Kandidata za zamenjavo Goloba zavrnjena

Nadzorniki Gen energije so predlagali dva kandidata za upravo Gen-I, ki pa so ju na skupščini Gen-I zavrnili.
Fotografija: Gen-I bi lahko ostal brez uprave, ki jo bo moralo določiti sodišče. FOTO: Uroš Hočevar/delo
Odpri galerijo
Gen-I bi lahko ostal brez uprave, ki jo bo moralo določiti sodišče. FOTO: Uroš Hočevar/delo

Po razrešitvi predsednika uprave Elektra Ljubljana Andreja Ribiča in po zavrnitvi soglasja Martinu Novšaku, predsedniku uprave Gen energije, da na nadzornem svetu družbe Gen EL in skupščini Gen-I podpre Roberta Goloba, je bila pot do zamenjave na vrhu največjega trgovca odprta. A je že nadzorni svet Gen EL zavrnil predlog nadzornikov Gen energije, enako odločitev je sprejela tudi skupščina Gen-I.

»Poslovodstvo Gen energije je na svoj nadzorni svet podalo predlog za nov mandat uprave Gen-I pod vodstvom predsednika uprave Roberta Goloba. Predlog je bil zavrnjen, proti so glasovali vsi nadzorniki, imenovani po kvotah vladajoče koalicije. Družbenik Gen energija je danes na skupščini Gen-I na podlagi obveznega navodila svojih nadzornikov podal predlog dveh novih kandidatov Gen energije za člane uprave Gen-I, in sicer Jureta Sokliča, v vlogi predsednika uprave Gen-I in Davorja Dimiča, v vlogi člana uprave Gen-I. Glede na to, da predloga imen za novo poslovodstvo nista bila predhodno usklajena niti se skupščina z njima ali z njuno vizijo razvoja podjetja ni uspela seznaniti, kandidata nista prejela podpore,« so sporočili iz Gen-I.

Pri izbiri poslovodstva tako velike družbe kot je Gen-I, ki zaposluje več kot 500 sodelavcev in bo letos presegla tri milijarde evrov prihodkov, je ustrezna skrbnost in transparentnost postopkov še posebej pomembna, dodajajo v Gen-I. Zato so se družbeniki (Gen energija in Gen EL) odločili, da postopek usklajevanja uprave za nov mandat ponovijo. »Trenutna uprava družbe Gen-I ima mandat le do 17. novembra, zato se je do te problematike opredelil tudi svet delavcev, ki izraža zaskrbljenost z upravljanjem družbe s strani družbenikov in zahteva, da mu družbeniki omogočijo aktivno sodelovanje pri upravljanju družbe v okviru zakonskih pristojnosti,« so še sporočili iz Gen-I.

Zamenjava Roberta Goloba je bila predvidena, a je zgolj zapletla razmere. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
Zamenjava Roberta Goloba je bila predvidena, a je zgolj zapletla razmere. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice

V Gen energiji so se sicer zavili v molk, izjave po sinočnji seji nadzornikov, ki so predlagali dva kandidata za upravo Gen-I, naj bi dajal le predsednik nadzornega sveta Gen energije, to je predsednik uprave Telekoma Cvetko Sršen. Vendar smo od Telekoma dobili odgovor, da »gospod Sršen navedene teme ne komentira«. Zanimalo nas je, katere kandidate je predlagal nadzorni svet in kakšni so razlogi za zamenjavo uprave Gen-I. Že včeraj pa smo izvedeli, da Novšak ni dobil soglasja nadzornikov za podporo Golobu. Oba predlagana kanidata za njegovo zamenjavo naj bi bila blizu NSi, iz katere prihaja tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

image_alt
Kadrovski valjar v energetiki podira vse

Upravi Gen-I (predsedniku Robertu Golobu in članom Danijele Levičarju, Igorju Koprivnikarju in Andreju Šajnu) se mandat izteče 17. novembra. Do takrat nove skupščine Gen-I skoraj ni mogoče sklicati, vsaj glede na to, da bi se moral s tem strinjati tudi nadzorni svet Gen energije. Tako velika družba ne more biti dolgo brez uprave, tako da se lahko zgodi, da bo moralo upravo določiti sodišče.

Preberite še:

Komentarji: