Renault rekordno v rdečem, v minusu tudi Volkswagen

Poslovanje: V polletju oba evropska velikana v minusu, še posebej boleča je budnica za Renault.
Fotografija: Francoski Renault ima za seboj zelo težavno prvo polovico leta.
FOTO: Stephane Mahe/Reuters
Odpri galerijo
Francoski Renault ima za seboj zelo težavno prvo polovico leta. FOTO: Stephane Mahe/Reuters

Avtomobilski proizvajalci drug za drugim objavljajo polletne poslovne izide in ti za dva velika evropska proizvajalca – Renault in Volkswagen – nisougodni. Oba ob močnem padcu prometa beležita minus, še posebej velikega, celo rekordnega Renault, a seveda računata na boljši konec leta.

Rekordni polletno izgubo je imel Renault – znašala  je kar 7,3 milijarde, medtem ko so v lanskem prvem polletju imeli 970 milijonov dobička. K močno rdečim številkam je prispeval tudi Nissan s svojo izgubo, saj je Renault 43-odstotni lastnik japonskega proizvajalca. Skupini Renault je promet upadel za 34 odstotkov na 18 milijard evrov. Kot je znano, so že pred časom napovedali prestrukturiranje, tokrat pa je prvič oglasil tudi novi prvi mož Luca de Meo in povedal, da so trenutno na najnižji točki že poprej padajoče krivulje, da vedo, kaj morajo storiti, da se bodo od dosedanjega zasledovanja količin usmerili k vrednosti, da se bo v podjetju v naslednjega pol leta veliko dogajalo in da bo svoj novi načrt objavil januarja. Na področju modelov naj bi bili v prihodnje predvsem osredotočeni na manjše avtomobile, športne terence oziroma križance ter električni in hibridni pogon.

Tudi Volkswagen se je znašel v izgubi.<br />
Foto Radovan Stoklasa / Reuters
Tudi Volkswagen se je znašel v izgubi.
Foto Radovan Stoklasa / Reuters


Volkswagen je imel v polletju, kot je sicer že nakazoval, precejšnjo čisto izgubo, konkretno 1,4 milijarde (v  primerljivem lanskem razdobju 10 milijard dobička), promet je ob zastoju dejavnosti predvsem v marcu in aprilu upadel za 23 odstotkov na 66 milijard. »Prva polovica leta je bila zaradi pandemije ena najtežjih v naši zgodovini«, je dejal prvi Volkswagnov finančni Frank Witter. Za celotno leto 2020 VW sicer pričakuje precej slabše rezultate kot lani, a vendarle menijo, da ga bodo končali v pozitivnih številkah, dividenda naj bi bila nižja. Povpraševanje se v zadnjem času popravlja. »Glede na pozitiven trend, ki se v našem poslovanju kaže v zadnjih tednih smo ob mnogih novih atraktivnih modelih za drugo polovico leta previdno optimistični«, je rekel Witter.
 

Komentarji: