Referendum o Jek 2 ni bianco menica za gradnjo

Do referenduma bodo po napovedi pripravili vse podatke, čeprav vse podrobnosti še ne bodo znane.
Fotografija: Gradnja druge jedrske elektrarne bo odvisna od stroškovne učnkovitosti. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Gradnja druge jedrske elektrarne bo odvisna od stroškovne učnkovitosti. FOTO: Leon Vidic/Delo

»Pripravljamo celovito informacijo o projektu,« pravi generalni direktor Gen energije Dejan Paravan. Vse stvari ne bodo znane do podrobnosti, sicer bi lahko že zdaj sprejeli investicijsko odločitev, je dodal. Analizirajo osem modelov, ki jih bodo do referenduma skrčili. Referendum je koristen za vsebinsko debato in pospešitev postopkov, ni pa bianco menica za izvedbo projekta.

Paravan je opozoril, da ni popolnega zagotovila, da bo to uspešen projekt, tako kot ni zagotovila, da ne bo. Pred izvedbo bo vsekakor treba preveriti stroškovno učinkovitost izbranega modela. Spremenljivk je več, od velikosti elektrarne, enega ali dveh reaktorjev, pogajanj z dobavitelji, načina financiranja in časa gradnje pa do podpore države. Njihove analize sicer kažejo, da bo projekt uspešen.

Nekaj dobrih novic prihaja iz tujine. V zadnjih desetih letih so se časi gradnje skrajšali na šest ali sedem let, kar kaže, da so se dobavne verige znova vzpostavile. Po ocenah bi 1100-megavatna elektrarna skupaj s financiranjem, ki je zelo odvisno od časa gradnje, stala približno deset milijard evrov.

V Gen energiji se zdaj bistveno bolj ukvarjajo s seboj in potencialnimi dobavitelji, partnerji v projektu so drugotnega pomena. Za projekt se zanima več držav, svoj model pa je predlagalo tudi gospodarstvo. Povabilo v dobaviteljske verige so tudi slovenska podjetja že dobila od francoskega EDF in ameriškega Westinghousa, aprila se predvidoma predstavi še južnokorejski KHNP.

»Imeli bomo povsem dovolj podatkov za referendumsko vprašanje,« meni Paravan. Resolucija o miroljubni rabi jedrske energije bo predvidela ravno tako smer razvoja, pozitiven referendumski izid pa bo potrdil resnost Gen energije v pogovorih z dobavitelji in partnerji. 

Preberite še:

Komentarji: