leka

Ljubljana - Slovenski raziskovalci iz Razvojnega centra Slovenija in Razvoja bioloških zdravil Mengeš so letos prejeli devet Sandozovih znanstvenih nagrad, ki so bile podeljene v desetih kategorijah.  Nagrajeni so bili v kategorijah znanstvena odličnost, inovator leta, vodja leta, novinec leta, operativna odličnost, najboljši poster in prihranek časa.

»Število slovenskih raziskovalcev med Sandozovimi nagrajenci je dokaz, da ima Lek v Sandozu kot vodilni razvojni center in ena ključnih razvojnih lokacij za tehnološko zahtevne projekte in podobna biološka zdravila pomembno vlogo. Lekovi raziskovalci vsako leto dosegajo izjemne in trajne znanstvene ter poslovne dosežke, na kar so v družbi izjemno ponosni. Hkrati je to tudi odličen odraz izjemnega povezovanja slovenskega gospodarstva z akademsko sfero, saj so znanstveni dosežki vedno plod sodelovanja,« so v sporočilu za javnost zapisali v Leku.

Lekovi raziskovalci vsako leto dosegajo izjemne in trajne znanstvene ter poslovne dosežke. FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo
Lekovi raziskovalci vsako leto dosegajo izjemne in trajne znanstvene ter poslovne dosežke. FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo


Z nagrado za znanstveno odličnost Sandoz, Novartisova divizija in vodilna na svetu med generičnimi in podobnimi biološkimi zdravili, vsako leto prepozna najboljše znanstvenike z večletnimi izjemnimi dosežki v raziskavah in razvoju, letos pa sta prejemnici dr. Barbara Podobnik iz Razvoja bioloških zdravil Mengeš in dr. Biljana Janković iz Razvojnega centra Slovenije.

Dr. Barbara Podobnik z vodenjem znanstvenih timov, izkušnjami in ​​nasveti pomembno prispeva k uspešnemu razvoju podobnih bioloških zdravil. Pri svojem delu izkazuje učinkovito povezovanje med procesi tehničnega, analitičnega in predkliničnega razvoja ter pomembno prispeva k izmenjavi znanja med funkcijami. Ima vodilno vlogo v skupnih pobudah Sandoza in Novartisa za izboljšanje bioloških zdravil, navajajo v sporočilu za javnost. Dr. Biljana Janković pa se je izkazala s pomembnimi dosežki pri izdelavi modelov od procesnih parametrov, ki simulirajo robustnost izdelkov, do spodbujanja zasnove dvanajstih znanstvenih inkubatorjev za soočanje z razvojnimi izzivi prihodnosti. Odlično sodeluje z drugimi enotami v Novartisu in zunanjimi partnerji ter je mentorica več doktorskim študentom.
 

Inovator in vodja leta


Nagrado Inovator leta je za svoj izjemen prispevek k celotni razvojni skupnosti Sandoza prejela dr. Polona Smrdel iz Razvojnega centra Slovenija, novinka leta pa je postala Kaja Gantar, prav tako sodelavka Razvojnega centra Slovenije, ki se je ekipi pridružila z ljubljanske Fakultete za farmacijo. Za vodjo leta je bil imenovan dr. Luka Peternel, ki je sredi leta 2017 prevzel vlogo vodje Farmacevtskega razvoja v Razvojnem centru Slovenija. Nagrado v kategoriji operativne odličnosti je prejel dr. Andrej Preželj, ki je zaslužen za številna orodja za avtomatizacijo in poročanje z uporabo pametnih in inovativnih pristopov.
 
Sandoz svoje sodelavce nagrajuje tudi za inovacije na področju prihranka časa (Time challenge award), kjer so se letos izkazali dr. Ana Krese in tim v kategoriji avtomatizacije. Tim je z uporabo spletne aplikacije ELWIS čas priprave analiz, ko gre za ročno ustvarjene naloge, skrajšal za 200 dni. Slovenski raziskovalci so v kategoriji Najboljši poster prejeli dve nagradi: za predstavitev odobritve QCE za zdravilo rosuvastatin na Kitajskem in predstavitev projekta LinComplex – od ideje do lansiranja v dveh letih.

Preberite še:

Komentarji: