Pet kandidatov za prosto delovno mesto viceguvernerja BS

Kandidirajo Branko Babič, Marjan Divjak, Miha Mihič, Primož Dolenc in Sibil Svilan, za izvolitev je potrebnih 46 poslanskih glasov.
Fotografija: Za aprila 2022 izpraznjeno delovno mesto viceguvernerja Banke Slovenije se tokrat poteguje pet kandidatov.  FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Za aprila 2022 izpraznjeno delovno mesto viceguvernerja Banke Slovenije se tokrat poteguje pet kandidatov.  FOTO: Voranc Vogel

Na javni poziv predsednika republike Boruta Pahorja za mesto viceguvernerja, člana sveta Banke Slovenije, je prispelo pet predlogov kandidatur, in sicer kandidirajo Branko Babič, Marjan Divjak, Miha Mihič, Primož Dolenc in Sibil Svilan.

Pahor bo preučil prejete kandidature in predvidoma v prvi polovici januarja 2022 opravil posvete s poslanskimi skupinami v državnem zboru. »Pri tem se bo potrudil za oblikovanje potrebne podpore kandidatu, ki izpolnjuje strokovne kriterije za opravljanje navedene funkcije,« so sporočili iz predsednikoveg kabineta.

Po posredovanju predloga kandidature v imenovanje državnemu zboru je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata. Državni zbor o kandidatu glasuje najkasneje v tridesetih dneh po prejemu predloga, glasovanje je tajno, kandidat je izvoljen, če zanj glasuje večina vseh, torej 46 poslancev. 

Pahor je razpis objavil po tem, ko ga je guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle obvestil, da bo 5. aprila 2022 potekel mandat viceguvernerju Primožu Dolencu.

Komentarji: